Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Gürcan: Buğdayla ilgili sıkıntı yaşamayacağız, ekmek fiyatlarında artış öngö

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Gürcan: Buğdayla ilgili sıkıntı yaşamayacağız, ekmek fiyatlarında artış öngö

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Gürcan: Bu... Gürcan, eksi 75 düzeyinde olan reel faiz için "165 ülkenin 132'si düşük faiz uyguluyor" dedi

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, buğdayla ilgili sıkıntı yaşanmayacağını, bu nedenle ekmek fiyatlarında artış öngörmediklerini söyledi.

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı Ekonomi İşleri Birimince İstanbul'un 39 ilçesinde düzenlenmesi planlanan "Ekonomi Buluşmaları" toplantısının son buluşması Üsküdar’da gerçekleştirildi. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Gürcan, toplantıda sunum yaptı.

“Petrol fiyatlarındaki düşüşün pompa fiyatlarına yansıyacağını öngörüyoruz”

Toplantıda, dünyadaki ve Türkiye’deki ekonomik görünüme ilişkin konuşan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Gürcan, Ukrayna-Rusya Savaşı'ndan sonra yükselen petrol fiyatlarında son dönemde bir miktar gevşeme yaşandığını, bu düşüşün devam edeceğini ve gelecek süreçte petrol fiyatlarındaki düşüşün de pompa fiyatlarına yansıyacağını öngördüklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gayret ve katkısıyla kurulan Tahıl Koridoru sayesinde dünyadaki tahıl fiyatlarında düşüş görüldüğüne dikkati çeken Gürcan, şunları kaydetti:

“Türkiye’de de buğdayla ilgili özellikle bir sıkıntı yaşanmayacağını, bu sene Toprak Mahsulleri Ofisi’nin çok ciddi oranda buğday tedariki yaptığını, iç piyasadan çok ciddi miktarda buğday aldığını, yaklaşık 4,5 milyon ton buğdayı depolarımıza koyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Önümüzdeki süreçte özellikle buğdayla ilgili ülkemizde herhangi bir sıkıntı yaşanmayacak, ekmek fiyatlarında da herhangi bir artış öngörmüyoruz. Çünkü almış olduğumuz buğdayı regülasyonlu olarak un fabrikalarına veriyor ve fırıncımıza düşük fiyattan un tedarikini sağlamaya devam ediyoruz. Önümüzdeki süreçte de bunu devam ettireceğiz. Özellikle düşük fiyattan buğday satışına anlaşmalı un fabrikalarına devam edeceğiz.”

Gürcan, Türkiye’nin büyüme performansına değinerek, bunun yatırım, üretim ve ihracat artışından kaynaklandığını, Türkiye’nin G20 ülkeleri içinde hızlı büyüyen ülkelerin başında geldiğini söyledi.

 “Kamu maliyesindeki sağlam duruşumuzu göstermekte kararlıyız”

Gürcan, kapasite kullanımına işaret ederek, üretimde çarkların döndüğünü, bunun da sevindirici olduğunu, son dönemde tüm olumsuz küresel ve bölgesel gelişmelere rağmen büyümede elde edilen bu başarının iş dünyasına da pozitif yansıdığını aktardı.

2022 yılının ocak-ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre kurulan şirket sayısının yüzde 20,7 artış göstererek 95 bin 914 olduğunu bildiren Gürcan, bu sayının artarak devam ettiğini vurguladı.

Gürcan, işverenlerin iş gücüne ulaşamama sorununun sık sık dile getirildiğini anlatarak, “Bu da bizim için hem sevindirici hem de sanayimiz için biraz endişe verici. Ama çok şükür şu anda çalışmak isteyen herkesin çalışabileceği bir alan mevcut. Türkiye istihdam artışında da diğer ülkeler arasında ayrışmıştır ve birçok ülkenin önünde yer almıştır” diye konuştu.

Yıl sonu itibarıyla 250 milyar dolar üzerinde bir ihracat rakamıyla yılı kapatacaklarını belirten Gürcan, gelecek süreçte dünya ihracatından alınan payın artacağına inandıklarını dile getirdi.

Gürcan, Türkiye’nin bütçe dengesinde birçok ülkeden pozitif ayrışmayı sürdürdüğünü anlatarak, gelecek süreçte kamu maliyesindeki sağlam duruşlarını göstermekte kararlı olduklarını bildirdi.

Mahmut Gürcan, bankacılık sektörünün tahsili gecikmiş alacak oranında ciddi düşüş yaşandığını, bankaların sermaye yeterlilik rasyosunun da dünya ortalamasına göre iyi bir seviyede olduğunu ifade etti.

