Hrant Dink davasında karar: 'Bu görevi bana veren emniyet görevlileridir'

Hrant Dink davasında karar: 'Bu görevi bana ... Gazeteci Hırant Dink’n öldürülmesine ilişkin davada zaman aşımı ihtimaline ilişkin dosyası ayrılan 9 sanık hakkında karar açıklandı. Erhan Tuncel'e 99,5...

Gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davada zaman aşımı ihtimaline ilişkin dosyası ayrılan 9 sanık hakkında karar açıklandı. Erhan Tuncel’e 99,5 yıl, Ogün Samast’a 2,5 yıl, Yasin Hayal’e 7,4 yıl hapis cezası verildi. Ogün Samast’ın, Hrant Dink cinayetinden dolayı hakkında daha önce kesinleşmiş 22 yıl 10 ay hapis cezası bulunuyor.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı ana davadan zaman aşımının dolması ihtimaliyle dosyaları ayrılan Erhan Tuncel 99 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yasin Hayal 7 yıl 6 ay, Ogün Samast ise 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Erhan Tuncel’in hükümle birlikte tutuklanması da talep edildi.

Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin birtakım suçlar yönünden zaman aşımının dolması ihtimali bulunduğu gerekçesiyle dosyası ayrılmıştı. Ana dava hükümlülerinden Erhan Tuncel’e 99 buçuk yıl, Ogün Samast’a 2 buçuk yıl, Yasin Hayal’e ise 7 buçuk yıl hapis cezası verildi.

Hrant Dink’in cinayeti Tefrik davasının ilk duruşması 27 Haziran’da olmuştu. Cumhuriyet savcısı Mehmet Yeşilkaya 8 sayfalık bir mütalaa sunmuştu. Tutuksuz sanık Erhan Tuncel duruşmada. Osman Hayal, Ersin yolcu Trabzon’dan, Yasin Hayal, Ogün Samast cezaevinden bağlandı.

Heyet, Erhan Tuncel’e 24 Ekim 2004’te 6 kişinin yaralandığı Mc Donlalds patlamasından dolayı 6 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Heyet, olayın teşebbüs aşamasında kalmasından dolayı 6’şar kez 13 yıl hapis cezası verdi. Dink cinayetine ilişkin ise yardım ederek iştirak etmek suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Mahkeme heyeti, cezada indirim yaparak 18 yıl hapis cezası verdi. Tuncel, silahlı örgüt üyesi olmak suçundan da 2 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Tuncel, hakkında araca zarar vermek suçundan da 1 yıl hapis cezası verdi.

Yasin Hayal hakkında ise silahlı örgüt kurmak ve yönetmek suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Hayal, daha önce de Dink cinayetine azmettirmek suçundan müebbet hapis cezası almıştı.

Ogün Samast ise silahlı örgüt üyesi olmak suçundan 3 yıl 9 ay hapis cezası aldı. Ogün Samast, olay yaşandığı dönemde 18 yaşından küçük olduğu için cezasında indirim yapılarak 2 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Ogün Samast, Dink cinayetinden dolayı hakkında daha önce kesinleşmiş 22 yıl 10 ay hapis cezası bulunuyor.

Diğer cezalar

Zeynel Abidin Yavuz hakkında ise öldürmeye yardım etmek suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme suçun, suç işleme kararlılığını kuvvetlendirme aşamasında kaldığı için cezada indirim yaparak 12 yıl 6 hapis cezası verdi. Yavuz hakkında da silahlı örgüte üye olmak suçundan 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verdi. Mahkeme Yavuz hakkında da tutuklama kararı çıkarttı. Yavuz, halen başka bir suçtan dolayı tutuklu bulunuyor.

Ahmet İskender, Ersin Yolcu, hakkında da 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verdi.

Tuncay Uzundal hakkında ise 15 yıl hapis cezası verdi. Örgüte üye olmak suçundan ise 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verdi. Uzundal halen firari bulunuyor.

Mahkeme heyeti, Salih Hacısalihoğlu ve Osman Hayal hakkında ise beraat kararı verdi.

