HDP Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, kayıp olaylarının iç yüzünü Tele1’e anlattı

HDP Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, kayıp... HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, altı aydır kayıp olduğu söylenilen altı KHK'lıdan dördünün gözaltında çıkmasına ilişkin Tele1'e...

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, altı aydır kayıp olduğu söylenilen altı KHK'lıdan dördünün gözaltında çıkmasına ilişkin Tele1'e konuştu. Gergerlioğlu, bu olayların kaybolma değil, alenen kaçırılma olduğunu belirtti.

Evren Özalkuş'un sunduğu Ana Haber Bülteni'ne canlı bağlanan HDP'li vekil Ömer Faruk Gergerlioğlu, son üç yılda 27 vatandaşın ortadan kaybolduğunu açıkladı. Gergerlioğlu, kayıp olaylarının iç yüzünü anlatarak"Bunlara kaybolma denilemez alenen kaçırılmadır. Bu kişiler evlerinden operasyonla tüm mahallelinin  gözü önünde alındı. Adalet bakanlığının cevap olarak sunduğu dosyalar bomboştu.  Oysa ben ailelerin evine ziyarete gittiğimde çevredeki vatandaşların polisler tarafından bu isimlerin evinden kaçırıldığını söylemişlerdi" dedi.

Gergerlioğlu konuşmasına şöyle devam etti:

'SON 3 YILDA 27 VATANDAŞ KAÇIRILDI'

Son üç yıl içinde OHAL dönemi içinde 27 kaçırılma olayı yaşadık. Ben de insan hakları savunucusu ve bir siyasetçi olarak bu kaçırılma olayını yakından takip ettim. Kimsenin kimliğine bakmadan takip ettik çünkü demokratik bir ülkede insanların bir suçu varsa göz altına alınır sonra yargı makamına çıkarılır. Suçu varsa tutuklanır yoksa tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılır. Ancak son 3 yıl içerisinde 27 vatandaş için durumun böyle olmadığını gördük. İnsanlar uzun süreler bir yerlerde tutuldular, işkence gördüler, kaçırıldılar ve en sonunda bir kısmı Ankara Emniyet Müdürlüğüne teslim edildi. Diğer bir kısmının akıbetleri hakkında ise haber alınamadı veyahut da konuşmamayı tercih ettiler.

'BUNLARA KAYBOLMA DENİLEMEZ ALENEN KAÇIRILMADIR'

Bu 27 vakadan son altısı Şubat ayındaydı. Bir mahkeme dosyasında adı geçen altı kişi ardı ardına kayboldular. Her biri ayrı illerden insanlardı. Bunlara kaybolma denilemez alenen kaçırılmadır. Bu kişiler evlerinden operasyonla tüm mahallelinin  gözü önünde alındı.

'BİZ DEVLETİZ KARIŞTIRMA BU İŞİ'

Edirne'de Selim Zeybek eşi ile birlikte seyahat halindeyken durdurulmuş ve gözaltına alınarak ortadan kaybolmuştur. Durduran kişilere ise siz kimsiniz diye sorulduğunda 'Biz devletiz karıştırma bu işi, emniyete savcıya gitme' cevabını almışlardır. Böylesine ilginç vaka idi. 6 aydır bu kişilerden haber alınamıyordu. Bunla ilgili defalarca soru önergeleri verdik sorular sorduk ama cevap alamadık. Her taraf kapı duvardı.

'ADALET BAKANLIĞI CEVAP VEREMEDİ'

Bununla ilgili Birleşmiş Milletler de zorla kaçırılmalar komitesine ve AİHM'e başvurdu aileler. Bu iki kurumda bu kişilerin akıbeti soruldu ancak Adalet Bakanlığı bu iki kuruma hiçbir cevap verememişti.  Adalet bakanlığının cevap olarak sunduğu dosyalar bomboştu.  Oysa ben ailelerin evine ziyarete gittiğimde çevredeki vatandaşların polisler tarafından bu isimlerin evinden kaçırıldığını söylemişlerdi. Kaçırılanlarla ilgili çalışma grubu oluşturulsun denildiğinde ise AKP insan hakları inceleme komisyonu başkanı Hakan Çavuşoğlu reddetti ve kesinlikle kabul edilmedi. Yapılan kesinlikle çok büyük bir insan hakları ihlaliydi.