“Enflasyonda tepe noktayı geride bıraktık”

Gürcan, enflasyonda tepe noktanın geride bırakıldığını vurgulayarak, “En son kasım ayı enflasyonu ile yıllıklandırılmış enflasyonda gerilemeyi gördük. Önümüzdeki süreçte hızlı düşüşleri hep beraber göreceğiz ve enflasyondaki artık durgunluğun düşüşe doğru geçtiğini hep beraber yaşayacağız” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı Türkiye Ekonomi Modeli ile beraber artık negatif reel faiz veren bir ülke konumuna gelindiğine işaret eden Gürcan, “Enflasyonun üzerinde bir faiz politikası uygulamak yerine enflasyonun altında faiz veriyoruz. Şu anda Merkez Bankası faizlerimiz yüzde 9 seviyesinde. Baktığımızda verilerine tam olarak ulaştığımız 165 ülkenin 132’sinin de düşük faiz politikası uygulandığını görüyoruz" yorumunu yaptı.

Düşük faiz politikasının Türkiye için ülke sanayisi ve yatırımlar için çok önemli olduğuna inandıklarını ve bununla ilgili uygulamaya devam ettiklerini söyleyen Gürcan, vergi gelirlerinde yapılan fedakarlığı, çiftçilere sunulan finansman desteği ve sıfır faizli kredi imkanlarını da anlattı.

KOBİ’lerin krediye ulaşmasını kolaylaştırmak amacıyla gelecek günlerde yeni bir KGF paketini hayata geçireceklerini bildiren Gürcan, belli sektörlere ayrıcalıklı KGF vereceklerini dile getirdi.

(AA)

"Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Gürcan: Buğdayla ilgili sıkıntı yaşamayacağız, ekmek fiyatlarınd." haberi, 09 Aralık 2022 tarihinde yazılmıştır. 09 Aralık 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Gürcan: Buğdayla ilgili sıkıntı yaşamayacağız, ekmek fiyatlarınd.. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Gürcan: Buğdayla ilgili sıkıntı yaşamayacağız, ekmek fiyatlarınd.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:46 Putin ve Aliyev, Stratejik Görüşme İçin Buluşuyor: Güney Kafkasya'da Yeni Dönem Başlıyor
  2. 15:39 Polonya'da Tutuklanan Adam, Rusya'nın Zelenski'ye Suikast Girişiminde Rol Almakla Suçlanıyor
  3. 15:21 TCMB'nin Haftalık Verilerine Göre Rezervler Artıyor: Dövizde Gerileme, Altında Yükseliş
  4. 15:16 İran Ordusu Komutanı: İsfahan'daki Patlama Şüpheli Hava Cisminin Tespiti Sonucu Gerçekleşti
  5. 15:12 Capri Adası'nda Feribot Çarpışması: En Az 29 Yaralı
  6. 15:07 TCMB Nisan Toplantısında Faizde Değişiklik Beklenmiyor: Deutsche Bank Raporu
  7. 14:59 Türkiye'de Eğitim Alan Yabancı Öğrenci Sayısı 1 Milyonu Aştı: İstanbul'da 185 Bin Öğrenci Okuyor
  8. 14:53 "Oxford Üniversitesi Resim Galerisinden Çalınan Tablo Romanya'da Bulundu"
  9. 14:51 CHP Milletvekili Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun Yapılan Zamları Sert Bir Dille Eleştirdi
  10. 14:44 Sağlık Bakanı Koca'dan MHRS Randevularında Yeni Düzenlemeler
  11. 14:40 G7 Bakanlarından İran'a Yeni Yaptırımlar Kararı: İsrail'in Güvenliği Vurgusu ve Ortadoğu Gerilimi
  12. 14:34 "Ukrayna'da Rus Saldırılarında Sekiz Kişi Öldü, İki Çocuk Hayatını Kaybetti"
  13. 14:34 Marmara Bölgesi'nde Şiddetli Yağış Uyarısı
  14. 14:25 "Beylikdüzü'nde Bir Giyim Dükkanına Silahlı Saldırı: Şüpheliler Henüz Yakalanamadı"
  15. 14:22 "Tesla Model Y, Türkiye'de Ön Siparişe Açıldı: İşte Fiyatı ve Özellikleri"
  16. 14:22 Milletvekili Zamı Tartışması: Asgari Ücrete Zam Yok, Milletvekillerine 43.302 TL'lik Artış
  17. 14:19 "Konya'da Oto Hırsızlığı Operasyonu: 13 Milyon Liralık Değerde Araç ve Parçalar Ele Geçirildi"
  18. 14:14 "Diyarbakır'da Kadın Kafa ve Yüzünden Bıçaklandı: Eş Şiddetle Suçlanıyor"
  19. 14:12 TBMM lokantasının fiyatları gündeme bomba gibi düştü: Simitten bile daha ucuz bir menü fiyatı!
  20. 14:11 Tokat'taki deprem, büyük bir depremin habercisi olabilir mi?
Ekonomi Haberleri