Havaların mevsim normalinin üzerinde seyretmesi kışlık sebzelere talebi azalttı

Havaların mevsim normalinin üzerinde seyretmesi kışlık sebzelere talebi azalttı

Marmara Bölgesi'nin sebze üretim merkezlerinden Bilecik'in İnhisar ilçesinde havaların sıcak seyretmesinden ve kuraklıktan sera üreticisi de negatif etkilendi.

Marmara Bölgesi'nin sebze üretim merkezlerinden Bilecik'in İnhisar ilçesinde havaların sıcak seyretmesinden ve kuraklıktan sera üreticisi de negatif etkilendi.

Yeşil soğanın hasadında ve temizliğinde çalışanların çoğunluğunu hanımlar oluşturuyor. Sabah ev işlerini tamamladıktan sonrasında tarlaya giden hanımlar toplanan ürünleri çamurundan temizleyerek deste haline getiriyor. Yıkama havuzlarında temizlenen yeşil soğanlar Marmara Bölgesi olmak suretiyle Türkiye'nin birçok iline gönderiliyor.

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi sebebiyle yeşil soğana talep azaldı. Üreticiler havaların kurak gitmesinden dolayı harcamasını çıkartmakta zorlanıyor.

Üretici Yüksel Dakak, AA muhabirine, serada hasadını yaptıkları yeşil soğanı bayanların çamurdan temizleyerek deste haline getirdiğini anlatarak, mahsulün yıkama havuzlarında temizlendikten sonrasında paketlendiğini söylemiş oldu.

İstanbul Bayrampaşa haline gönderdikleri yeşil soğanın oradan da temiz ve taze olarak tezgahlara gittiğini aktaran Dakak, şu şekilde konuştu:

"Kış sezonunda yeşil soğan, marul ve roka üretiyoruz. Kışın 40-50, yaz sezonunda da 20 civarında istihdam sağlıyoruz. Hava kurak gittiği için fazla randıman alamadık. Hava ikliminden dolayı ürünümüz seralarda kaldı. Şu an yeşil soğana talep yok. Havaların kurak gitmesinden dolayı meydana getirecek bir şey yok. Günlük hale gönderdiğimiz için daha temiz daha taze oluyor. Bize 1 kilogram yeşil soğanın harcaması 20 lirayı buluyor. İşçiliği zor, tek tek soyuyorsun ve temizliyorsun. Emeği zor. Piyasada 10-15 lira içinde satılıyor. Sezonun başlarında fiyatlardan memnunduk. Havaların kurak gitmesinden dolayı tarımda sorun var. Marmara Bölgesi'ne kışlık sebzeler buradaki ovadan, başta Marmara Bölgesi olmak suretiyle Türkiye'nin her bölgesine gidiyor. Bir Antalya var, burası da ikinci Antalya."

73 yaşında olmasına rağmen halen tarım işçisi olarak çalışan Muhterem Düşünen de 30 yıldır yeşil soğan ve marul hasatlarında çalıştığını ifade ederek, "4 torunum var, 3 torunum evlenecek. Ben de evde duramıyorum, çalışıyorum. Gelip burada, çalışıyorum, Buradakiler hem kızım hem de torunum gibiler birlikte çalışıyoruz." diye konuştu.

Neriman Kayhan da hasadın ardından getirilen soğanları temizlediklerini dile getirerek, evin ekonomisine bu şekilde katkıda bulunduklarını ifade etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.