Havaların mevsim normalinin üzerinde seyretmesi kışlık sebzelere talebi azalttı

Havaların mevsim normalinin üzerinde seyretmesi kışlık sebzelere talebi azalttı

Havaların mevsim normalinin üzerinde seyretm... Marmara Bölgesi'nin sebze üretim merkezlerinden Bilecik'in İnhisar ilçesinde havaların sıcak seyretmesinden ve kuraklıktan sera üreticisi de negatif etkilendi.

Marmara Bölgesi'nin sebze üretim merkezlerinden Bilecik'in İnhisar ilçesinde havaların sıcak seyretmesinden ve kuraklıktan sera üreticisi de negatif etkilendi.

Yeşil soğanın hasadında ve temizliğinde çalışanların çoğunluğunu hanımlar oluşturuyor. Sabah ev işlerini tamamladıktan sonrasında tarlaya giden hanımlar toplanan ürünleri çamurundan temizleyerek deste haline getiriyor. Yıkama havuzlarında temizlenen yeşil soğanlar Marmara Bölgesi olmak suretiyle Türkiye'nin birçok iline gönderiliyor.

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi sebebiyle yeşil soğana talep azaldı. Üreticiler havaların kurak gitmesinden dolayı harcamasını çıkartmakta zorlanıyor.

Üretici Yüksel Dakak, AA muhabirine, serada hasadını yaptıkları yeşil soğanı bayanların çamurdan temizleyerek deste haline getirdiğini anlatarak, mahsulün yıkama havuzlarında temizlendikten sonrasında paketlendiğini söylemiş oldu.

İstanbul Bayrampaşa haline gönderdikleri yeşil soğanın oradan da temiz ve taze olarak tezgahlara gittiğini aktaran Dakak, şu şekilde konuştu:

"Kış sezonunda yeşil soğan, marul ve roka üretiyoruz. Kışın 40-50, yaz sezonunda da 20 civarında istihdam sağlıyoruz. Hava kurak gittiği için fazla randıman alamadık. Hava ikliminden dolayı ürünümüz seralarda kaldı. Şu an yeşil soğana talep yok. Havaların kurak gitmesinden dolayı meydana getirecek bir şey yok. Günlük hale gönderdiğimiz için daha temiz daha taze oluyor. Bize 1 kilogram yeşil soğanın harcaması 20 lirayı buluyor. İşçiliği zor, tek tek soyuyorsun ve temizliyorsun. Emeği zor. Piyasada 10-15 lira içinde satılıyor. Sezonun başlarında fiyatlardan memnunduk. Havaların kurak gitmesinden dolayı tarımda sorun var. Marmara Bölgesi'ne kışlık sebzeler buradaki ovadan, başta Marmara Bölgesi olmak suretiyle Türkiye'nin her bölgesine gidiyor. Bir Antalya var, burası da ikinci Antalya."

73 yaşında olmasına rağmen halen tarım işçisi olarak çalışan Muhterem Düşünen de 30 yıldır yeşil soğan ve marul hasatlarında çalıştığını ifade ederek, "4 torunum var, 3 torunum evlenecek. Ben de evde duramıyorum, çalışıyorum. Gelip burada, çalışıyorum, Buradakiler hem kızım hem de torunum gibiler birlikte çalışıyoruz." diye konuştu.

Neriman Kayhan da hasadın ardından getirilen soğanları temizlediklerini dile getirerek, evin ekonomisine bu şekilde katkıda bulunduklarını ifade etti.

"Havaların mevsim normalinin üzerinde seyretmesi kışlık sebzelere talebi azalttı" haberi, 12 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. Gündem kategorisi altında bulunan Havaların mevsim normalinin üzerinde seyretmesi kışlık sebzelere talebi azalttı haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Havaların mevsim normalinin üzerinde seyretmesi kışlık sebzelere talebi azalttı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:37 Pastacıların sırrı ifşa oldu! Kek kabartmak bu kadar kolay!
  2. 04:35 Microsoft Store yeni güncellemeyi kullanıcılarına sundu
  3. 04:31 Elon Musk duyurdu: X artık ücretli olacak!
  4. 04:29 Telegram kurucusundan açıklama: Bir yıl içinde bir milyar kullanıcıya ulaşacak!
  5. 04:27 WhatsApp'a eskiden kullandığımız MSN özelliği geliyor!
  6. 04:23 Akıllı telefonların ömrü kaç yıl?
  7. 04:20 Yenilenen EQA ve EQB Türkiye’de!
  8. 04:13 Mükemmeliyetçilik: Başarının düşmanı mıdır yoksa dostu mu?
  9. 04:10 Hıdırellez’de neden yere nar atılır?
  10. 04:07 21 Nisan 21° Boğa burcunda Jüpiter ve Uranüs kavuşumunda devrim yaşayacak burçlar!
  11. 04:01 Bu sarma sırrını neredeyse kimse bilmiyor: En lezzetli sarmaların sırrı bir yemek kaşığında gizli!
  12. 04:01 Epic Games, iki oyunu ücretsiz olarak sunuyor! Fırsatı kaçırmayın: Son gün 25 Nisan!
  13. 03:59 İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarında en az 8 Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi
  14. 03:25 Sürücünün yükü artıyor: Kaza yapan da yapmayan da ödeyecek!
  15. 03:22 Haftalık güzellik bakımı: Kına ve sirke
  16. 03:20 Meteorolojiden fırtına uyarısı: Bu gece başlıyor!
  17. 03:17 20 Nı̇san 2024 günlük burç yorumu
  18. 03:14 Aksaray ve Konya arası kaç kilometre?
  19. 03:11 Antalya ve Alanya arası kaç kilometre?
  20. 03:07 Bu burç 2024 yılında büyük finansal kazançlar elde edecek!
Gündem Haberleri