Hazırlanan Baro taslağı AKP’yi böldü

Hazırlanan Baro taslağı AKP’yi böldü

Hazırlanan Baro taslağı AKP’yi böldü AKP'nin baroların yapısını değiştirmek için hazırladığı taslak, parti içinde tartışmalara neden oldu. TBB yönetimini" baro başkanlarının belirlemesi"..

AKP'nin baroların yapısını değiştirmek için hazırladığı taslak, parti içinde tartışmalara neden oldu. Türkiye Barolar Birliği yönetimini" baro başkanlarının belirlemesi" önerisi, başkanların çoğunluğunun iktidara muhalif olduğu söylenerek taslaktan çıkarıldı.

Baro ve meslek örgütlerinin yapısını değiştirmek isteyen AKP'nin hazırladığı taslakta Türkiye Barolar Birliği Başkanı ve yönetimini “delegelerin değil, baro başkanlarının seçmesi önerisi", 80 baro başkanının çoğunluğunun iktidara muhalif tavırda olması nedeniyle bu istek AKP içinde tartışmalara neden oldu. Barolarla ilgili taslak AKP Merkez Yürütme Kurulu’na sunulurken, tartışmalar sonrasında bu maddenin taslaktan çıkarıldığı belirtildi.

Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre, AKP MYK, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün toplandı. Toplantıda, AKP’li kurmaylar, baroların seçim yapısında değişiklik öngören yasa taslağı ile ilgili sunum yaptı.

Bakan Abdulhamit Gül: Baroların eleştirileri ideolojik

'ALTERNATİF BARO'

Yasa teklifinin taslak metnine göre, 'avukat sayısı 5 bini aşan illerde' 2 bin üyesi bulunan 'alternatif barolar' kurulabilecek. Avukat sayısı 5 binin üzerinde bulunan iller arasında ise sadece Ankara, İstanbul ve İzmir yer alıyor. Bu üç büyükşehirde 'alternatif baro' kurulması durumunda ise baro başkanları toplam sayısının 85, 90 civarında olması bekleniyor. Mevcut düzenlemede ise ülke genelinde 80 baro başkanı bulun

Yine AKP MYK’de sunulan taslağa göre, mevcutta bulunan baroların konumu korunacak ancak diğer barolar “kuruluş tarihine göre bir sıralamaya” tabi tutulacak. Buna göre, Ankara’da mevcutta bir baro bulunurken, “Ankara 2. Barosu”, “Ankara 3. Barosu” ya da “İstanbul 2. Barosu”, “İstanbul 3. Barosu” gibi barolar oluşturulabilecek. “Alternatif baroların kurulması” sonrasında ise üye sayısının 2 binin altına düşmesi durumunda, sayının tamamlanamaması halinde, o baro kapatılacak.

Adalet Bakanı Gül, TBB Başkanı Feyzioğlu ve baro başkanlarıyla görüştü

Mevcut düzenlemeye göre, TBB’nin genel kurulunu “olağanüstü toplantıya çağırmak için en az 10 baronun yönetim kurulunun imzası yeterli olabiliyordu. Ancak AKP’li kurmayların hazırladığı taslağa göre, “TBB genel kurulunu olağanüstü toplantıya çağırmak için baroların yarısının yönetim kurulları yazısı” gerekecek.Ancak Türkiye’de bulunan 80 başkanın çoğunluğunun iktidara muhalif tavırda olması nedeniyle bu istek AKP içinde de tartışmalara neden oldu. Bu şekilde bir düzenlemenin “TBB başkanı ve yönetimi seçiminde yönetimin tamamen muhalif gruplarca belirlenebileceği”, bu yüzden düzenlemenin “AKP’deki hukukçu milletvekillerinin itirazı üzerine çıkarıldığı” belirtiliyor.

Söz konusu düzenlemeye TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’ndan da itiraz geldiği ifade ediliyor. Taslağın bu dönem TBMM’ye gelip gelmeyeceği netlik kazanmazken, AKP’nin teklifi bir an önce Meclis’e getirmek istediği de konuşuluyor.

"Hazırlanan Baro taslağı AKP’yi böldü" haberi, 16 Haziran 2020 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Hazırlanan Baro taslağı AKP’yi böldü haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hazırlanan Baro taslağı AKP’yi böldü 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:52 Yeni model sızdırıldı! iPhone SE 4'ün özellikleri ve görüntüsü
  2. 17:51 Altın için 3.000 dolarlık hedef gerçekleşebilir mi?
  3. 17:48 Elon Musk'ın Twitter'deki Mavi Tik Devrimi: Premium Üyelik Sahipleri İçin Ücretsiz Erişim
  4. 17:44 Bakanlık tarafından açıklandı: Söz konusu işletmelerde KDV oranlarına artış yapılacak!
  5. 17:42 Şarkıcı Katy Perry’nin canlı yayında elbisesi koptu! Ne yapacağını bilemedi
  6. 17:39 Kuyumculardan altın alacaklara hızlı davranmaları yönünde bir uyarı yapıldı!
  7. 17:36 Microsoft'tan BAE merkezli yapay zeka firmasına dev yatırım yapıldı
  8. 17:25 Selektörle radar uyarısına kesilen cezalar sonrasında iptal edildi
  9. 17:08 Belediye başkanı seçilen 4 CHP’li ismin milletvekilliğinin sona verildiği açıklandı
  10. 17:04 ABD, İran'a yeni yaptırım hazırlığında! Kapsamı neler olacak?
  11. 17:04 Güney Koreli K-Pop Yıldızı Park Bo Ram Aniden Yaşamını Yitirdi
  12. 17:00 Galatasaray, Siltaş Yapı Pendikspor Maçı İçin Florya'da Hazırlıklara Başladı
  13. 16:59 AK Parti İl Başkanı Ali Çetin açıkladı: "Teleferik kazası adli bir olaydır"
  14. 16:56 ‘Erdoğan ile arasında kriz var’ iddialarına Şimşek’ten yalanlama geldi
  15. 16:52 Trump’ın tarihi 'sus payı' ödemesine ilişkin açılan dava başladı
  16. 16:50 Tacikistan'dan Türkiye'ye vize zorunluluğu getirildi
  17. 16:45 Rus Büyükelçi'den şaşırtan açıklama: 'ABD, Türk Şirketlerini Terörize Ediyor'
  18. 16:42 John Kirby açıklamada bulundu: İran İsrail saldırısı öncesinde ABD'ye bilgi verdi mi?
  19. 16:39 Yerel seçimin ardından ankette şaşırtan sonuç: CHP farkı açıyor
  20. 16:37 Fenerbahçe'nin efsane kaptanı siyasete adını yazdırdı!!
Politika Haberleri