Hindistan'da Müslüman karşıtı şarkı popüler oldu: Tartışmalı şarkı kaldırıldı

Hindistan'da Müslüman karşıtı şarkı popüler oldu: Tartışmalı şarkı kaldırıldı

Hindistan'da Müslüman karşıtı şarkı popüler ... Müslümanlara yönelik baskının arttığı Hindistan'da nefret söylemi, şarkı sözlerine taşındı.

Şarkıcı Sandeep Chaturvedi, Müslümanları hedef alan yeni şarkısında Gvanyapi Camii'de Hinduların ibadet etme hakkı olduğunu savunuyor.

26 yaşındaki şarkıcı Sandeep Chaturvedi, yeni şarkısını Hindistan'ın kuzeyinde bulunan Uttar Pradesh eyaletindeki Ayodhya şehrinde derme çatma bir stüdyoda kaydetmeye hazırlanıyor. Müslümanları hedef alan şarkı, Hindistan'da tartışma konusu haline gelen Gvanyapi Camii'de Hinduların ibadet etme hakkı olduğunu savunuyor. Ancak Chaturvedi, şarkının onu piyasada tutunmasını sağlayacağını söylüyor.

BBC'de yer alan habere göre, Chaturvedi'nin şarkıları, YouTube'da ve Hindu sağcı destekçilerinin Müslümanlara kin kustuğu diğer sosyal medya platformlarında giderek yükselen müzik trendinin bir parçası.


Küfürlü veya tehdit edici liriklere sahip bu tür şarkılarda genellikle Hinduların yüzyıllardır Müslümanların elinde acı çektiği varsayımına dayanılır. Buna göre, Britanya sömürgesi altında on yıllarca Doğu Hindistan Şirketi aracılığıyla yönetilen Hindular "Müslümanlardan intikam alacak".

Yazar ve siyasi analist Nilanjan Mukhopadhyay, bu tür müziklerin gelir kaynağı olmasının yanı sıra şarkıcılara da ün kazandırdığını söylüyor. Ancak Mukhopadhyay bunun müzik olmadığını söylüyor. Mukhopadhyay, "Bu bir savaş narası. Sanki bir savaşı kazanmak için müzik kullanılıyor. Bu, müziğin kötüye kullanılmasıdır ve bu yıllardır oluyor" dedi.


Chaturvedi, kariyerine yaklaşık on yıl önce ilahi şarkıcısı olarak başladı, ancak birkaç yıl sonra "Hinduizm ve milliyetçilik" hakkında şarkılar bestelemeye karar verdiğinde tarzını değiştirdi. Fikrin bir imaja sahip olmanın yolu olduğunu söyleyen Chaturvedi'nin 2016'da ürettiği bir müzik videosu, sağcı Hindu milliyetçiler arasında bir gecede popüler hale geldiğinde başına talih kuşu konmuştu.

"Müslüman topluluğa Hindu milliyetçiliğinin yükseldiği gün ne olacağına dair bir uyarı" olan şarkının YouTube'da milyonlarca kez izlendiği, ancak binlerce şikâyetin ardından kanalın askıya alındığı bildiriliyor. Chaturvedi, şarkısının kaldırılmasından, uygunsuz içerik olarak şikâyet eden Müslümanları sorumlu tutuyor.


"Milyonlarca aboneyi" kaybettiğine üzüldüğünü söyleyen, ancak YouTube'dan kazandığı parayı açıklamayı reddeden Chaturvedi, bir müzik videosu oluşturmanın kendisine yaklaşık 20 bin rupiye (yaklaşık 4 bin 5oo TL) mal olduğunu söyledi.

Chatuvedi, "YouTube'dan fazla para kazanmıyordum. Milliyetçi-devrimci bir şarkıcı olarak tanınıyor olmam daha önemli" diye ısrar etti.

Chaturvedi, kanalı askıya alındığında YouTube'da yeni bir kanal oluşturmuştu. Ancak yüklediği bazı içeriklerin görüntülenme sayısı pek iç açıcı olmadığından son şarkısıyla bunu değiştirmeyi umuyor.

Çoğunlukla müziği aracılığıyla Müslümanları hedef almakla suçlanan Chaturvedi, özür dilemeyerek, "Benim olanı almak için ellerimi kavuşturarak yalvarsam kabul eder miydin? Kabul etmezdin. Yani provokatif olmalıyız, değil mi?" dedi.

Delhi yakınlarındaki Dadri'de Chaturvedi'nin yaptığına benzer müzik yapan Upendra Rana, misyonunun tarihi "düzeltmek" olduğunu ileri sürerek şarkılarında Müslüman yöneticilerin kötü adamlar olarak gösterildiği, Hindu savaşçılara adadığı zafer şarkıları yapıyor.

Upendra Rana, okullarda öğretilen tarihten bahsederken, "Bize yalanlar empoze edilirken, doğru olan birçok şey gizlendi" dedi.

YouTube'a yüklediği videolardan sabit bir gelir elde ettiğini belirten Upendra Rana, romantik şarkılar bestelemeyi bırakıp "tarihi" dokundurmalarla dolu şarkılar yapmaya başladığından beri, Dadri'de bir tür yıldız haline geldi. YouTube'da 400 bine yakın abonesi var ve birçok şarkısı milyonlarca kez izlendi.

Mukhopadhyay, müziği azınlıklara karşı silah olarak kullanma eğiliminin geçmişte meydana gelen olayları anımsattığını söylüyor. Günümüzdeki olayların kendisine, sağcı Vishwa Hindu Parishad (Dünya Hindu Konseyi) tarafından 1989'da Ayodhya'da düzenlenen ve 1992'de Babri Camisinin yıkılmasıyla sonuçlanan tartışmalı temel atma programını hatırlattığını söyleyen Mukhopadhyay, "Bu olaydan hemen önce ses kasetleri endüstrisi ortaya çıktığını, (dönemin Ram Janmabhoomi adlı sorunuyla ilgili) kışkırtıcı sloganlar içerdiğini ve bu kasetler eskiden insanları harekete geçirdiğini" söyledi.

