İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe: Büyük Marmara Depremi’nin eli kulağında

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe: Büyük Marmara Depremi’nin eli kulağında

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe: B... "İstanbul Büyükşehir Belediyesi de bu bilinçle çalışmalarını sürdürüyor''

 İBB Genel Sekreter Yardımcısı, şehir plancısı Dr. Buğra Gökçe, “Bir kum saati ile yarışıyoruz. Büyük Marmara Depremi’nin eli kulağında. Deprem değil, bina öldürür. Yapı stoğumuzu iyileştirmek için çok vaktimiz yok. Yüzbinlerce canımızı bir kez daha “Sesimi duyan var mı?” diye sorarken bulmamak için atmamız gereken çok adım var.” değerlendirmesini yaptı.

Gökçe, BirGün’de kaleme aldığı yazıda, "Türkiye bir deprem ülkesi, nüfusumuzun yüzde 71’i deprem riski olan bölgelerde yaşıyor. Hazırlık yapmamız, şehirlerimizde deprem güvenliğini artırmamız, yapı stoğumuzun da dayanıklılığını çok yüksek bir seviyeye çıkartmamız lazım." düşüncesini dile getirdi.

Gökçe'nin yazısından satır başları şöyle:

"İstanbul Büyükşehir Belediyesi de bu bilinçle çalışmalarını sürdürüyor. Sevgili Tayfun Kahraman’ın görev süresi içerisinde başlattığı, bugün de devam eden bina tespit hizmetimize yaklaşık 140 bin başvuru yapıldı. Ekiplerimiz hızlı tarama yöntemiyle başvuranların bulunduğu yapıları ziyaret ediyor ve bina güvenliği raporlarını hazırlıyor. Yapılan tüm başvurulara hızlı bir şekilde cevap vermek için de adım atıyor, ekiplerimizi gittikçe genişletiyoruz. İnanıyorum ki yakın zamanda TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası’nın da katkısıyla daha önce elimizde olmayan bir veri setini kazanacağız. İstanbul hakkındaki projeksiyonlarımızı da bu veri seti belirleyecek.,

Bir taraftan tespitlerimiz sürerken, riskli olduğu tespit edilen 2000 yılı öncesinde inşa edilen yapıları da en riski olanlardan başlayarak ‘İstanbul Yenileniyor’ kapsamında yeniliyoruz. Hem ev sahiplerine hem de kiracılara kira yardımı yaparak, finansman yardımında bulunarak riskli yapılarda yaşayan vatandaşlarımızın daha sağlıklı konutlara geçmesine de yardımcı oluyoruz.

Yaşanan deprem sonrasında konteyner ihtiyacının ne kadar büyük olduğu malum. Depremden hemen sonra başlayan bu ihtiyacı karşılamak için 100 adetten fazla bağımsız bölüm bulunan veya 2000 metrekareden büyük parsellerde deprem konteyneri konulmasını zorunlu hale getiriyoruz. Aynı şekilde Deprem Toplanma Alanı, meydan ve park olarak belirlenmiş alanlarda tuvalet, kanalizasyon, foseptik, temiz su vb. temel ihtiyaçların altyapı imalatlarının tesis edilmesini de zorunlu kılıyoruz. Böylelikle muhtemel bir depremden sonra halkımızın ihtiyaç duyacağı bazı temel hizmetleri karşılayacak bir stok üreteceğiz.

