HDP'li Bilgen: 1 Mayıs dönüm noktası olacak

HDP'li Bilgen: 1 Mayıs dönüm noktası olacak

HDP'li Bilgen: 1 Mayıs dönüm noktası olacak HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, partisinin seçimlere yönelik yol haritasının belirleneceği Parti Meclisi (PM) öncesi HDP’nin seçim stratejisine ilişkin muhalefetin hassasiyetlerine karşı dikkatli olacakları mesajını verdi. Boykotla...

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, partisinin seçimlere yönelik yol haritasının belirleneceği Parti Meclisi (PM) öncesi HDP’nin seçim stratejisine ilişkin muhalefetin hassasiyetlerine karşı dikkatli olacakları mesajını verdi. Boykotla değil, siyasetle Türkiye’nin değişebileceğini söyleyen Bilgen, toplumsal muhalefetin taleplerinin birbirine yakın olduğunu belirterek “Bunların ortaklaşması açısından önemli bir fırsat 1 Mayıs. Biz nasıl sokağa taşan umudu önemsiyorsak, iktidar da toplumsal muhalefetin buluşması açısından 1 Mayıs’tan bir mesaj alacak. 1 Mayıs belki de seçim tarihinin planlamasında bir anlam ifade edecek'' dedi.

Bilgen, genel seçimlere yönelik yol haritasının belirleneceği 7-8 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek kritik Parti Meclisi (PM) toplantısı öncesi taslak halindeki strateji planlaması ve seçimlere yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Bilgen’in yaptığı değerlendirmeler özetle şöyle:

Yaşadığımız süreç her şeyi tartışırken son derece güçlü bir politik pozisyon almayı gerektiriyor. Rutin bir dönemin seçim stratejisini tartışmayacağız. Vekillerin bu kadar keyfi olarak dokunulmazlığının kalktığı, parlamentodan zorla dışlandığınız bir ortamda her şeye rağmen demokrasi, seçim ve siyaset diyerek bir toplumsal mücadeleyi yürütmek şüphesiz güçlü bir politik ortaklaşmayı gerektiriyor. PM açısından konunun en önemli kısmı bu. Politik bir kararlılıkla bundan sonraki planlamayı yapmak önemli. İçinden geçtiğimiz dönemde seçim ne ifade ediyor konusunda ciddi bir tartışma yapılması gerekiyor.

İKTİDARIN OPERAYONU
Birinci olarak bizim açımızdan medya ambargosu varsa, ikinci olarak da bizim seçmenimiz de dahil olmak üzere toplum manipüle ediliyor. Bunu aşmak da net bir bakış açısı gerektirir. Seçim ittifakı tartışmaları sonuç itibarıyla iktidar tarafından zamanlaması ve planlaması yapılmış ama muhalefeti de dizayn etmeyi hedefleyen bir operasyondur. Bu onların seçim kampanyasının bir parçasıdır. Kendileri için karar veriyorlar, ancak herkese çekidüzen vermek, herkesi etkilemek için bir şey yapıyorlar. Bizim bu tartışmalardan etkilenmemek, bu tartışmalara rağmen bir siyaset yapma konusunda güçlü irade geliştirmemiz gerekiyor. PM bu açıdan da önemli. Onlar gündemlerine ittifak aldı diye biz de ittifak ya da ittifak karşıtı pozisyon almak zorunda değiliz.

HDP Türkiye’de farklı bir siyasi hareket. Geçmişte de çok örneği olmayan bir çatı yapılanması. Bu çatı altındaki farklı eğilimlerin topluma uzanmaları ve farklı siyaset dışındaki toplumsal dinamikleri siyasete taşımaları açısından önemli. PM içerisinde farklı bileşenler ve farklı toplumsal hareketlerden gelen insanlar var. Konuyu Türkiye’nin demokratikleşmesi konseptinden tartışıyoruz. Bu olağanüstü koşullarda Türkiye’nin tehlikeli ve kötü gidişi nasıl durdurulur, hem de bugünün koşullarında nasıl daha iyiye taşınırız.

BOYKOTLA DEĞİL, SİYASETLE
Bazı tartışmalar akademik düzeyde ve sivil düzeyde başka anlamlar ifade eder. Ama siyasetin gündemine girdiğinde farklı anlam ifade eder. Boykot bunlardan birisidir. Partiler farklı, toplumsal hareketler bunu farklı tartışabilirler. Seçimin siyasetin ne kadar anlamlı, değerli olup olmadığı konusunda herhangi bir yazar farklı ele alabilir, ama siyasi partilerde bu konu dikkatli ve farklı bir özenle ele alınmalı. Bizim görevimiz siyasete olan güveni yükseltmektir. Siyaset yoluyla Türkiye’nin değiştirilebileceğine dair inancı güçlendirmektir. Karamsar ve çaresizlik içeren bir psikolojiden Türkiye’yi çıkarmak ve Türkiye’de bu değişimin mümkün olduğuna dair bir inancı güçlendirmemiz gerekiyor. Bizim açımızdan PM böyle bir dönüm noktası olacak.

