HDP: Ermeni Soykırımı utancıyla yüzleşin

HDP: Ermeni Soykırımı utancıyla yüzleşin

HDP: Ermeni Soykırımı utancıyla yüzleşin Halkların Demokratik Partisi (HDP), 1915 olaylarının 106'ncı yılında "Ermeni Soykırımı utancıyla yüzleşin" başlıklı yazılı basın açıklaması yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 1915 olaylarına ilişkin “Ermeni Soykırımı utancıyla yüzleşin!" başlıklı yazılı basın açıklaması yayımladı. Açıklamada, "24 Nisan 1915 günü, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin örgütü Teşkilat-ı Mahsusa tarafından 250 Ermeni aydın ve siyasetçi evlerinden alınarak zorla sürgüne gönderildi ve katledildi. Bu tarih, Ermeni Soykırımı’nın başladığı gün oldu" ifadeleri kullanıldı.

HDP'nin açıklamasının tam metni şöyle:

24 Nisan 1915 günü, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin örgütü Teşkilat-ı Mahsusa tarafından 250 Ermeni aydın ve siyasetçi evlerinden alınarak zorla sürgüne gönderildi ve katledildi. Bu tarih, Ermeni Soykırımı’nın başladığı gün oldu. Ermeni halkı, binyıllardır yaşadığı anayurdundan sürülerek, büyük oranda katledildi. Anadolu Hristiyansızlaştırıldı. Soykırım neticesinde mülkiyet ve kültürel varlık kamu iradesiyle el değiştirdi.

 

Türkiye Ermeni Soykırımı ile 106 yıldır yüzleşmedi. Yüzleşilmeyen suç tekrarladı, yüzleşilmeyen suç, bugünlere taşındı. Büyük suç cezasız kaldı, ayrımcılık ve nefret suçları sıradanlaştı.

 

Ermeni Soykırımı her şeyden önce; insani, hukuki ve toplumsal bir mesele olarak bugün adil bir şekilde yüzleşilmesi ve kabul edilmesi gereken bir meseledir. Bu mesele hem iç siyasi hesaplaşmalara hem de dış siyasetteki politik muhasebe ve konumlanmalara kurban edilecek bir mesele değildir. Bu tarihsel, toplumsal ve insani meselenin, devletlerarası siyasette Türkiye ile yaşanan ilişkilerin ve politik konjonktürün bir sonucu olarak gündeme getirilmesi kabul edilemez. Ermeni Soykırımı bu topraklarda yaşandı ve adaleti bu topraklarda sağlanmalıdır.

 

Ermeni soykırımı, yüzyılın başında devlet içindeki karanlık odakların ve katliamcı çizginin halklara reva gördüğü bir siyasetin sembolü haline gelmiştir. Rum, Süryani, Keldani, Kürt, Alevi ve Êzidî halklarına reva görülen ve bugün de sürdürülen katliamcı siyasetin şifrelerini ve soykırım mekanizmasının mahiyetini göstermesi açısından oldukça önemlidir. Bu katliam ve kıyım mekanizmasıyla yüzleşmek, Türkiye’nin aydınlık geleceğinin, bir arada ortak yaşamın olmazsa olmazıdır. 106’ncı yıldönümünde bu toprakların kadim halkı olan Ermenilere karşı gerçekleştirilen soykırımı, yaşanmış olan büyük felaketi ve insanlık trajedisini yüreğimizde hissediyor, katledilenleri saygı ve rahmetle anıyoruz."

AK Parti'den yanıt

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, HDP'nin bu açıklaması sonrası sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Çelik, HDP'nin açıklamasını "ASALA ve PKK arasındaki ilişkinin sözcülüğü" olarak nitelendirdi.

Çelik şu ifadeleri kullandı:

PKK adlı katliam şebekesinin insanlarımıza dönük katliamlarıyla yüzleşin. PKK'nın yakın coğrafyamızdaki her dinden ve etnik gruptan insanlara dönük katliamlarıyla yüzleşin. Bu söyledikleriniz doğru değil. Durduğunuz yer doğru değil. Çünkü bağlı olduğunuz yer insani değil. Tarihi çarpıtarak sadece kendi tarifinizi ifade etmiş olursunuz. Bu kadar hassas bir konuda bu kadar yıkıcı siyaset yine sizden çıktı. Yaptıklarınız herkese ve her şeye haksızlık ve saygısızlıktır. Nerede bir yıkıcı siyaset varsa ilk destekçisi siz oluyorsunuz. Söylediğiniz şey bir tarih tezi değil, bir siyasi analiz değil, bir siyasi iddia bile değil. Söylediğiniz şey sadece ASALA ve PKK arasındaki ilişkinin sözcülüğünden ibarettir. Asıl utanılması gereken budur. 

