HDP’den kadına yönelik şiddete soru önergesi

HDP’den kadına yönelik şiddete soru önergesi

HDP’den kadına yönelik şiddete soru önergesi Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Uca, 25 Kasım öncesinde Bakan Selçuk'a, son beş yılda kaç kadının katledildiğini, kadınların katledilmemesi için ne gibi önlemler alındığını sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, kadına yönelik şiddetle ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi. Hem dünyada hem de Türkiye'de kadına karşı şiddet, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin giderek arttığını belirten Uca, Türkiye'de kadına yönelik şiddeti artıran etkenlerin başında yasaların ve Türkiye'nin bağlı bulunduğu uluslararası sözleşmeleri uygulanmamasının geldiğini kaydetti. Kadına yönelik ve aile içi şiddetle mücadele amacıyla hazırlanan İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Kanun, uygulanmadığı için her yıl yüzlerce kadının erkekler tarafından katledilmesinin engellenemediğini ifade eden Uca, mahkemelerin "haksız tahrik" ve "iyi hal" indirimi uygulayarak, kadınlar aleyhine kararlar verdiğini söyledi.

Uca, 25 Kasım öncesinde kadınların haykırışlarının duyulması, kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi, İstanbul Sözleşmesi'nin yükümlülüklerinin yerine getirilmesi, kadın ve çocukların yaşam hakkının korunması için 6284 Sayılı Kanun'un etkin şekilde hayata geçirilmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Uca, Bakan Selçuk'un şu soruları yanıtlamasını istedi:

■ Son beş yılda kaç kadın erkek şiddeti sonucu hayatını kaybetmiştir? Katledilen kadınların kaç tanesi 6284 Sayılı Kanun ile korunmaktaydı?

■ Kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi için toplumsal cinsiyet eşitlikçi politikalar uygulanması, suçların kovuşturulması, suçluların cezalandırılması ve kadına karşı şiddet ile mücadele alanında bütüncül, eş güdümlü ve etkili işbirliği içeren politikaların hayata geçirilmesi ile ilgili bir çalışmanız bulunuyor mu?

■ İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın etkin uygulanması, uygulamada yaşanan sorunların acilen giderilmesine ilişkin bir çalışma mevcut mudur?

■ Hakimlerin kadınlar aleyhine tahrik ya da iyi hal indirimi uygulamalarını engellemek için İstanbul Sözleşmesi'nin tarafınıza yüklemiş olduğu görev gereği hukuki düzenlemeler yapmak amacıyla başlatmış olduğunuz bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

■ Türkiye'de kadına yönelik şiddet üzerine yapılan araştırmalara baktığımızda, şiddete uğrayan kadınların nasıl yardım alması gerektiği konusunda bilgi sahibi olmadığını görmekteyiz. Bu çerçevede, kadınları bilinçlendirmeye yönelik bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

■ Kadınların uğradığı erkek şiddetine karşı çaresiz kalmalarındaki etkenlerden biri de şiddet mağduru kadınların ekonomik özgürlüğe sahip olmamalarıdır. Bu kapsamda kadınların istihdamına yönelik başlatmış olduğunuz bir çalışma bulunmakta mıdır?

■ Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddetle mücadele konularında erkeklere yönelik, farkındalık yaratma ve zihinsel dönüşüm sağlama amaçlı eğitim programlarının düzenlenmesi amacıyla yapılan çalışmalar nelerdir?"

"HDP’den kadına yönelik şiddete soru önergesi" haberi, 21 Kasım 2020 tarihinde yazılmıştır. 21 Kasım 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan HDP’den kadına yönelik şiddete soru önergesi haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. HDP’den kadına yönelik şiddete soru önergesi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:32 Ahmet Tatlıses'in avukatı: İbrahim Tatlıses'in akli dengesi yerinde değil
  2. 09:27 Mahkemeden Dilan ve Engin Polat’a bir suçtan tahliye kararı
  3. 09:23 Bolu'da damat vahşeti: Eşini ve kayınpederini öldürdü
  4. 09:17 İstanbul'da holding binasına silahlı saldırı
  5. 09:11 Ekrem İmamoğlu yabancı basına konuştu: Türkiye rotasını çizdi
  6. 09:06 Bakan Yerlikaya duyurdu: İstanbul'da "Mahzen-29" operasyonları
  7. 09:03 AK Parti'de “Kent Lokantaları” tartışması: Erdoğan sinirlendi
  8. 08:54 Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu ihalesi MHP'li Eyyup Yıldız ile AKP'li Cevat Olçok’a verildi
  9. 08:50 AK Parti’de Rolex 'kazası': “Biz bu milletin ta kendisiyiz” diye paylaştığı fotoğrafı sildi
  10. 08:45 Yenilenen Jeep Renegade e-Hybrid Türkiye'de: İşte fiyat listesi
  11. 08:39 Cem Yılmaz’ın nafaka esprisine Mehmet Esen’den sert tepki: Aşağılık bir benzetme
  12. 08:36 Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan tessettür yanıtı
  13. 08:28 Depremde oteli yıkılan AK Partili isme hizmet plaketi verildi
  14. 08:25 Nuray Babacan: Erdoğan’ın Marmaris tatilinden kritik detay, damat hariç herkes oradaydı
  15. 08:20 İsmail Saymaz: Facetime’dan talimat, Haliç Köprüsü’nde suikast
  16. 08:16 Aytunç Erkin yazdı: 15 Temmuz öncesi uyaran albay bir kez daha uyardı
  17. 08:11 Fehmi Koru: Birileri, CHPlilere, basit gündemlerin peşine takılmanın yanlışlığını hatırlatmalı
  18. 08:09 Soğuk hava geliyor: Meteoroloji’den çok sayıda kent için kuvvetli sağanak uyarısı
  19. 08:06 İsrail İran’a misilleme saldırısı başlattı
  20. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
Politika Haberleri