Riskli yapıların yenilenmesi uzun süren ve maliyetli bir yöntem. Belli risk grubundaki yapıların yenilenmesinin mümkün olmadığı hallerde, kısmen güçlendirilmesi, yapı stoğumuzun daha dirençli, depreme daha hazır hale getirilmesi anlamında son derece akılcı bir yöntem olarak görünüyor. Ülkemizde ilk kez “güçlendirme yönetmeliği” hazırlayarak Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunmamız da bu yüzden…

Sonsuz vaktimiz yok. Az zamanda çok ve büyük işler yapmak zorundayız. Yerel yönetimlerin yapı güçlendirilmesine destek olmak için bir mevzuata da kavuşması gerekiyor. Bu nedenle İstanbul Yapı Güçlendirme Yönetmeliği’ni hazırladık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin onayına sunulan yönetmeliğin kabulüyle riskli olduğu belirlenen ve güçlendirmeye uygun yapılarda talep edilmesi halinde kısmi veya tamamen güçlendirme izni vermek mümkün olacak. Güçlendirme hesap ve projeleri Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği ve ilgi standartlara uygun olarak statik proje mükellifince hazırlanacak, güçlendirme imalatlarının kontrolü yapı denetim kuruluşlarınca yapılacak, güçlendirme izni alan yapılar çıkartılacak İstanbul Bina Kontrol ve Muayene Esasları doğrultusunda ilgili idarece 2 yılda bir kontrol edilecek. Böylelikle İstanbul’umuzdaki yapı stoğunun riski de azaltılacak."

"İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe: Büyük Marmara Depremi’nin eli kulağında" haberi, 14 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. 14 Mart 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Yerel Gündem kategorisi altında bulunan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe: Büyük Marmara Depremi’nin eli kulağında haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe: Büyük Marmara Depremi’nin eli kulağında 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yerel Gündem konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:26 Fitch Ratings: Türkiye'nin Enflasyonla Mücadele Kararlılığı Yeni Ekonomi Politikasıyla Sürdürülecek
  2. 16:18 Kremlin Sözcüsü Peskov: Avrupa'nın Seçim Kararı Rusya İlişkilerini Yeniden Şekillendirecek
  3. 16:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Seçim sürecinde büyük bir haksızlığa maruz kaldık"
  4. 16:03 Sillyon Antik Kenti'nde Roma Dönemine Ait Stadyumun Kazı Çalışmaları Hızla İlerliyor
  5. 15:53 Uyumadan Önce Yoğurda Ekleyin, Mucizevi Sonuçlara Hayran Kalın!
  6. 15:40 ABD, yeni yeşil gözlü otonom tankıyla gövde gösterisi yapıyor! 12 tonluk tank test sürüşünde!
  7. 15:26 AKP'nin Eğitimde Yapboz Modeli: MEB'den Yeni Müfredat Detayları
  8. 15:25 İlber Ortaylı'dan Ayasofya açıklaması: Namaz kılmak için gudubet bir bina
  9. 15:11 Merkez Bankası'nın rezervleri 126,3 milyar dolara geriledi
  10. 15:11 Turistlere izinsiz ev kiralamak artık daha ciddi bir ceza getiriyor!
  11. 15:11 Dolar ve euro'da yükseliş: Volatilite ve Fed etkisiyle devam ediyor
  12. 14:59 Fenerbahçe'nin Teknik Direktörü İsmail Kartal'ın Beşiktaş derbisi için planı netleşti
  13. 14:48 Renault, C segmentinde rakipsiz yeni bir tam hibrit SUV modeli tanıttı!
  14. 14:31 Ahmet Kaya'nın Filmine Sinema Salonlarından Büyük Veto!
  15. 14:24 Beşiktaş'tan tarihe geçecek transfer hamlesi geldi! Şok transfer!
  16. 14:22 Bu araçta uzun far kullanımı sorun olmaktan çıkıyor!
  17. 14:19 Eyüpspor'dan Manuel Lanzini hamlesi geldi!
  18. 14:11 Aşk Yeniden Mi Başladı! Lucas Torreira Devrim Özkan'la Bir Daha Dedi!
  19. 14:04 Ahu Tuğba Amerika'da trafik kazası geçirdi! Durumu nasıl?
  20. 14:00 Yusuf Güney'den şok açıklama: Kenan Işık, astral seyahatten gelmek istemiyor!
Yerel Gündem Haberleri