HDP Sözcüsü: Barışçıl bir çözümün yeri Meclis’tir

HDP Sözcüsü: Barışçıl bir çözümün yeri Meclis’tir

HDP Sözcüsü: Barışçıl bir çözümün yeri Mecli... HDP Sözcüsü Ebru Günay, HDP'li Sezai Temelli’nin CHP Lideri Kılıçdaroğlu'na yönelik açıklamalarıyla başlayan “muhatap” tartışmalarına ilişkin konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü  Ebru Günay, parti Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. “Türkiye bu gidişatı kaldıramaz, çözüm tercih değil zorunluluktur” diyen Günay, ana hatlarıyla şunları söyledi:

“Kürt sorunu Türkiye’nin demokrasi sorunudur”

Kürt sorunu temelde Türkiye’nin demokrasi sorunudur. Kürt sorunu çözülmeden Türkiye demokratikleşemez, Türkiye demokratikleşmeden de Kürt sorunu çözülmez. Bu konuda bizim bakış açımız da rotamız da nettir. Kürt halkının talepleri nettir, sorunun muhatapları bellidir, çözüm yolu açıktır.

“Muhalefetin inisiyatif alma istemi kıymetli”

Sayın Kılıçdaroğlu’nun bu tartışmayı başlatmış olmasını muhalefetin çözüm konusunda inisiyatif alma istemini kıymetli buluyoruz. Türkiye bu tartışmayı geçmişte yaşananları inkâr etmeden, yaşadıklarından dersler çıkararak, siyasi bir ciddiyet ve olgunlukla yürütmelidir.

“Meclis barış sürecinin kalıcı hale getirilmesinin de adresi”

Demokratik ve barışçıl bir çözümün yeri de elbette Meclis’tir. Bu gerçeklik çözüm sürecinde Öcalan tarafından defalarca dile getirilmiştir. Yasalar çıkarılmalı ve süreç Meclis’in şahitliğinde güvence altına alınmalı, atılacak tüm adımlar yasalaşmalı demiştir. Öcalan için Meclis sadece sürecin güvence altına alınmasının değil, barış sürecinin kalıcı hale getirilmesinin de adresiydi. Ayrıca sadece AKP’nin de değil başta CHP olmak üzere Meclis’te bulunan tüm partilerin sürece dahil edilmesi gerektiğini aynı şekilde çokça ifade etmişti. Bunlar hafızalardaki yerlerini hala koruyor.

“HDP, elbette muhataptır”

Şunun açık ve net olarak bilinmesi gerekir. HDP Türkiye’nin tüm sorunları gibi Kürt sorununu da çözmeyi önüne bir görev olarak koymuş bir Türkiye partisidir. HDP’nin Türkiye’nin en büyük sorunu olan Kürt sorununu demokratik temelde çözmek için kararlılığı ve iradesi vardır, tüm sorunlarda olduğu gibi bu kadim sorunda da elbette muhataptır. Demokratik müzakere partisi olarak Kürt sorunun çözümünü demokratik bir Türkiye için elzem görüyoruz, bu yüzden bugün de yarın da çözüm çabası içinde olmaya devam edeceğiz… Ancak bu sorunun çok boyutlu, çok katmanlı ve karmaşık bir sorun olduğunu Türkiye’nin son kırk yılına şahit olmuş herkes bilir. Türkiye sınırlarını çoktan aşmış, bölgesel olmaktan da çıkmış uluslararası bir sorunun tüm taraflarıyla müzakere edilerek çözülmesi gerekir.

Sorumluluğu almaya her zaman hazırız

Konuşulması gereken demokratik bir Türkiye’nin nasıl inşa edileceği, onurlu bir barışın nasıl sağlanacağıdır. Bu açıdan parti olarak üzerimize düşen yapıcı sorumluluğu almaya her zaman hazırız. Değer biçtiğimiz ve fazlasıyla önemsediğimiz son günlerdeki çözüm ve muhataplık tartışmalarının yeni bir döneme kapı aralamasını umuyoruz. Bu konuda umutluyuz ve Türkiye’nin geleceği için zaten çözümden başka bir şans da yoktur.

