HDP'li Turan: Hekim sayısı azalınca emekli hekimleri göreve çağırıyorlar

HDP'li Turan: Hekim sayısı azalınca emekli hekimleri göreve çağırıyorlar

HDP'li Turan: Hekim sayısı azalınca emekli h... "Emekli hekimlerin yeniden istihdam edilmesi yerine, emekli doktorların sosyal haklarının düzenlenerek çalışmaya ihtiyaç duymamalarına yönelik Bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır?"

Emekli hekimlerin yeniden istihdamıyla ilgili önerge veren HDP'li vekil Rıdvan Turan, “Şiddet, ağır çalışma koşulları ve özlük haklarındaki yetersizler gibi nedenlerle tabip istihdamı yetersiz kalınca emekli doktorlar yeniden göreve çağrıldı” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Doktor Rıdvan Turan, emekli doktorların yeniden istihdam edilmeleri dair soru önergesi verdi.

Sağlık Bakanlığı’nın, 65-72 yaş arasındaki doktorların yeniden istihdamına yönelik yerleştirme işlemleri için başvuru ilanı yayımladığını” hatırlatan Turan, “Şiddet, uzun nöbet saatleri, ağır çalışma koşulları ve özlük haklarındaki yetersizler gibi nedenlerle tabip istihdamı yetersiz kalınca emekli doktorlar yeniden göreve çağrıldı” dedi. 

Turan Bakan Koca'nın yanıtlaması talebiyle verdiği önergede, "Emekli hekimlerin yeniden istihdam edilmesi yerine, emekli doktorların sosyal haklarının düzenlenerek çalışmaya ihtiyaç duymamalarına yönelik Bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır?" diye sordu. 

Turan, Koca'ya yönelttiği bir diğer soru ise; sağlık alanındaki şiddete yönelik oldu. Turan, "Çalışan hekimlere yönelik şiddetin önlenmesi, uzun nöbet saatlerinin kısaltılması, ağır çalışma koşullarının düzeltilmesi, özlük haklarının verilmesi konusunda Bakanlığınızın hangi çalışmaları mevcuttur?" dedi.

Başvurular başladı

Resmî Gazete'de yer alan ilana göre başvurular dün (8 Mart) itibariyle başladı. Yeniden çalışma hayatına dönmek isteyen emekli hekimler, Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün internet adresinde yer alan Personel Bilgi Sistemi (PBS) üzerinden e-Devlet kapısı kimlik doğrulama sistemiyle giriş yaparak başvuru gerçekleştirecek. 

Devlet memurluğundan çekilen ve çekilmiş sayılanların yeniden atanmalarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 97'nci maddesindeki süreler dikkate alınacak. 

Araştırmalar ne diyor?

İzmir Tabip Odası'nın geçtiğimiz günlerde emekli 1349 hekimle yaptığı araştırmaya göre; hekimlerin emekli olma nedenleri arasında birinci sırada yoğun iş temposu, yaptığı işten mutlu olamama mobbinge maruz kalma, liyakatsız yöneticiler gibi nedenler geliyor.

Ayrıca her dört hekimden üçü emekli olduktan sonra çalışmaya devam ediyor. Emekli hekimlerin yüzde 16,6'sı da birden fazla işte çalışıyor.

Özel sağlık kuruluşundan emekli olanların yüzde 93,1'i, işyeri hekimliğinden olanların yüzde 89,1'i ve muayenehaneden emekli olanların yüzde 81'i emekli olduktan sonra çalışmaya devam ediyor.

Emekli hekimlerin yüzde 99,4' ü 13 bin TL'nin altında, yüzde 18'i de 5 bin TL altında ücret alıyor.

Hekimlerin emeklilikte yaşadıkları sorunlar içerisinde en sık 'geleceğe dair kaygılar' (yüzde 59) , 'ekonomik sıkıntılar' (yüzde 48,3) ve 'sosyal ilişkilerde azalma/sosyal çevrede daralma' (yüzde 41,2) gösteriliyor.

"HDP'li Turan: Hekim sayısı azalınca emekli hekimleri göreve çağırıyorlar" haberi, 09 Mart 2022 tarihinde yazılmıştır. 09 Mart 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan HDP'li Turan: Hekim sayısı azalınca emekli hekimleri göreve çağırıyorlar haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. HDP'li Turan: Hekim sayısı azalınca emekli hekimleri göreve çağırıyorlar 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:06 Pedro Sánchez, Eşinin Yolsuzluk İddialarıyla İlgili Soruşturma Nedeniyle Görevini Askıya Aldı
  2. 13:00 Trafikte Emniyet Şeridi İhlali Artık Daha Pahalı: Ceza Miktarı Yüzde 58 Arttı!
  3. 12:57 Simit Fiyatlarına %10 KDV Yansıyacak: Vatandaşlar Zam Endişesi Yaşıyor
  4. 12:53 Panathinaikos, AEK Athens Karşısında Şampiyonluk Yolunda Büyük Darbe Aldı!
  5. 12:49 Sağlıklı Atıştırmalık: Diyet Poğaçası Tarifiyle Lezzetli Alternatif!
  6. 12:45 TikTok CEO'su Shou Zi Chew''İçiniz Rahat Olsun, Hiçbir Yere Gitmiyoruz''
  7. 12:35 Türkiye Meyve Üretiminde Dünya Sıralamasında Yükseliyor: İşte Detaylar!
  8. 12:29 Karabaş Otu Balı: Doğal ve Etkili Bir Sağlık Destekleyicisi
  9. 12:25 Rusya, Uzayın Barışçıl Kullanımını Sağlamayı Hedefleyen Karar Tasarısını Veto Etti
  10. 12:18 Mardin'de Öğrencilerden Çağrı: Okuma Alışkanlığı Ailede Başlamalı
  11. 12:16 Jose Mourinho Fenerbahçe'ye mi Geliyor? Transfer Dedikoduları Artıyor!
  12. 12:13 Yedigöze İçme Suyu Projesiyle Adana'da Su Sorunu Tarihe Karışıyor
  13. 12:13 Nuri Şahin, Beşiktaş'ın Radarında: Yeni Teknik Direktör Arayışları Hızlanıyor
  14. 12:11 Birecik-Gaziantep Yolunda Çarpışma: Doktor Hayatını Kaybetti, Yaralılar Hastanede
  15. 12:09 Gazze'deki İnsani Kriz: BM Güvenlik Konseyi Kararının Uygulanması Tartışmaları
  16. 12:07 Türkiye Bal İhracatında Güç Gösteriyor: Yılın İlk Çeyreğinde 8 Milyon Dolar Gelir
  17. 12:02 Fenerbahçe'de Szymanski Transfer Krizi: Tottenham'un 20 Milyon Euro Teklifi Tartışma Yaratıyor!
  18. 11:56 25 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  19. 11:52 Ev Yapımı Dondurma Tarifleriyle Yazın Keyfini Çıkarın!
  20. 11:40 Fatih Altaylı: Soylu’nun zeki, akıllı biri olduğunu düşünmüştüm hep
Politika Haberleri