HDP'li Murat Çepni: Burada devlet eliyle bir suç işleniyor

HDP'li Murat Çepni: Burada devlet eliyle bir suç işleniyor

HDP'li Murat Çepni: Burada devlet eliyle bir... "Sesini kısma girişimlerine izin vermeyeceğiz"

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Kızılbük Koyu’nda süren otel ve devre mülk inşaatına giderek, “Sinpaş denen şirket, sanki devletin sahibi gibi burada büyük bir özgüvenle, rahatlıkla bu inşaatı devam ettiriyor; denizi katlediyor, ekosistemi katlediyor ve burayı işgal ediyor… Burada devlet eli ile bir suç işleniyor… Bu suça ortak olan herkes, lakin bugün, lakin yarın mutlaka hesap verecek” dedi.

Marmaris’teki Kızılbük Koyu’nda yaklaşık 30 yıl önce başlatılan ve sonrasında Sinpaş GYO’ya satılan otel-devre mülk projesinin yapımı, kamuoyunun tepkisine rağmen devam ediyor. HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Marmaris Kent Konseyi üyeleri ve çevreciler ile birlikte dün inşaat alanına gitti. İnşaat alanına bir kilometre uzaklıkta kurulan bariyer ile kamuya ait ormanlık alanın kapatıldığını belirten Çepni, sosyal medya hesabından paylaştığı videoda, engellemelere rağmen içeri girdiklerini söyledi. Çepni, çevreciler ile birlikte inşaat alanına doğru yürürken şu açıklamayı yaptı:

“Marmaris'teyiz. Sinpaş'ın işgal ettiği alandayız. Marmaris Kent Konseyi’nden arkadaşlarımızla buraya geldik. Bu hukuksuzluğu görmek, yerinde incelemek için geldik. Görüldüğü üzere burası, şantiye olmamasına rağmen bariyer ile kapatılmış durumda. Burası resmen işgal edilmiş durumda. Hala şantiyeye varmış durumda değiliz. Şirket tarafından şantiyenin en az bir kilometreye yakın uzağında, kamuya ait ormanlık alan kapatılmış. Resmen çökülmüş.

"Burada devlet eli ile bir suç işleniyor"

Marmaris'te büyük bir doğa katliamı var. Bu, bütün devlet kurumlarının izni ile gerçekleşiyor. ÇED olmadan, olumlu karar olmadan, hiçbir hukuki dayanak olmadan bu inşaat başlamış durumda. En çok ormanın yandığı yerdeyiz biz. Şimdide bu şirketler, bu inşaatlarla burayı bir kez daha katlediyorlar. Şantiyenin girişi buranın çok ötesinde, bir kilometre ile kurulmuş. Bizi içeri sokmamaya çalıştılar. Valiliğin ve kaymakamlığın, emniyet güçlerinin gözü önünde yaşandı bunlar. Buradan, sadece 3-5 tane şirket, patron cebini dolduracak. Sinpaş denen şirket, sanki devletin sahibi gibi burada büyük bir özgüvenle, rahatlıkla bu inşaatı devam ettiriyor, denizi katlediyor, ekosistemi katlediyor ve burayı işgal ediyor."

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı'na seslenen Çepni, "Burada devlet eli ile bir suç işleniyor. Şunu söylesinler; ‘Sinpaş devlettir’ desinler o zaman. Eğer devlet değilse hangi anayasaya bağlı bunlar? Bu suça ortak olan herkes, lakin bugün, lakin yarın mutlaka hesap verecek" dedi.

İmza kampanyası başlatıldı

Bu arada Marmaris Kent Konseyi tarafından, inşaatın durdurulması için imza kampanyası başlatıldı. İmza kampanyasına ilişkin yapılan “Yangından Koy Kaçırma” başlıklı açıklamada şunlar kaydedildi:

"Marmaris orman yangınının hemen ardından, ağaçlar henüz tüterken Çevre Şehircilik Bakanlığı ve Muğla Valiliği'nin ‘Marmaris Kızılbük Resort Otel ve Devre mülk Projesi’ için verdiği ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali zorunludur. Marmaris Milli Parkı içerisindeki proje, çevresel etki değerlendirmesine tabi olması gereken büyüklükte, entegre bir tesistir.

"Yasalarla ve yüreğimizle savunuyoruz"  

Projenin ‘çevresel etki değerlendirmesinin’ dışında bırakılması kararını kabul etmiyoruz. Doğayı, yasa tanımaz şekilde yok etmeye kararlı ‘güçlü’ firmalar bilsin ki baskı altına almaya çalıştığınız biz, firmanın Ticaret Mahkemesi'nde Kent Konseyi Çevre sözcüsünün şahsına manevi tazminat davası açmasını da tehdit olarak görüyor ve kabul etmiyoruz. İfade özgürlüğümüzü tazminat sopasıyla dövmek isterken çevre mücadelesinin bütüncül yapısını kişisel tazminat tehditleriyle bölmeye çalışmak, baskı kurma ortamını oluşturmak, gelecekteki benzer süreçlere de zemin hazırlama amaçlıdır.

"Sesini kısma girişimlerine izin vermeyeceğiz"  

Proje hakkında verilen karar kamusal niteliktedir; hepimizi, tüm yurttaşları, bütün kamuoyunu, ilgilendirmektedir. Çevre koruma hassasiyeti için açıklama yapılmasını haksız rekabet sayarak dava konusu etmek, kamusal alanın ve bu alandaki eleştirilerin özel hukuk alanındaki davalarla susturulmaya çalışılması anlamına gelmektedir. Bu tür davalarla her zaman amaçladıkları gibi, bütün bireylere ve çevre koruma örgütlerine gözdağı vererek kurumsal temsilin sesini kısma girişimlerine izin vermeyeceğiz. Yüksek tazminat talepli davalarından korkmuyoruz.

"ÇED gerekli değildir kararından vazgeçilmesini bekliyoruz"

Sermayenizin medya gücüyle, göz alıcı reklamlarla kamuoyunu yanlış yönlendirmenize izin vermeyecek, gelecekte oluşabilecek benzer yaklaşımlarda böyle bir baskı ortamı oluşturulmasını alışkanlık haline getirmenize seyirci kalmayacağız. Davaya bakan sayın mahkemenin, haksız rekabet oluşturmadığı açık olan beyanlarımızı göz önüne alarak esasa girmeden davayı reddetmesini, ÇED gerekli değildir kararını veren Muğla Valiliği’nin de bu kararından acilen vazgeçmesini bekliyoruz."

 

"HDP'li Murat Çepni: Burada devlet eliyle bir suç işleniyor" haberi, 03 Haziran 2022 tarihinde yazılmıştır. 03 Haziran 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan HDP'li Murat Çepni: Burada devlet eliyle bir suç işleniyor haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. HDP'li Murat Çepni: Burada devlet eliyle bir suç işleniyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  2. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  3. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  4. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  5. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  6. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  7. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  8. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  9. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  10. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  11. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  12. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  13. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  14. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  15. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  16. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  17. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  18. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
  19. 23:19 Yeliz Yeşilmen'den Hadise'ye Tam Destek!
  20. 23:13 Seda Sayan ve Çağlar Ökten'in yeni aşk yuvası! Yuva değil saray!
Politika Haberleri