Hopa’da solun ortak adayını belirleme sürecinde neler yaşandı?

Hopa’da solun ortak adayını belirleme sürecinde neler yaşandı?

Hopa’da solun ortak adayını belirleme süreci... Artvin’in Hopa ve Kemalpaşa ilçelerinde CHP ile Halkevleri, ÖDP ve HDP arasında kurulan seçim ittifakı sürüyor. Sosyalistler ittifak şartı olarak, adaylığına itiraz ettikleri isimleri CHP’ye bildirdiklerini ve bu isimlerin aday gösterilmediğini belirtiyor

2014 yerel seçimlerinde solun ortak aday çıkaramaması sebebiyle Hopa Belediyesi’ni AKP’ye kaptıran CHP, 31 Mart 2019 yerel seçimlerindeyse süreci Halkevleri, ÖDP ve HDP ile ittifak halinde yürütüyor. Kemalpaşa Belediyesi için de benzer şekilde CHP, Halkevleri ve ÖDP arasında bir ittifak var.
İLGİLİ HABER: Sol Hopa'da 24 oyla kaybetmişti! CHP-ÖDP yine anlaşamadı mı?

Kasım ayında bir araya gelen sol güçler bir Yerel Yönetim İnisiyatifi oluşturmuş aday belirlemeden programın oluşturulmasına kadar bütün sürecin birlikte örgütleneceği belirtilmişti.

ADAY NASIL BELİRLENDİ
CHP’nin Hopa’da Taner Ekmekçi’nin aday gösterileceğini açıklaması üzerine konu yeniden kamuoyu gündemine geldi. Çünkü ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmede Hopa ve Şavşat için adayların ön seçimle belirlenmesini önermiş ve bunu kamuoyuna açıklamıştı. Ancak aday ön seçim yapılmadan belirlendi.

Öte yandan CHP ile sosyalistlerin buluştuğu Yerel Yönetim İnisiyatifi’nin aday belirlenmesi sürecinde bir ön seçim yapılması değil, program ve çizgileri nedeniyle sosyalistlerin onaylamadığı adayların elenmesi konusunda mutabakata varılmıştı. Bazı isimler CHP’ye bildirildi ve aday gösterilmediler.

Aday belirleme sürecinde araştırma şirketlerine bir anket de yaptırıldı ancak anket çalışmasında manipülasyon yapıldığı yönünde kuvvetli şüpheler var. Çünkü araştırmacıların ne zaman nereye geleceği bazı aday adaylarınca biliniyordu.

CHP, Halkevleri, ÖDP ve HDP’nin kurduğu Hopa Yerel Yönetim İnisiyatifi Kasım 2018’de bir araya gelerek 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde birlikte hareket edeceklerini açıklamıştı.

BUNDAN SONRA SÜREÇ NASIL İLERLEYECEK
Sendika.Org’un ulaştığı Hopa Yerel Yönetim İnisiyatifi’nden yerel kaynaklar, aday gösterilen Taner Ekmekçi’nin CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ve CHP’nin yerel örgütü tarafından desteklendiğini, sosyalistler açısından da itiraz konusu olmadığını ancak tanınırlığının diğer bazı aday adaylarına göre zayıf olduğunu, bu nedenle sıkı bir çalışma yürütülmesi gerektiğini belirtti.

Artvin’in Hopa ve Kemalpaşa ilçelerinde CHP ve sosyalistler arasındaki mutabakat ve ittifak sürüyor. Çalışmalar ortak yürütülecek. Diğer ilçelerde ise çeşitli düzeylerde temaslar olsa bile bir mutabakat ya da ittifak yok.

AKP 2014'TE NASIL KAZANDI
2014 yerel seçimlerinde sol oylar çoğunlukta olmasına rağmen solun ortak aday çıkaramaması sebebiylesol oylar bölünmüş ve seçimi AKP kazanmıştı. CHP kendi başına hareket edip Turan Kasımoğlu’nu aday göstermiş ve oyların yüzde 40,15’ini almış, ÖDP ve Halkevleri’nin ortak adayı Enver Korzay yüzde 7,42, HDP’den aday olan eski belediye başkanlarından Yılmaz Topaloğlu ise yüzde 5,54’te kalmıştı. Sol adaylar 2., 3., 4. sıralara yerleşirken oyların yüzde 40,35’ini alan AKP ise 23 oy farkla başkanlığı kazanmıştı.

"Hopa’da solun ortak adayını belirleme sürecinde neler yaşandı?" haberi, 07 Ocak 2019 tarihinde yazılmıştır. 07 Ocak 2019 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Hopa’da solun ortak adayını belirleme sürecinde neler yaşandı? haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hopa’da solun ortak adayını belirleme sürecinde neler yaşandı? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  2. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  3. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  4. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  5. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  6. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  7. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  8. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  9. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  10. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  11. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  12. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  13. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  14. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  15. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  16. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  17. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  18. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
  19. 23:19 Yeliz Yeşilmen'den Hadise'ye Tam Destek!
  20. 23:13 Seda Sayan ve Çağlar Ökten'in yeni aşk yuvası! Yuva değil saray!
Politika Haberleri