Dink cinayetine ilişkin aralarında Celalettin Cerrah, Ahmet İlhan Güler, Ali Öz, Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer’in de bulunduğu kamu görevlileri davası da sürüyor. Sanıkların yargılandığı ana davanın yargılaması ise halen İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor.

Dosyalar ayrılmıştı

Hrant Dink cinayetine ilişkin aralarında Ogün Samast, Erhan Tuncel ve Yasin Hayal’in de bulunduğu 9 sanık hakkındaki yargılamanın son duruşması görüldü. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 9 sanık hakkındaki suçlamaların zaman aşımı kapsamına girmesi ihtimaline karşı, 13 Haziran’da görülen duruşmada dosyanın, kamu görevlilerinin de aralarında bulunduğu ana dava dosyasından ayrılmasına karar vermişti.

Karar duruşması

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden duruşmaya Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu ve Hülya Deveci katıldı. Tutuklu sanıklar bulundukları cezaevlerinden, tutuksuz sanıklar ise bulunduları şehirlerdeki mahkemelerden SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katılırken, tutuksuz sanık Erhan Tuncel duruşma salonunda hazır bulundu.

Sanıklar savunma yaptı

Sanıklar ve avukatları esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını yapmaya devam ediyor. Yasin Hayal’in avukatı Fatma İşgören, aynı üç sanığın bir araya geldiği başka olaylar olmadığını belirterek olayın bir örgüt kapsamında olmadığını, örgüt suçunun unurlarının olmadığını ve örgüt yöneticiliği suçundan beraat kararı verilmesi gerektiğini söyledi.

Samast: Örgüt değiliz

Sanık Ogün Samast da örgüt üyesi olduğu suçlamalarını kabul etmedi. Samast, şunları söyledi,

”Suç örgütü olmadığımızı, İstanbul Emniyet Müdürlüğünün raporları ortaya koymaktadır. Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah da örgüt olmadığımızı, mahalle arkadaşları olduğumuzu söylemiştir. Yasin Hayal’in daha önce tek başına işlediği suçlar dosyamıza katılmıştır. Sanık sayısının 3’ten fazla olması örgüt olduğumuz anlamına gelmez.

Mc Donald’s bombalamasının aynı mahallede arkadaş olmamızla hiçbir ilgisi yoktur. Örgüt üyeleri arasında emir komut zinciri olmalıdır. Örgütten istediği şekilde hareket etme zorunluluğu olmalıdır, bu kişiler arasında süreklilik olmalıdır, birden fazla suç işlemiş olmalıdır. Aynı mahallede arkadaş olmak örgüt olmak değildir. Alt üst zinciri yoktur, aynı mahalleden arkadaşlarız ve başka da suç işlemedik.”

Samast, örgüt üyeliği suçlamasından beraatini istedi.

[caption id="attachment_28072" align="alignnone" width="1000"] Hrant Dink cinayeti davasında 99.5 yıl hapis cezası alan erhan Tuncel kelepçelenerek cezaevine götürüldü[/caption]

Etkin pişmanlık istedi

Samast, kendisine ceza verilmesi halinde de etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanmasını talep etti. Samast, soruşturmanın başıdan bu yana, olayla ilgili her türlü bilgiyi ilgili makamlara ilettiğini söyledi.

Samast, ”13 yılda kendimi çok geliştirdim. Olay yaşandığında da yaşımın küçük olması da dikkate alınarak, hüküm verilmesi halinde, hükmün açıklanmasının ertelenmesini talep ediyorum” dedi.

Samast’ın ardından tutuksuz sanık Erhan Tuncel savunmasını yaptı. Tuncel, cinayetten bir yıl önce, Yardımcı İstihbarat Elemanı olarak, cinayet bilgisini ilgililere verdiğini söyledi. Tuncel ”Benim verdiğim bilgiler esas alınarak bugün kamu görevlileri hakkında soruşturma açılmış ve yargılaması devam etmektedir” diye konuştu. Tuncel, ”Kamu görevlilerinin ihmali olmasaydı cinayet önlenebilirdi” dedi. Son sözü sorulan Tuncel, ”Vatan sağ olsun” dedi.