Bütün baskılara karşın iki önemli gelişme var. Birincisi kongreye katılım, ikincisi Nevruz’a katılım. Ciddi engellemeler olmasına karşın bizim örgütlerimizi de aşarak güçlü bir katılım ortaya çıktı. PM’yle birlikte tabanın verdiği bu mesajı 1 Mayıs’a taşımak gerekiyor. 1 Mayıs önemli bir dönüm noktası olacak. 1 Mayıs’ı toplumsal buluşmalar ve sokaktan korkmamak, cesaretle demokratik tepkiyi sokakta göstermek için önemli görüyoruz. Türkiye’de toplumsal muhalefetin talepleri birbirine yakın. Bunların ortaklaşması açısından önemli bir fırsat 1 Mayıs. 2018 1 Mayıs’ı şu açıdan da önemli. Biz nasıl sokağa taşan umudu önemsiyorsak, iktidar da toplumsal muhalefetin buluşması açısından 1 Mayıs’tan da bir mesaj alacak. 1 Mayıs, belki de seçim tarihinin planlamasında bir anlam ifade edecek. Bir baskın seçim olabilir. Türkiye’de özellikle ekonomik riskle, savaş politikalarının kutuplaştırma siyasetinin ifade ettiği tehdidi birlikte ele almak için 1 Mayıs çok önemli.

Hiçbir parti tek başına bir karar alıp, tek başına bir planlama yapmıyordur. Herkesin birbirini gözeterek yol yürümesi gereken bir ortamdayız. Biz en azından muhalefet açısından bunu gözeteceğiz. Kendi taleplerimiz konusunda ne kadar kararlıysak, başkalarının hassasiyetleri, öncelikleri konusunda o kadar dikkatli olacağız. Bir bütün olarak Türkiye’de değişimden yana olanların birbirine zarar veren değil, güçlerini birleşmeye, buluşmaya açık bir yere taşıyan bir çalışma yöntemini benimseyeceğiz.

''15 TEMMUZ’DA SEÇİM ÇOK MÜMKÜN DEĞİL’

AKP kongresinin de haziran ayında yapılması şunu gösteriyor: Muhtemelen 15 Temmuz’a dönük bir planlama çok mümkün gözükmüyor. Göstergeler de umut vermiyor. Genel seçim kasım ayında mı olacak, yoksa genel seçimi yapacak bir cesaret gösteremeyip yerel seçim tarihini mi bekleyeceğiz? Bütün bunlar bizim de doğal olarak seçim stratejimizi somutlaştırmak konusunda bir esnek yol haritası tartışmamız gerektiğini hissettiriyor.

"HDP'li Bilgen: 1 Mayıs dönüm noktası olacak" haberi, 01 Nisan 2018 tarihinde yazılmıştır. 01 Nisan 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan HDP'li Bilgen: 1 Mayıs dönüm noktası olacak haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. HDP'li Bilgen: 1 Mayıs dönüm noktası olacak 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:23 "TKP'liyim, AKP'ye oy vereceğim" demişti, AKP'nin Gençlik Kolları yöneticisi olduğu ortaya çıktı!
  2. 13:23 Anket şirketi şaşkına döndü, sonuçları yeniden kontrol edecek!
  3. 13:04 Ankara seçim anketi şok etti: Asal Araştırma inanmakta zorlandı!
  4. 12:58 Ekrem İmamoğlu: "Anketlerde hep öndeyiz, seçimi de kazanacağız!"
  5. 12:58 Yaz saati uygulaması başlıyor: Saatler bir saat ileri alınacak!
  6. 12:58 Ankara ve İstanbul için yepyeni bir seçim Kararı!
  7. 12:58 Karabük'te sosyal medya skandalı: 8 kişi gözaltına alındı!
  8. 12:56 Putin: Polonya ve Baltık Ülkelerine Yönelik Saldırı İddiaları 'Tamamen Saçmalık'
  9. 12:51 İsrail'in Gazze Saldırıları: 62 Filistinli Hayatını Kaybetti,Kızılay Çalışanları Serbest Bırakıldı
  10. 12:47 Telefon Ekranınızı Ters mi Düz mü Tutmak: Artılar ve Eksiler
  11. 12:40 ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Yarın Ankara’ya Geliyor
  12. 12:06 İrlanda, Gazze'ye Destek: Soykırım Davasına Müdahale Ediyor!
  13. 11:55 Karayip Korsanları yeniden çekilecek... Johnny Depp filme dönüyor mu?
  14. 11:45 Altaylı, YÖK'ün denklik kararını sert eleştirdi: "Bunun tek sonucu felaket!"
  15. 11:41 Kuşum Aydın isyan etti: Param bitti
  16. 11:35 Süleyman Soylu icralık oldu: Borcunu 7 gün içinde öde yazısı gitti
  17. 11:24 Karar yazarı Mehmet Ali Verçin: Ey Ak Partililer, Ak Partiyi seviyorsanız Ak Parti’ye oy vermeyin
  18. 11:21 YSK seçim hazırlıklarını tamamladı; Türkiye, önce büyükşehirlerde kazananları öğrenecek
  19. 11:20 Sabancı'dan dev hisse devri: Hisselerin satışı tamamlandı!
  20. 11:19 10 Yunan Adası'nda kapıda vize heyecanı! Bayram tatiliniz hazır mı?
Gündem Haberleri