Hollanda Kralı'ndan 'kölelik çağrışımı'
Hollanda Kralı'ndan 'kölelik çağrışımı' Kendisini taşıyan altın arabayı artık kullanmayacağını açıkladı.
Getty Images
Hollanda Kralı Willem - Alexander, kölelik tartışmaları nedeniyle resmî törenlerde kendisini taşıyan altın arabayı artık kullanmayacağını dile getirdi.
Hollanda Kralı'nın, parlamento açılışına giderken kullandığı "De Gouden Koets" adlı at arabası, üzerinde ülkenin sömürge geçmişini hatırlatan görüntüler nedeniyle eleştiriliyordu.
İnsan hakları savunucularının tepkilerinin ardından 2015 yılında bakıma alınan altın at arabası, o günden bu yana parlamento açılışında (Prinsjesdag) kullanılmıyor.
Prens Philip'in cenazesinden önce parti düzenleyen Boris Johnson, Kraliçe'den özür diledi
Kral, koronavirüs önlemleri nedeniyle son iki yıldır parlamento açılışına at arabasıyla gitmedi.
Amsterdam kent yönetimi tarafından 1898'de Kraliçe Wilhelmina'ya armağan edilen altın araba, 1903'ten beri, yeni yasama yılı açılışında (Prinsjesdag) kralı veya kraliçeyi parlamentoya götürmek için kullanılıyordu.
Artık parlamento açılışında kral bu arabaya binmeyecek. Araba, sadece Amsterdam Müzesi'nde sergilenecek.
Hollanda Kralı Willem-Alexander, yayınladığı bir video mesajla, altın araba üzerindeki figürlerin çok sayıda insan için yaralayıcı olduğunu bildirdi.
Hollanda Kralı, ülkeyi sömürge tarihinin mirasıyla yüzleşmeye çağırdığı mesajında şunları söyledi:
"Geçmişi yeniden yazamayız. Onunla uzlaşmaya çalışabiliriz. Bu aynı zamanda sömürge geçmişi için de geçerli. Altın araba ancak Hollanda buna hazır olduğunda tekrar kullanabilir. Ve durum şu anda böyle değil."
Getty Images
Tarihi nesneleri ve sembolleri basitçe yasaklamanın da bir çözüm olmadığını vurgulayan Willem - Alexander, "Bunun yerine daha derine inen ve daha uzun süren ortak bir çabaya ihtiyaç var. Bizi bölmek yerine birleştiren bir çaba gerekiyor. Hollanda'da yaşayan ve ayrımcılığın acısını her gün hisseden insanlar olduğu müddetçe geçmiş, zamanımızın üzerine gölgesini düşürmeye devam edecektir" diye konuştu.
Hollanda'daki ırkçılık karşıtları ve insan hakları savunucuları, Willem - Alexander'in açıklamasını memnuniyetle karşıladı ve kralı sömürgecilik mirasıyla yüzleşmek için daha fazla adım atmaya çağırdı.
Amsterdam'daki The Black Archives'ın kurucularından Mitchell Esajas, kralın, geçmişe bugünün perspektifinden ve değerlerinden bakılmaması gerektiğini söylediğini belirterek "Bence bu bir yanılsama çünkü tarihsel bağlamda da kölelik insanlığa karşı bir suç ve şiddet içeren bir sistem olarak görülebilir" dedi.
İşi sıkıcı buldu dava açtı! "Sıkılmaktan tükendiği" iş yerine açtığı davayı kazandı
Hollanda’da Kral ödeneği tartışması: 'Vergi mükellefleri her kuruşun nereye harcandığını bilmeli' Hollanda Kralı sosyal mesafeye uymadı, hükümet tepki gösterdi: Kurallar herkes için geçerli İngiltere'de köle taciri Edward Colston'ın heykelini yasa dışı şekilde yıkıp nehre atmakla suçlanan 4 kişi beraat etti
Son yıllarda aralarında başkent Amsterdam'ın da olduğu bazı Hollanda belediyeleri kölelik geçmişi nedeniyle özür diledi.
"Resmi bir devlet özrü" çağrılarını reddeden Başbakan Mark Rutte bu nedenle eleştirileyim hedefinde.
Hollanda, 17. Yüzyılda, günümüzde Endonezya, Güney Afrika, Curaçao ve Batı Papua olarak bilinen bölgelerde geniş toprak parçalarını ele geçirdi ve transatlantik köle ticaretinde önemli bir role sahip.
"Hollanda Kralı'ndan 'kölelik çağrışımı'" haberi, 14 Ocak 2022 tarihinde yazılmıştır. 14 Ocak 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Hollanda Kralı'ndan 'kölelik çağrışımı' haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hollanda Kralı'ndan 'kölelik çağrışımı' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 23 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.