Savcının mütalaasında beraat talep ettiği tutuksuz sanık ve Yasin Hayal’in abisi Osman Hayal de savunmasını yaptı. Hayal, ”Bu cinayet Erhan Tuncel ve Emniyet’teki işbirlikçilerinin eseridir. Kardeşim komploya kurban gitti” dedi.

‘Faşist bir toplum anlayışını hakim kılmayı çalışmışlardır’

Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu söz aldı. Bakırcıoğlu, Tuncel’in daha önce yaptığı savunmaları ve çelişkileri hatırlattı. Bakırcıoğlu, ”Tuncel, etkilidir. Azmettirmiştir. Tuncel hakkında cinayete azmettirdiği gerekçesiyle hüküm kurulmalıdır” dedi.

Bakırcıoğlu, şunları söyledi,

”Hrant Dink’i öldürmeye karar veren, bu cinayeti tasarlayan ve gerçekleştiren örgüt ‘cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmiştir. Hrant Dink’i öldürmeye karar veren örgütün bir kısmı üyesi, Hrant Dink’e yönelik bir linç süreci başlatmış. Sistematik saldırılar gerçekleştirmiş, Dink’i hedef kişi haline getirmiştir. Cinayet için uygun zemin oluştuğu değerlendirmesi yapıldığı anda davanın sanıkları olan örgütün mensupları Dink’i öldürmüşlerdir.”

Rahibi darp etti

”Örgütün bir kısım üyesi olan davanın sanıkları Dink cinayeti öncesinde, 2002 yılı yaz ayında Trabzon’da Santa Maria Katolik Kilisesi’nin rahibini darp etmiş. Başbakan Erdoğan’ın uçak ile Trabzon’a gittiği 18 Ağustos 2004’te havaalanına bomba yerleştirildiğine dair asılsız bomba ihbarında bulunmuş.

Trabzon merkezinde bulunan Mc Donalds’a yönelik bombalı saldırıda bulunmuş. Altı kişiyi yaralamış. Orhan Pamuk’u öldürmeyi tasarlamış. Rus Konsolosluğu ve HSBC Bank’a yönelik bombalı saldırı eylemi düzenlemeye yönelik değerlendirmeler yapmışlardır.”

”Bu eylemler ile sanıklar Anayasa’da demokratik, laik ve sosyal hukuk düzeni yerine totaliter, baskıcı bir devlet ve faşist bir toplum anlayışını egemen kılmaya çalışmıştır. Ermeni olan ve Ermeni meselesi üzerine yazılar yazan ve sözler üreten Hrant Dink’in öldürülmesi eylemi faşist bir toplum anlayışını egemen kılmaya yönelik ırkçı bir ideolojinin sonucu gerçekleşen bir eylemdir.”

”Devletin bir kısım görevlisi tarafından sanıklar ile birlikte eylemler tasarlanmış ve sanıkların icra hareketlerine başlaması desteklenmiştir, eylemler sonrasında da sanıklar korunmuştur.”

”Sanıklar eylemleriyle cumhuriyetin niteliklerini, siyasi, hukuki, sosyal, laik düzeni değiştirmeyi, temel hak ve hürriyetleri yok etmeyi amaçlamıştır.”

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink tam 12 yıl önce İstanbul Şişli’deki Agos gazete binasının önünde öldürülmüştü.

"Hrant Dink davasında karar: 'Bu görevi bana veren emniyet görevlileridir'" haberi, 17 Temmuz 2019 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan Hrant Dink davasında karar: 'Bu görevi bana veren emniyet görevlileridir' haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hrant Dink davasında karar: 'Bu görevi bana veren emniyet görevlileridir' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  2. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  3. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  4. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  5. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  6. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  7. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  8. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  9. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  10. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  11. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  12. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  13. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  14. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  15. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  16. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  17. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  18. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  19. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  20. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
Haberleri