Henüz oluşumunun ilk aşamasında olan gezegen

Henüz oluşumunun ilk aşamasında olan gezegen

Henüz oluşumunun ilk aşamasında olan gezegen Araştırmacılara göre, gök cisminin, ev sahibi yıldızından, Dünya ile Güneş’in arasındaki mesafeden 200 kat daha uzakta

ABD'li bilim insanları Şili'deki Atacama Büyük Milimetre Dizisi (ALMA) teleskobundan gelen verileri kullanarak, Dünya'dan 395 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldız siteminde yer alan ve henüz oluşumunun ilk aşamasında bulunan bir bebek gezegen tespit ettiklerini açıkladı. Çevresinde uydu oluşumlarının gözlendiği belirtilen gezegenin, evreninin bilinmeyenlerine dair yeni keşiflere yol açacağı belirtildi.

NTVnin haberine göre, ABD’de yer alan Ulusal Radyo Astronomi Gözlemevi (NRAO) tarafından yapılan açıklamada, gezegenin ALMA teleskobuyla tespit edildiği belirtildi.  Buna göre teleskop, AS 209 yıldızının yakınında bir ışığın, yıldızın diskindeki hareketsiz bir gaz boşluğunda parlamasıyla bebek gezegeni tespit etti. 

"Heyecan verici bir zamanda yaşıyoruz"

Florida Üniversitesi'nde astronomi profesörü olan ve çalışmanın baş yazarı Jaehan Bae, "Gezegen oluşumunu incelemenin en iyi yolu, gezegenleri oluşurken gözlemlemektir. Bunun güçlü teleskoplar sayesinde gerçekleştiği çok heyecan verici bir zamanda yaşıyoruz "  dedi.

Astrophysical Journal Letters adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın yazarları yaptıkları açıklamada, bu tür keşiflerin gezegen atmosferlerinin nasıl geliştiği ve bir gezegen sisteminin en erken aşamalarında uyduların nasıl bir araya geldiği hakkında daha fazla bilgi vereceğini söyledi.

"Birkaç teori var"

Diğer taraftan, bilim insanları AS 209 diskinin yıldızından bu kadar uzakta bu büyüklükteki bir gezegeni nasıl destekleyebileceğine dair birkaç teorinin bulunduğunu açıkladı. Bunlardan ilkini diskin uzak geçmişte, belki de bir tür gelgit bozulması nedeniyle yer çekimi açısından kararsız olduğu varsayımı oluşturuyor. Araştırmacılar,  yaptıkları son simülasyon çalışmalarının, bu tür kararsızlıkların yalnızca Jüpiter’in kütlesinin birkaç katı büyüklüğünde parçalar üretebileceğini gösterdiğini bildirirken, söz konusu teorinin geçerli olamayacağını söyledi. Ayrıca, AS 209'un diskinin  nispeten küçük bir kütleye sahip olduğu ve gaz yüzeyi yoğunluk profiline ve orta düzlemdeki sıcaklığına bağlı olarak şu anda kararlı göründüğü açıklandı. 

İkinci teori ise çakıl taşlarının öte gezegeninin büyümesine neden olabileceği varsayımına dayanıyor. Fakat, araştırmacılar şu anda bu durum gerçekleşebileceği birkaç senaryo bulmaya çalıştıklarını belirtti.

"Bu tür kararsızlıklar yalnızca Jüpiter’in kütlesinin birkaç katı büyüklüğünde parçalar üretebilir"

Bilim insanları ayrıca, yıldızı çevreleyen gazdaki basınç çarpmaları yoluyla bir araya gelmiş olabilecek dev bir gezegen oluşturmak için etrafta yeterli çakıl taşı olup olmadığını araştırdıklarını sözlerine ekledi.  

Simülasyon çalışmalarının, bu tür kararsızlıkların yalnızca Jüpiter’in kütlesinin birkaç katı büyüklüğünde parçalar üretebileceğini gösterdiğini belirterek, söz konusu teorinin geçerli olamayacağını bildirdi. Ayrıca, AS 209'un diskinin  nispeten küçük bir kütleye sahip olduğu ve gaz yüzeyi yoğunluk profiline ve orta düzlemdeki sıcaklığına bağlı olarak şu anda kararlı göründüğü belirtildi. 

Kuiper Kuşağı, gezegenimizin içinde yer aldığı Güneş Sistemi'nin dış kenarında bulunan bir halkaya deniliyor. Bu halka uzay kayaları ve cüce gezegenlerden oluşuyor ve Neptün'ün yörüngesinin ötesine oturuyor.

 

 

"Henüz oluşumunun ilk aşamasında olan gezegen" haberi, 10 Ağustos 2022 tarihinde yazılmıştır. 10 Ağustos 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Henüz oluşumunun ilk aşamasında olan gezegen haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Henüz oluşumunun ilk aşamasında olan gezegen 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 17 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan temel sorunumuz enflasyon olduğunu açıkladı
  2. 01:38 İngiliz General Ukrayna'yı uyardı: 2024’te yenilebilir
  3. 01:35 Gelecek-Saadet'in 'hayat pahalılığı araştırılsın' teklifinin reddedildiği açıklandı
  4. 01:33 Fenerbahçelilere Müjde geldi: Olympiakos Maç o kanaldan şifresiz yayınlanacak
  5. 01:30 IFC'den Ülker Bisküvi'ye 75 milyon avroluk kredi sağlayacağını açıkladı
  6. 01:27 İsrail Ordu Sözcüsü açıkladı: İran'ın saldırısına yanıt vermemek mümkün değil
  7. 01:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan öğretmen ataması açıklaması geldi
  8. 00:49 Bakan Şimşek yatırımcıları uyardı: "temkinli olun"
  9. 00:47 Lokanta ve kafelerde KDV düzenlemesi geldi
  10. 00:42 İçişleri Bakanlığı'ndan APP plaka uyarısı geldi
  11. 00:40 AB'de yeni otomobil satışları aralıkta düşüş yaşadı
  12. 00:28 2023'te Trafikteki araç sayısı 2,3 milyon arttığı gözlemlendi
  13. 00:26 Gözler BTK'da: X platformuna ceza yolda
  14. 00:22 iPhone 16'nın renkleri sızdırıldı: işte tüm renkleri
  15. 00:19 İsrail güvenlik sitelerinin siber saldırıya uğradı
  16. 00:17 Kuzey Kore'nin, Çin'den dijital teknoloji satın aldığı iddia edildi
  17. 00:13 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy sıkılaştırılmış seferberlik yasasını imzaladığını açıkladı
  18. 00:12 Dünya Bankası'nın Türkiye için yeni CPF planı: 18 milyar dolarlık yatırım paketi
  19. 00:09 Avrupa Parlamentosu seçimleri ne zaman gerçekleşecek? İşte tüm detaylar
  20. 00:08 Erdoğan: "Sayın Özgür Özel'e kapımız açık, ele alacağımız konu başlıklarımız çok"
Gündem Haberleri