Mustafa Şentop: HDP Türkiyeli bir siyasi hareket gibi konuşmuyor

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, konunun tarihçiler tarafından tartışılması gerektiğini ancak Avrupa'da 1915 olaylarını yazanların 'ya hukukçu ya avukat ya edebiyatçı ya da sosyolog' olduğunu öne sürdü.

Şentop, HDP'nin açıklamasına da tepki gösterdi ve "Ne zaman Türkiye’nin hasımları Türkiye aleyhine açıklama yapıyorsa HDP de onlarla hareket ediyor" ifadelerini kullandı.

Şentop'un açıklaması şöyle:

Tarihe ait bu konunun tarihçiler tarafından tartışılması lazım. Avrupa'da 1915 olaylarını yazanlar, konuşanlar arasında da tarihçi yoktur. Ya hukukçudur ya avukattır ya edebiyatçıdır ya sosyologdur. Tarihçi yoktur. 


HDP Türkiye’de hukuken kurulmuş bir parti olmasına rağmen Türkiyeli bir siyasi hareket gibi konuşmuyor. Söylemlerini buna göre rotaya koymuyor maalesef. Ne zaman Türkiye’nin hasımları Türkiye aleyhine açıklama yapıyorsa HDP de onlarla hareket ediyor. Bizim tarihimizin hiçbir dönemine dair utanacağımız başımızı önümüze eğdirecek bir sıkıntımız durumuz söz konusu değildir.

Süleyman Soylu: Tarihe not düşelim

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da İnsan Hakları Derneğinin (İHD) ve HDP'nin açıklamalarına tepki gösterdi. Soylu, "Sözde İnsan Hakları Derneği (İHD) ve HDP: "Soykırımı tanıyın, af dileyin ve tazmin edin" demiş. Hem İHD, hem HDP, Millet ve tarih karşıtlığında birlikteler. Tarihe not düşelim istedik... " dedi.

screenshot-172.png

"HDP: Ermeni Soykırımı utancıyla yüzleşin" haberi, 24 Nisan 2021 tarihinde yazılmıştır. 24 Nisan 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan HDP: Ermeni Soykırımı utancıyla yüzleşin haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. HDP: Ermeni Soykırımı utancıyla yüzleşin 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:31 Ahmet Kaya'nın Filmine Sinema Salonlarından Büyük Veto!
  2. 14:24 Beşiktaş'tan tarihe geçecek transfer hamlesi geldi! Şok transfer!
  3. 14:22 Bu araçta uzun far kullanımı sorun olmaktan çıkıyor!
  4. 14:19 Eyüpspor'dan Manuel Lanzini hamlesi geldi!
  5. 14:11 Aşk Yeniden Mi Başladı! Lucas Torreira Devrim Özkan'la Bir Daha Dedi!
  6. 14:04 Ahu Tuğba Amerika'da trafik kazası geçirdi! Durumu nasıl?
  7. 14:00 Yusuf Güney'den şok açıklama: Kenan Işık, astral seyahatten gelmek istemiyor!
  8. 13:55 Son dakika! Korhan Berzeg muamması'nda son dakika!
  9. 13:49 Nihal Candan tahliye edildi! Son dakika!
  10. 13:47 Zafer Partisi'nde iki önemli istifa!
  11. 13:46 Korhan Berzeg'e ait yeni izleri tespit etme çabaları devam ediyor
  12. 13:36 Yılın en Etkili İsimleri Time 100 Galasında Buluştu!
  13. 13:28 TikTok Türkiye'de Yasaklanacak mı? AKP'li Vekilden Açıklama
  14. 13:27 4,4 Milyar Lira Yardım Hesaplara Yatıyor! Kimlik Numaralarınızı Kontrol Edin!
  15. 12:40 Uzman İsim Uyardı: Sıcaklıklar Rekor Kıracak! Yaz Ayları Kavurucu Geçecek
  16. 12:39 Kenya'yı Vuran Şiddetli Yağışlar ve Seller: En Az 32 Kişi Hayatını Kaybetti
  17. 12:35 Gazze Kıyısında İnsani Yardım Limanı İnşaatı Başladı
  18. 12:31 Sıvı Metal Alaşımlarıyla Hızlı Elmas Üretimi:Güney Kore'de Yeni Buluş
  19. 12:28 Türkiye Ekonomisi IMF Raporunda: Zorlu On Yılın Ardından Değerlendirme
  20. 12:23 Sosyal Medya Akrobasisi: Motosiklet Kazalarındaki Ölümcül Tehlike
Gündem Haberleri