Şimdi de, "Hindistan'da yaşamak istiyorsanız, Vande Mataram demeyi öğrenin ("Seni övüyorum, Anne")... ve sınırlarınız içinde yaşamayı öğrenin" veya "Hinduları zayıf olarak düşünmek düşmanın hatasıdır" gibi sözleri içeren şarkıları yapanlar, hangi grubu hedef tahtasına koyduklarını gizlemek için çaba dahi sarf etmiyor.

Bu şarkılar aynı zamanda sağcı örgütlerin kadrolarının "harekete geçmesine" yardımcı oldu. Bu tür şarkıların gençler arasında farkındalık yaratmaya yardımcı olduğunu savunan Sağcı Hindu Raksha Dal grubunun başkanı Pinky Chaudhary, "Gençler bu şarkıları coşkularını ve morallerini yükselttikleri için seviyorlar" ifadelerini kullandı.

23 yaşındaki eskiz sanatçısı ve güzel sanatlar akademisi öğrencisi Vijay Yadav, "Bu şarkıları dinlerken ani bir enerji patlaması hissediyorum. Bana bir zamanlar maruz kaldığımız şeyleri ve şimdi geldiğimiz noktayı hatırlatıyor" dedi.

Yadav'ın bahsettiği "ani enerji akışının" benzeri, Nisan ayındaki Hindu festivalleri sırasında çeşitli eyaletlerde şiddetli çatışmalara yol açmıştı. Bu olaylar sırasında Hindular dini törenler düzenleyip Müslümanların çoğunlukta olduğu bölgelere yaklaştıklarında provokatif sözleri olan şarkıların sesini yükseltiyorlardı.

Bu çatışmaların bazılarında, tahrik edici ve provokatif şarkıların, Chaturvedi'nin 2016'da yayınladığı şarkısı dahil, şiddeti tetiklediği öne sürülüyor. Chaturvedi bu tür iddiaları, "Ben sadece müziğimle farkındalık yaratmaya çalışıyorum. Aşktan hiçbir zarar gelmez. Savaşmalı ve bizim olanı almalıyız" diyerek reddediyor.

"Hindistan'da Müslüman karşıtı şarkı popüler oldu: Tartışmalı şarkı kaldırıldı" haberi, 09 Ağustos 2022 tarihinde yazılmıştır. 09 Ağustos 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Hindistan'da Müslüman karşıtı şarkı popüler oldu: Tartışmalı şarkı kaldırıldı haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hindistan'da Müslüman karşıtı şarkı popüler oldu: Tartışmalı şarkı kaldırıldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:40 Uzman İsim Uyardı: Sıcaklıklar Rekor Kıracak! Yaz Ayları Kavurucu Geçecek
  2. 12:39 Kenya'yı Vuran Şiddetli Yağışlar ve Seller: En Az 32 Kişi Hayatını Kaybetti
  3. 12:35 Gazze Kıyısında İnsani Yardım Limanı İnşaatı Başladı
  4. 12:31 Sıvı Metal Alaşımlarıyla Hızlı Elmas Üretimi:Güney Kore'de Yeni Buluş
  5. 12:28 Türkiye Ekonomisi IMF Raporunda: Zorlu On Yılın Ardından Değerlendirme
  6. 12:23 Sosyal Medya Akrobasisi: Motosiklet Kazalarındaki Ölümcül Tehlike
  7. 12:19 23 Nisan'da Dilan Polat Gösterisi Üzerine Soruşturma Başlatıldı!
  8. 12:19 Dolandırıcılardan Korunma İpuçları: Bakanlık Uyarıyor!
  9. 12:16 Sabiha Gökçen'de Fiyatlar Uçuyor: Havalimanında Yemek Parasıyla Bir Ay Geçinilir mi?
  10. 12:16 Asgari Ücret Beklentileri Yerle Bir Olabilir mi? Milyonlarca İnsan Üzgün Bekleyişte!
  11. 12:15 Memleket Hasreti Güzel Oyuncuyu Nasıl Değiştirdi? Şok Edici Görüntüler!
  12. 12:14 Borsa İstanbul Açılışında Yükseliş: BIST 100 Endeksi Değer Kazandı
  13. 12:12 İslam Memiş'ten Altın Yatırımcısına Dikkat Çekici Uyarı! 4 Kritik Seviye ve Beklentiler
  14. 12:10 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Szymanski İçin 20 Milyon Euro Ödemeye Hazır
  15. 12:05 Çin Uzay Programı: Yeni Taykonot Ekip, Tiengong İstasyonu'na Ulaştı
  16. 12:02 Osmanlı'nın Tatlı Zaferi: Revani Tatlısıyla Lezzet Şöleni!
  17. 11:53 Gönen'de Kaybolan Ekonomist Korhan Berzeg'in Bulguları: DNA Testleri Kimliği Açığa Çıkaracak
  18. 11:50 Galatasaray, Liderlik Koltuğunu Korumak İçin Adana Demirspor'un Konuğu
  19. 11:47 Dolar Bu Sefer Durdurulamayacak! Ünlü Ekonomistin Tahmini Korkutuyor: "Hazır Olun!"
  20. 11:46 Hız Tutkusu Yeni Bir Boyut Kazanıyor: MG'den Elektrikli Fırtına! 0'dan 100'e 1.9 Saniyede Çıkıyor
Dünya Haberleri