'GÖZALTILAR AVUKATLARIYLA HALA GÖRÜŞTÜRÜLMÜYORLAR'

Aileler perişan halde 6 aydır kayıplarını arıyordu ve kimseden bir cevap alamıyorlardı. Ve dün birden haber geldi ve 4'ünün Ankara Emniyetinde olduğunu açıkladılar. Avukatlar kalktı Ankara'ya gitti. Avukatlar hala gözaltındakilerle görüştürülmüyor. Avukatlar görüştürülmedi fakat aileler büyük baskı yaptıkları için savcılık eşlerle görüşmesine izin verdi. Ancak normal prosedür uygulanmıyor. Sağlık kontrolleri konusunda tatminkar cevap alınamıyor. Sağlık muayenesi oysaki çok önemli çünkü bu şahıslarla ilgili işkence iddiaları var. Ve hala daha kayıp iki kişi var. Herkes suskundu ancak 6 ay sonra bir gün GBT araştırmasında denk geldi denilerek bu insanlar ortaya çıkarıldı. Bu kişilerin ne olduğuna dair ciddi bir açıklama yok resmi bir açıklama gelmedi. Bu kişiler ne oldu 6 aydır neredeydi. Bu insanların 6 aydır insan hakları ihlal edildi. Yetkililerin elinde değilse bu insanlar, bir mafyanın elindeler mi kimin elindeler bunu bulmaları lazım. Kaçıran kişilerin eşgalleri her şeyi belli. Güvenlik kameralarına takıldılar ve bu olay Türkiye'de yaşandı.

"HDP Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, kayıp olaylarının iç yüzünü Tele1’e anlattı" haberi, 29 Temmuz 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan HDP Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, kayıp olaylarının iç yüzünü Tele1’e anlattı haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. HDP Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, kayıp olaylarının iç yüzünü Tele1’e anlattı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:24 Galatasaray, Okan Buruk'a Yıllık 30 Milyon TL'lik Zam Teklif Ediyor
  2. 11:21 Gazze'deki İsrail Saldırılarında Can Kaybı Artıyor: Son 24 Saatte 37 Ölü, 68 Yaralı
  3. 11:17 Stute Şirket Grubu İflas Başvurusu Yaptı: Ekonomik Zorluklar Artıyor
  4. 11:10 Sağlık Dünyasında Yeniden Parlayan Kuyruk Yağı: İbn-i Sina ve Canan Karatay'dan Destek!
  5. 11:02 Özgür Özel, Anıtkabir’i ziyaret etti: Anıtkabir Özel Defteri’ni de imzaladı
  6. 10:42 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Emeklilerle ilgili birtakım hazırlıklar var
  7. 10:37 Reklam Kurulu’ndan aldatıcı reklamlara 3,5 ayda 94 milyon TL ceza
  8. 10:31 AK Partili Yenişehirlioğlu'ndan 'Rolex' açıklaması: Helal yoldan edindim
  9. 10:22 Türkiye yazarı Necmettin Batırel: Döviz can çekişiyor, TL destan yazıyor
  10. 10:14 Algı testi: Resimdeki S harfini 6 saniyede tespit edin
  11. 09:58 Sarıyer'de TEM Otoyolu'nu kilitleyen kaza: 4 kişi yaralandı
  12. 09:52 Dilan Polat, Erdoğan’a yazdığı mektubu neden göndermedi: İşte yanıtı
  13. 09:45 Erdoğan imzaladı: O isimler gece yarısı görevden alındı
  14. 09:41 Metin Akpınar'ın kızı "Annem Ümit Besen yüzünden hapse girdi" dedi, cevap gecikmedi
  15. 09:34 Ali Yerlikaya duyurdu: 'Odacılar' suç örgütü çökertildi: 34 kişi yakalandı
  16. 09:28 2024 Çin GP: Yılın ilk sprint yarışını Max Verstappen kazandı
  17. 09:25 Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, bugün Türkiye'ye geliyor
  18. 09:18 Soldaki AK Parti'li İlçe Belediye Başkanı Sağdaki Almanya Başbakanı
  19. 09:15 Resmi Gazete'de yayımlandı: Prof. Dr. Ömer Çınar AYM üyesi seçildi
  20. 08:57 Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı
Politika Haberleri