Hong Kong’da yasağa rağmen binlerce kişi Tienanmın Meydanı’ndaki katliamı andı

Hong Kong’da yasağa rağmen binlerce kişi Tienanmın Meydanı’ndaki katliamı andı

Hong Kong’da yasağa rağmen binlerce kişi Tie... 4 haziran 1989’da Çin’in başkenti Pekin’in Tiananmen Meydanı’nda katledilen öğrenciler, 30 yıldır Hong Kong’da anılıyor. Bu yıl anma töreni, koronavirüs

4 Haziran 1989’da Çin’in başkenti Pekin’in Tiananmen Meydanı’nda katledilen öğrenciler, 30 yıldır Hong Kong’da anılıyor. Bu yıl anma töreni, koronavirüs salgını nedeniyle yasaklanmıştı ama binlerce kişi polis barikatlarını aşarak töreni gerçekleştirdi.

Radio Television Hong Kong’un (RTHK) haberine göre, Hong Konglular, "Çin’in Vatansever Demokratik Hareketlerini Destekleyen Hong Kong İttifakı" adlı muhalif grubun organize ettiği anma etkinliğini yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri çerçevesinde uygulanan toplanma yasağına rağmen gerçekleştirdi.

Kentteki Victoria Park başta olmak üzere, Mong Kok, Tsim Sha Tsui, Sai Ying Pun, Sai Kung ve Tuen Mun gibi semtlerde gruplar halinde toplananlar, 1989’da Pekin’deki Tienanmın Meydanı’nda demokrasi yanlısı gösterilerin bastırılması sırasında çıkan katliamda hayatını kaybedenleri anmak için mum yaktı.

Organizatör grubun lideri Lee Cheuk-yan, anma etkinliğine ilişkin, Çin hükümetinin Hong Kong’da Ulusal Güvenlik Kanunu'nu yürürlüğe koysa bile, gelecek yıl etkinlik için tekrar geleceklerini belirtti.

Lee, "Hong Kong halkını gelecek yıl 4 Haziran’da bizimle birlikte mum yakmaya çağırıyoruz. Mücadele edeceğiz ve Hong Kong halkının özgürlüğünden vazgeçmediğini tüm dünyaya bildireceğiz." ifadesini kullandı.

Anma etkinliği için toplananların daha sonra olaysız şekilde dağıldığı kaydedildi.

 1989'daki olaylar

Çin'de 1989 yılının nisan ayından başlayarak 4 Haziran'a kadar süren ve başkent Pekin'deki Tienanmın Meydanı'nda güç kullanılarak bastırılan olaylarda resmi olmayan rakamlara göre 2 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Demokrasi ve ifade özgürlüğü talebi, enflasyon, siyasi bozulma ve yozlaşma gibi nedenlerle başlayan protestolara ülkedeki aydın kesim ve öğrenciler başta olmak üzere yoğun katılım olmuştu.

Çin'in halen uluslararası toplum tarafından kınanmasına sebep olan olaylarda, 1978 yılındaki dışa açılımdan sonra uygulanan ekonomik reformların tetiklediği işsizlik, Çin Komünist Partisinin tutumu ve siyasi bozulma gibi nedenlerin etken olduğu kaydediliyor.

Olayların ilk başladığı zamanlarda hükümet, göstericilere müdahale etmemiş ancak protestocuların dağılmaması üzerine 20 Mayıs'ta sıkıyönetim ilan edilmişti.

Hükümet, protestocuların taleplerinin karşılanmasının mümkün olmadığı ve gösterilerin bastırılması gerektiği kararına vararak 4 Haziran gecesi tanklar ve askerleri meydana göndermişti.

Güvenlik güçlerinin olayları bastırırken gerçek mermi kullanması sonucu Çin Kızılhaçına göre 2 bini aşkın kişi yaşamını yitirmişti.

Diğer yandan, olayların ardından çok sayıda devlet ve parti yetkilisi gözaltına alınmış ya da ev hapsiyle cezalandırılmıştı.

Çin'in yakın tarihinde geniş yankı uyandıran "Tienanmın olayları", ülkedeki yeni nesil başta olmak üzere halk tarafından halen tam olarak bilinmiyor. Hayatını kaybedenlerin anıldığı etkinlik, her yıl Tienanmın olaylarının yaşandığı günde Hong Kong'da yapılıyor.

"Hong Kong’da yasağa rağmen binlerce kişi Tienanmın Meydanı’ndaki katliamı andı" haberi, 05 Haziran 2020 tarihinde yazılmıştır. Dünya kategorisi altında bulunan Hong Kong’da yasağa rağmen binlerce kişi Tienanmın Meydanı’ndaki katliamı andı haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hong Kong’da yasağa rağmen binlerce kişi Tienanmın Meydanı’ndaki katliamı andı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:39 Sosyal medyadan duyurdu: İYİ Parti'de üst düzey istifa
  2. 10:32 Mehmet Yakup Yılmaz: Erdoğan'ın MHP'yi yok sayabileceğini düşünmüyorum
  3. 10:25 Barış Terkoğlu yazdı: Uğur Dündar’ın babalık davası
  4. 10:22 İsmail Kartal: 5'te 5 yapabilirsek, hedefimize ulaşma şansımız olabilir
  5. 10:18 Hatay'da afetzedelerin sorunları büyüyor: Hava tozlu, konteynerler böcekli
  6. 09:51 ‘Yakışıklılığınızın dezavantajını Gupse Özay görüyordur’ sorusuna Barış Arduç'tan jet yanıt
  7. 09:47 11 Hükümet Konağı ihalesi yapıldı: Toplam bedeli 1 milyar 189 milyon
  8. 09:40 Karar yazarı Mustafa Karaalioğlu: Yeni anayasa bir vizyon ister fakat ortada bundan eser yok
  9. 09:34 ATV'nin sevilen dizisi için apar topar final kararı
  10. 09:30 Alman basını: Nico Hulkenberg Audi ile anlaştı, resmi açıklama yakın
  11. 09:24 Yeni anayasa için havuz kurulacak: Süreci Numan Kurtulmuş yönetecek
  12. 09:16 Pazarcık'ın yeni belediye başkanı anlattı: Son mesai saatinde 4.5 milyonluk fatura kesildi
  13. 09:13 Fatih Terim isyan etti: Böyle bir hakem masraf edip Fransa'dan mı getirilir
  14. 09:06 İstanbul boğazındaki ünlü mekanda tecavüz skandalı
  15. 09:00 Çorlu tren kazası davası bugün
  16. 08:50 AK Parti’den Bursa’da dev enkaz: Borç 20 milyar TL
  17. 08:45 Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'nda seferler üç gün sonra normale döndü
  18. 08:40 Hyundai IONIQ 5, Türkiye'ye özel donanımıyla satışa sunuldu
  19. 08:35 Kiracısı Demet Akalın'ı çıldırttı: O evi almak için milletin ağız kokusunu çektim
  20. 08:31 Gönül Dağı dizisinin ekibinde yaşanan taciz davası sonuçlandı
Dünya Haberleri