Çözülen kürt sorunu değil, sizin iktidarınız

‘Kürt sorunu yoktur, bu sorunu çözdük’ diyenler Kürt siyasetine ve halkına tutuklama, tasfiye, operasyon, mahkeme salonları dışında ne vaat ediyor? Kürt sorununu mahkeme salonlarında kumpas davalarıyla mı çözdünüz? Kürt sorununu halk iradesini kayyımlarla gasp ederek, 6 milyon insanın oy verdiği partiyi kapatmaya çalışarak mı çözdünüz? Bu sorunu çözdük diyen Erdoğan’a hatırlatalım: Çözülen Kürt sorunu değil, çözülen sizin iktidarınızdır, kumpas davalarınız, tasfiye planlarınızdır.”

 

Vatan Partisi,  gündemde olan "Kürt sorununa çözüm" meselesi ile alakalı olarak bugün Genel Başkanları Doğu Perinçek'in imzasıyla bir  açıklama yayımlamıştı. Söz konusu açıklamada, Muhalefet partilerinin Kürt sorununa çözümünde TBMM'yi işaret etmelerine tepki gösterilmiş ve " 'Kürt sorununa TBMM’de çözüm' söylemi, Türk Ordusunun başarıyla sonuca giden silahlı çözümünü baltalamak amacıyla gündeme getirilmiştir ve PKK’yı kurtarmak içindir." ifadelerini kullanılmıştı.

 

 

"HDP Sözcüsü: Barışçıl bir çözümün yeri Meclis’tir" haberi, 24 Eylül 2021 tarihinde yazılmıştır. 24 Eylül 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan HDP Sözcüsü: Barışçıl bir çözümün yeri Meclis’tir haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. HDP Sözcüsü: Barışçıl bir çözümün yeri Meclis’tir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:15 Katolik Kilisesi'nden 'cinsel istismar mağdurlarına tazminat' kararı alındı
  2. 02:13 İsviçre merkezli Patiswiss'ten Ankara Merkezli Patiswiss'e dava açıldı: Marka 'çalıntı' iddiası
  3. 02:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı
  4. 01:54 Konsere geç çıkan Madonna'ya hayranlarından toplu dava haberi geldi
  5. 01:48 Apple’ın Çin’de satışları düşüşte!
  6. 01:33 İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Değişim Dalgası: Tugay 5 Üst Yöneticinin Görevini Sonlandırdı!
  7. 01:31 Yorgandaki Sarı Lekelerin Kabusu Bitti! Bu Mucizevi Çözümle Yorganlarınız Bembeyaz Olacak
  8. 01:27 Böbrek Taşına Ne İyi Gelir? Ağrıyı Dindiren ve Taşı Düşüren Besinler ve Öneriler
  9. 01:14 Gümüşhane’de Heyelan Meydana Geldi!
  10. 01:09 Türkiye'de İlk Vaka Görüldü! Haziran ve Temmuz Ayında Vakalarda Artış Bekleniyor!
  11. 01:05 A101 ve BİM artık o ürünü satmayacak!
  12. 01:00 Resmi Gazete'de bugün: 24 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  13. 00:57 Ümit Özat'tan Ahmet Çakar'a: "İtin duası kabul olsa gökten kemik yağar"
  14. 00:56 Trafik sigortasında yeni dönem belirlendi: Primler her ay maliyet endeksine göre belirlenecek
  15. 00:54 Koç Holding'den dolandırıcılık uyarısı: İtibar etmeyin
  16. 00:49 Hyundai'nin nano soğutma teknolojisine sahip cam filmi tanıtıldı!
  17. 00:44 Opel'in yeni elektrikli SUV'u devasa menziliyle Türkiye'ye geldiğini açıkladı
  18. 00:42 Kredi borcu olanlar dikkat etsinler! BDDK yakın takibe alacak
  19. 00:40 İsrail terör iddialarına hala kanıt sunamadı: 'UNRWA çalışanları 7 Ekim saldırılarına katıldı'
  20. 00:39 Fatih Terim, Yunanistan'da çifte kupa hedefinde olduğunu açıkladı
Politika Haberleri