Hosting ne işe yarar? Çeşitleri nelerdir?

Hosting ne işe yarar? Çeşitleri nelerdir?

Hosting ne işe yarar? Çeşitleri nelerdir? Bir web sayfasında bilindiği üzere resimler, metin dosyaları, fonksiyon dosyaları, videolar, belgeler, dosyalar gibi birçok farklı şey yer alabilir.



Bir web sayfasında bilindiği üzere resimler, metin dosyaları, fonksiyon dosyaları, videolar, belgeler, dosyalar gibi birçok farklı şey yer alabilir. İşte tüm bu belge ve dosyalar web sayfanızın düzenli çalışabilmesi ve her an kullanılabilmesi için hosting hesabında muhafaza edilir. Bir kullanıcı kullandığı tarayıcının adres satırına alan adınızı yazdığınızda, bu dosyalara ulaşabilmesi için sunucuya yönlendirilir. Bu durumda bir hosting hesabınız bulunmadığı sürece web sayfanız internet üzerinde yayınlanmayacaktır.

Hosting Çeşitleri Nelerdir?

Hosting tanımı ve faydaları gibi noktalardan bahsettikten sonra kısaca hosting çeşitlerinden bahsetmek de gerekebilir. Bu konuda belirli kategorilere göre hosting çeşitlerini birbirinden ayırmak mümkündür. Örneğin, işletim sistemi çeşidine göre, paylaşım türüne göre veya özel niteliklerine göre farklı hosting çeşitleri yer alır.

İşletim sistemi çeşitlerine göre hosting türleri incelendiğinde;

  • Linux hosting işletim sistemi olarak Linux tabanı kullanan hosting yapısıdır. Bu hosting yapısı sayesinde PHP, MySQL, Perl veya CGI gibi yazılımlar ile oluşturulan web sayfaları kolaylıkla muhafaza edilebilir. Yine benzer şekilde WordPress veya Opencart CMS yazılımları kullanıldığında da oluşturulan web sayfası için Linux hosting paketi tercih edilebilir.

  • Windows hosting yapısına bakıldığında da Windows tabanı bulunmak ile birlikte işletim sisteminin Windows olması sayesinde ASP kodlama web sayfaları için çok ideal bir seçim oluşturur. Bunun yanında .NET Framework uygulamaları, MSSQL ve Access veritabanı bu hosting türünde çok iyi çalışma sergiler.

Paylaşım türlerine göre hosting çeşitlerine bakıldığında da birçok farklı çeşit bulunmaktadır. Bu noktada hosting hizmeti sağlayan sunucu içeriğinde bir site veya farklı yöntemler ile birkaç bölüme bölündüğünde birden fazla site barındırabileceği için paylaşımlı hosting adını alır. Paylaşımlı hosting sisteminde de farklı çeşitten bahsetmek mümkün olacaktır.

  • Dedicated Server olarak adlandırılan sunucular, fiziksel sunucu olarak bilinir ve tamamı bir müşteriye aittir. Tüm kaynaklar tek bir web sayfası için ayrılmıştır.

  • VDS olarak bilinen Virtual Dedicated Server günümüzde Türkçede Sanallaştırılmış Bilgisayar Sunucu şeklinde bilinmektedir ve farklı programlar sayesinde birden fazla bölüme ayrılmıştır. Bu durumda server bölündüğü için her VDS ayrı bir işletim sistemi ve kaynağa sahip olabilir. Yani kaynaklardan birinde Linux işletim sistemli bir web sayfası ve diğerinde Windows işletim sistemli bir web sayfası bulunabilir. Bu hosting paketlerinde kaynaklar ayrı ayrı atanır ve örneğin bir sunucuda 2TB, bir sunucuda 512GB veya bir sunucuda 1640GB depolama alanı bulunabilir.

  • VPS olarak bilinen sistem ise Virtual Private Server yani sanallaştırılmış özel sunucu anlamına gelmektedir. Bu sunucuda da VDS hosting türünde olduğu gibi fiziksel sunucu sanal bir hale getirildikten sonra ayrı fiziksel sunuculara ayrılır. Ancak sunucu kaynakları ortak kullanılır yani server üzerindeki hesaplar RAM, CPU ve diğer kaynakları ihtiyaçlarına bağlı olarak anlık şekilde kullanır.

