HSBC'den Türkiye için faiz yorumu

HSBC'den Türkiye için faiz yorumu

HSBC'den Türkiye için faiz yorumu HSBC, TCMB'nin bu yıl gevşeme yapmayacağı öngörüsünü korurken, 2025'te faiz indirimlerinin önden yüklemeli olacağını bekliyor. Gevşeme döngüsünün gelecek yıl başlaması ve politika faizinin 2025 sonunda yüzde 30 olması öngörülüyor.

HSBC, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bu yıl için gevşeme olmayacağı yönündeki beklentilerini sürdürdüğünü ve 2025'te faiz indirimlerinin daha önden yüklemeli olmasını beklediklerini açıkladı. HSBC, "Gevşeme döngüsünün gelecek yıl başlamasını ve politika faizinin 2025 sonunda yüzde 30 olmasını öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.

HSBC, "Eğer politika yapıcılar enflasyon beklentilerini hedefe yakın bir seviyede tutmayı ciddiye alıyorsa, gerçek faiz oranlarını uzun bir süre yüksek tutacak bir gevşeme hızı bekleyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu. Ayrıca, "Gevşeme döngüsünün önümüzdeki yıl başlamasını ve politika faizinin 2025 sonunda yüzde 30 olmasını sürdürüyoruz" dedi.

Raporda şu ifadelere yer verildi:

"2023 Haziran'ından bu yana uygulanan parasal sıkılaştırma ve diğer istikrar tedbirleri, Türk ekonomisini daha sağlam bir temele oturtmuştur. Rekor seviyedeki enflasyon ve dış açık kademeli olarak düzeliyor, yatırımcı duyarlılığı yılların en yüksek seviyesine ulaştı, sermaye girişleri güçlendi ve Merkez Bankası önemli miktarda rezerv biriktirdi.

Tahminlerimiz süresince politika ortamının ortodoks ve güvenilir kalmasını bekliyoruz. Daha acil makro riskler ele alındıkça, politika yapıcıların dikkati Türkiye ekonomisinin karşılaştığı arz yönlü zorluklara yönelecektir.

Son zamanlarda açıklanan orta vadeli program, Ar-Ge yatırımları, ithalata bağımlılığın azaltılması, işgücü piyasası ve eğitim reformları, kamu sektörü yatırımlarının ve cari harcamaların rasyonelleştirilmesi, vergi adaleti ve verimliliği, kayıt dışılığın azaltılması ve iş ortamının iyileştirilmesi gibi çeşitli alanlara odaklanmaktadır.

"Kademeli bir toparlanma bekliyoruz"
GSYH büyüme tahminlerimizi düşürdük ve ekonominin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 3 civarında büyümesini, 3. ve 4. çeyreklerde sığ bir daralma sonrasında 2025'te kademeli bir toparlanma bekliyoruz. Bu ayarlamanın, kademeli dezenflasyona yol açması olasıdır; manşet enflasyonun 2024 sonunda yüzde 45, 2025 sonunda ise yüzde 28 olacağını öngörüyoruz.

Gevşeme döngüsünün gelecek yıl başlamasını ve politika faizinin 2025 sonunda yüzde 30 olmasını bekliyoruz, ancak indirimlerin 2025 yılına daha fazla kaydırıldığını görmekteyiz. Dış dengelerde fiyat dinamiklerinden daha olumlu bir iyileşme gözlemliyoruz ve cari açığın bu yıl ve gelecek yıl GSYH'nin yüzde 2'sinde veya altında kalacağını öngörüyoruz; bu, daha önce tahmin ettiğimizden biraz daha düşük.

Son mali sonuçlar da beklediğimizden daha iyi geldi: bu yıl manşet açık GSYH'nin yüzde 5,7'sinden yüzde 5,0'a geriledi. Gelecek yıl için açık tahminimizi GSYH'nin yüzde 3,5'i olarak koruyoruz, ancak riskler daha büyük bir açığa doğru kayabilir. Mayıs-haziran aylarında açıklanan mali konsolidasyon paketi daha az etkili kaldı ve orta vadeli program, büyük ölçüde depremle ilgili harcamaların azalacağı beklentisiyle daha küçük bir açık tahmini sunuyor.

Eğer politika yapıcılar enflasyon beklentilerini hedefe yakın bir seviyede tutmayı ciddiye alıyorsa, gerçek faiz oranlarını yüksek tutacak bir gevşeme hızı bekliyoruz. 2025'te daha iddialı bir mali konsolidasyon enflasyonla mücadeleye katkı sağlayacaktır; ancak politika yapıcıların sert bir inişten kaçınmak için daha destekleyici bir duruş sergileme eğiliminde olacağına inanıyoruz."

"HSBC'den Türkiye için faiz yorumu" haberi, 10 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 10 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan HSBC'den Türkiye için faiz yorumu haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. HSBC'den Türkiye için faiz yorumu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 19 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 07:23 Korkunç Cinayette Yeni Gelişmeler: Narin Güran'ın Katilleri Hakkında Neler Biliniyor?
  2. 07:16 Akdeniz'de Deprem: 4,2 Büyüklüğündeki Sarsıntının Detayları Açıklandı!
  3. 07:07 Mauro Icardi'nin Fenerbahçe Maçı Umudu: Galatasaray'dan Şok Açıklama!
  4. 06:56 Çocuk Sağlığı Uzmanı Uyarıyor: Turist İshali Ciddi Sorunlara Yol Açabilir!
  5. 06:33 Elektrikli Araç Satışları %94,7 Arttı! İşte Türkiye’de En Çok Tercih Edilen Modeller!
  6. 06:28 Erzurum'da Bedensel ve Görme Engellilere Özel Ulaşım Uygulaması Hayata Geçti!
  7. 06:23 79 İlde Kuvvetli Sağanak Yağış Uyarısı! Hangi İller Risk Altında?
  8. 03:17 Toyota Hilux için eylül kampanyasında uygun fiyat ve kredi fırsatları!
  9. 03:11 Müstehcenlik suçlamasıyla tutuklanan 'Jahrein', cezaevinden ilk açıklamasını yaptı
  10. 01:23 Oyuncu Merve Kayaalp intihar etti
  11. 01:19 "Fazla Seks Kadınlarda Ömrü Uzatıyor, Erkeklerde Kısaltıyor: Bilim Şaşırtan Sonuçları Açıkladı!"
  12. 01:18 BM Genel Kurulu'ndan İsrail’e Çekilme Talebi: Tarihi Karar Filistin’den!
  13. 01:10 Pelin Akil’den Ferit-Diyar Eleştirilerine Cevap!
  14. 01:07 Kızıl Goncalar'ın yayın tarihi belli oldu!
  15. 01:00 Kemal Kılıçdaroğlu'ndan çarpıcı iddia: "Sinan Oğan hem normalleşti hem de zenginleşti!"
  16. 00:55 MasterChef'te Dokunulmazlık Mücadelesi! Hangi Takım Kazandı, Kimler Eleme Adayı Oldu?
  17. 00:45 Hız ve görsel zeka testi: 3 tek yengeci 15 saniyede bulabilir misin?
  18. 00:44 Yeni Evli Acun Ilıcalı ve Çağla Altunkaya, Oğulcan Engin'in 5. Yıl Kutlamasında! Balayı Bekliyor
  19. 00:43 Zekanı Kanıtla! Gizli İpuçlarını Bulmak İçin Sadece 5 Saniyen Var! 100 Kişiden Biri Geçebildi!
  20. 00:40 Ümit Özdağ: “Erdoğan’dan gelen parlamenter sistem önerisini muhalefet kabul edebilir”
Ekonomi Haberleri