HDP’den Seçim İhlalleri Raporu: 394 Gözaltı, 18 tutuklama

HDP’den Seçim İhlalleri Raporu: 394 Gözaltı, 18 tutuklama

HDP’den Seçim İhlalleri Raporu: 394 Gözaltı,... HDP, 24 Haziran Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporda 58 günlük açıkladı.

HDP tarafından hazırlanan 23 sayfalık rapor kamuoyuna açıklandı. İhlal iddialarına ayrıntılı yer verilen raporun giriş bölümünde Türkiye’nin seçimlere OHAL koşullarında girdiği vurgulanarak, seçim sonuçlarının manipüle edildiği belirtildi. 

OHAL sürecinde seçime gidildiği belirtilen raporda eşit ve adil bir seçim çalışması yürütülememiş olduğu söylendi. Raporda AKP-MHP ittifakının seçim kampanyası boyunca, mevcut bütçenin dışında örtülü ödeneğin de kullanılmış olduğu söylenirken İşsizlik sigortası fonundan yaklaşık 5 milyar TL AKP-MHP ittifakının seçim çalışmalarında kullanıldığı ve 200 binden fazla kişiye toplum yararına programlar (TYP) adı altında işsizlik fonundan ödeme yapıldığına da değinildi.

“Sandık birleştirme kararları ile yaklaşık 200 bin oyu etkileyecek sandık taşınmıştır. Halk iradesine daha seçimler başlamadan darbe vurulmuştur” denilen raporda Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın seçim kampanyasını tutuklu bulunduğu cezaevinden yürütmüş olmasına da değinildi.

SEÇİM SÜRECİNDE 8 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

HDP tarafından hazırlanan raporda 58 Günlük seçim sürecinde 114 yasaklama, tehdit ve saldırı gerçekleştiği, 394 kişinin gözaltına alındığı, 18 kişinin tutuklandığı, 8 kişinin yaşamını yitirdiği ve 54 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Raporda ayrıca şu başlıklar öne çıkıtı:

“Sandık kurulu üyeliklerine başvurular için çok kısa bir süre tanınmış ve birçok yerde başvuran kamu görevlileri herhangi bir yerde hiçbir gerekçe sunulmadan görevlendirme yapılmamıştır. Yapılan bazı görevlendirmeler gerekçe gösterilmeden iptal edilmiştir.

Seçim günü birçok yerde müşahitlerin ulaşımı engellenmiş veya müşahitler görevlerini tehdit, saldırı veya baskı altında yapabilmiştir.

Sadece muhalefete yönelik baskı, yaratılan korku iklimi, devlet imkanlarının adaletsiz kullanımı değil; medya organları da hükümetin ve Erdoğan’ın bir saldırı aracına dönüşmüştür.

Seçimleri izleyen ulusal ve uluslararası bağımsız gözlem heyetleri engel ve müdahale ile karşılaşmışlardır.

Suruç’ta AKP’li vekil adayının, silahlı koruma ordusuyla yaptığı seçim çalışmasında çıkan tartışmada 4 kişi yaşamını yitirmiştir.

Kriz masamıza 22 şehirden 100 ihlal ihbarı gelmiştir. Bu ihbarların 22 tanesi sadece Şanlıurfa’dan gelmiş ve çoğunluğu blok/açık oy kullanımı ve sandık görevlilerinin tehdit edildiğine yönelik ihbarlardır. AKP Şanlıurfa milletvekili adayı Halil İbrahim Yıldız ve beraberindeki 200 kişilik silahlı grubun Suruç’ta okulları dolaşarak görevlileri ve seçmenleri tehdit ederek blok oy kullandıkları yönünde ihbarlar yoğunluktadır.

HDP’nin Ankara Keçiören ilçe binasına, Urfa Viranşehir ilçe binasına, İstanbul Esenler, Ümraniye, Çekmeköy ve Sultanbeyli ilçe binalarına ve Bolu il binasına içinde parti çalışanlarımız varken saldırılar gerçekleştirilmiştir”

"HDP’den Seçim İhlalleri Raporu: 394 Gözaltı, 18 tutuklama" haberi, 29 Haziran 2018 tarihinde yazılmıştır. 29 Haziran 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan HDP’den Seçim İhlalleri Raporu: 394 Gözaltı, 18 tutuklama haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. HDP’den Seçim İhlalleri Raporu: 394 Gözaltı, 18 tutuklama 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:44 Kızartma yapmadan önce yağa bir parça ekmek koyun
  2. 21:43 Koç Holding, Romanya'daki Ford Otosan Fabrikasında Seri Üretime Geçti!
  3. 21:37 Bakan İbrahim Yumaklı duyurdu: Ödemeler hesaplara yatırılıyor
  4. 21:36 ABD Dışişleri Bakanı Blinken açıkladı: “Refah’ta askeri operasyonlar desteklemediğimiz bir şey”
  5. 21:33 Pamuklu nevresimler nasıl düzgün şekilde yıkanır?
  6. 21:13 Galatasaray'ın hedefi 60 milyon avro
  7. 20:53 Hızlı Uyumanın Sırları: Sadece Birkaç Dakikada Uykuya Dalmanın Yolları!
  8. 20:49 ECB Başkanı Lagarde açıkladı: "Dezenflasyon sürecinin devam etmesi bekleniyor"
  9. 20:49 Tarım Bakanlığı, çiftçilere yönelik yeni destekler açıkladı!
  10. 20:49 İstanbul'da toprak kayması yaşandı: 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi!
  11. 20:45 Biden Yönetimi İsrail'e 1,3 Milyar Dolarlık Silah Satışı İçin Hazırlık Yapıyor
  12. 20:42 Gaziosmanpaşa'da Toprak Kayması: 14 Gecekondu Etkilendi, 70 Kişi Tahliye Edildi
  13. 20:38 Görsel Zeka Testi: Hızlı Düşünme ve Algılama Becerilerinizi Ölçün!
  14. 20:37 Sağlık Bakanı Koca açıkladı: Randevu alıp gitmeyenler dikkat!
  15. 20:33 AYM'den ifade özgürlüğü kararı alındı: Bildiri dağıtmak için artık izne gerek yok
  16. 20:33 NATO, Ukrayna'ya Askeri Destekte Kararlı: Savunma Kapasitesi Güçleniyor
  17. 20:27 Alerjik Astım: Semptomları, Tanı ve Tedavi Yöntemleri
  18. 20:19 Isparta'da Uyuşturucu Taciri Kaçmaya Çalışırken Yakalandı
  19. 20:14 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Sebastian Szymanski İçin Hamle Yapıyor
  20. 20:13 Apple, WhatsApp ve Threats uygulamalarını Çin mağazasından kaldırdı
Politika Haberleri