  • Shared Web Hosting olarak adlandırılan son çeşit ise paylaşımlı hosting olarak bilinir ve bir sunucu üzerinde birden fazla web sayfası yer alır. Aslında bir hesapta sadece bir site bulunabilir ve kaynaklar tüm siteler tarafından ortak şekilde kullanılır. Bu durumda paylaşımlı sunucu üzerinde birden fazla hesap yer aldığı için kaynaklar ortak kullanıldığında, eğer bir site kaynakları aşırı kullanıyorsa, diğer sitelere erişim problemi yaşayabilir. Ancak bu sunucular ekonomik olmaları nedeniyle çok sık seçilmektedir.

Diğer sunucu çeşitlerine bakıldığında da özellikle dünyanın en çok kullanılan CMS yazılımı WordPress ile bağlantılı olarak WordPress hosting sistemleri bulunmaktadır. Bugün web sayfası tasarımlarında hazır CMS kullanımı çok büyük bir avantaj sağlamaktadır. Başta WordPress bulunmak üzere Magento, Shopify, Opencart veya diğer CMS yani içerik yönetim sistemi yazılımları, hazır temalar ve eklentiler ile web tasarım konusunda büyük avantajlar sağlar.

"Hosting ne işe yarar? Çeşitleri nelerdir?" haberi, 20 Ekim 2021 tarihinde yazılmıştır. 20 Ekim 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Hosting ne işe yarar? Çeşitleri nelerdir? haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hosting ne işe yarar? Çeşitleri nelerdir? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:17 AK Parti'yi yönetenler acilen istifa etmeli ve kendilerinden sonrakilere yol açmalıdır
  2. 09:52 Şahan Gökbakar Yılmaz Morgül'ü ti'ye aldı
  3. 09:46 AK Parti MYK'da 31 Mart analizi: En büyük darbe eski AK Partililerden
  4. 09:41 Göçmen işçi dönemi başladı: Özlem Zengin inkar etti, AK Parti'nin programında yer aldı
  5. 09:36 George Russell: Şu anda ince marjlarla dolu bir savaşın içindeyiz
  6. 09:32 Ahmet Tatlıses'in avukatı: İbrahim Tatlıses'in akli dengesi yerinde değil
  7. 09:27 Mahkemeden Dilan ve Engin Polat’a bir suçtan tahliye kararı
  8. 09:23 Bolu'da damat vahşeti: Eşini ve kayınpederini öldürdü
  9. 09:17 İstanbul'da holding binasına silahlı saldırı
  10. 09:11 Ekrem İmamoğlu yabancı basına konuştu: Türkiye rotasını çizdi
  11. 09:06 Bakan Yerlikaya duyurdu: İstanbul'da "Mahzen-29" operasyonları
  12. 09:03 AK Parti'de “Kent Lokantaları” tartışması: Erdoğan sinirlendi
  13. 08:54 Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu ihalesi MHP'li Eyyup Yıldız ile AKP'li Cevat Olçok’a verildi
  14. 08:50 AK Parti’de Rolex 'kazası': “Biz bu milletin ta kendisiyiz” diye paylaştığı fotoğrafı sildi
  15. 08:45 Yenilenen Jeep Renegade e-Hybrid Türkiye'de: İşte fiyat listesi
  16. 08:39 Cem Yılmaz’ın nafaka esprisine Mehmet Esen’den sert tepki: Aşağılık bir benzetme
  17. 08:36 Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan tessettür yanıtı
  18. 08:28 Depremde oteli yıkılan AK Partili isme hizmet plaketi verildi
  19. 08:25 Nuray Babacan: Erdoğan’ın Marmaris tatilinden kritik detay, damat hariç herkes oradaydı
  20. 08:20 İsmail Saymaz: Facetime’dan talimat, Haliç Köprüsü’nde suikast
Teknoloji Haberleri