İBB, yıkılma riski bulunan bina sayısını açıkladı

İBB, yıkılma riski bulunan bina sayısını açıkladı

İBB, yıkılma riski bulunan bina sayısını açı... Bahçelievler’de çöken bina, İstanbul'da olası bir depremde binaların ne kadar sağlam olduğu mevzusunda vatandaşların endişelerini yeniden alevlendirdi. KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, kentte yıkılma riski bulunan 1556 bina olduğunu açıkladı.

İstanbul’da olası deprem ve kentsel dönüşüm tartışmaları sürerken Bahçelievler’de geçtiğimiz gün bir binada çökme meydana geldi, İBB söz konusu binayla ilgili soruşturma başlattı. Cumhuriyet’e konuşan İBB İstanbul Konut İmar Plan Sanayi ve Ticaret AŞ (KİPTAŞ) Genel Müdürü Ali Kurt, "130 bin başvuruya rağmen 35 bin binayı tarayabildik. Çünkü yurttaşlar evlerine almadılar, bilgi kirliliği sebebiyle korkuyorlar" dedi.

İBB’nin tespitine göre İstanbul’da deprem olmasa bile olduğu yerde yıkılma riski bulunan 1556 bina bulunduğunu belirten KİPTAŞ Genel Müdürü Kurt, şunları söyledi:

"Olası bir Marmara depreminde 200 bin bina kullanılamaz hale gelecek. 1.2 milyon bağımsız birim ve 4.8 milyon insan ciddi risk altında. Binalar olduğu yerde yıkılmaya başladı. Belediyemiz bu binaların dönüşümü için bakanlığın verdiği kira desteğine ek destek verebilmek için karar çıkardı. KİPTAŞ, yapıları maliyetine yenilemek için ‘İstanbul Yenileniyor’u da yürütüyor. Ancak istenilen performansı alamıyoruz"

"25 bin bağımsız birimle ilgili yurttaşlarla yaptığımız uzlaşımız var" diyen Kurt sözlerine şu şekilde devam etti: "Yani yurttaşlar borçlanarak binalarının yenilenmesini kabul ediyor. Ama inşaat maliyetleri ilk kez 2022’nin birinci çeyreğinde asgari ücretin üstüne çıktı. Yurttaş borçlanarak bile bu yükün altından kalkamıyor. İBB temmuz ayında riskli yapılar için mali destek paketi çıkaracak. Ancak kamu bankalarının bu sürece destek olması lazım. Görüşmelerimiz sürüyor. Baktık olmadı, ben kamu bankalarının genel müdürlerine, başkanımız Ekrem İmamoğlu da bankaların yönetim kurulu başkanlarına yazı yazdık. ‘Vatandaş adına kefil oluyoruz, gelin vatandaşa uzun vadeli kredi sunun’ dedik. Kamu bankaları kamu kaynaklarını ilk olarak riskli binalara ayırmalı. Can kurtarma mücadelemize paydaş olmalarını bekliyoruz"

"99 DEPREMI ÖNCESI YAPILAN TÜM BINALAR ÇÜRÜKTÜR"

Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır, Yadigar Sokak’ta bir kısmının toprağa gömüldüğü binaya ilişkin "94 senesinde üç kat kaçak eklenmiş. Toplam dört apartmanımızı boşalttık. Komşularımızı otellerde misafir edeceğiz" diye konuştu. Bahadır, "1999 yılı deprem yönetmeliği öncesi yapıldığı için çürük. 99 depremi öncesi yapılan tüm binalar çürüktür. Binanın o zamanki yapımı doğrudur fakat şimdi C25 beton, C30’lar kullanılıyor. Lütfen 99 yönetmeliği öncesi yapılan tüm binaları yenileyin" ifadelerini kullandı.

"İBB, yıkılma riski bulunan bina sayısını açıkladı" haberi, 29 Haziran 2024 tarihinde yazılmıştır. 29 Haziran 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İBB, yıkılma riski bulunan bina sayısını açıkladı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İBB, yıkılma riski bulunan bina sayısını açıkladı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 01 Temmuz 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Cumhuriyet Gazetesi

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:41 Mardin'de ormana giriş yasağı başladı
  2. 16:29 Mersin'deki orman yangını kontrol altına alındı
  3. 16:25 20 gün önce boşanmıştı: Rüştü Onur Atilla ve Nez'den sarmaş dolaş poz geldi
  4. 16:15 Fenerbahçe göğüs sponsoru anlaşmasını duyurmuş oldu
  5. 15:07 Jennifer Lopez soyundu Instagram birbirine girdi
  6. 14:33 Hadise'den 'Eurovision' açıklaması: 'Neden gurbetçi kızı ülkemizi temsil ediyor?'
  7. 14:25 Beşiktaş'tan gitti Süper Lig'de kaldı. Eyüpspor yolcusu!
  8. 14:16 Hülya Avşar, Meryem Uzerli'ye Şok Soru Geldi
  9. 14:08 Elektrik tarifelerindeki son zamdan elektrikli araç sahipleri de etkilendi
  10. 14:08 Uğurcan Çakır'ın Trabzonspor'dan ayrılacağı kesinleşti! Yeni takımı herkesi şaşırttı
  11. 14:08 Özelleştirme kararının iptaliyle bir plaj daha kamuya açılıyor!
  12. 14:08 Şimdi biriktirme zamanı! Piyasanın uzman ekonomisti açıkladı: Elindeki altını satmayan kazanacak
  13. 14:03 Defne Samyeli'nin kızı Derin Talu'dan teknede bikinili pozlar geldi
  14. 13:26 Kayseri'de Gerilim: 67 Kişi Gözaltına Alındı!
  15. 13:07 Elektrikli Araç Sahiplerine Şok: Şarj Ücretlerine Dev Zam!
  16. 11:41 İsmail Saymaz: "Bay Kemal Nerede?" Diye Bağırdı, Salondan Atıldı!
  17. 11:33 Hülya Avşar'dan Fatih Altaylı'ya 'kıskançlık' yanıtı
  18. 11:29 Yeşilçam'ın usta adı Kartal Tibet vefatının ikinci senesinde hatırlandı
  19. 11:25 Sinan Ateş cinayeti davasını izleyen Özgür Özel: Cinayete yardım edenler belli, iddianame yarım
  20. 11:20 13 yaşındaki çocuk sahte silah doğrulttu: Polis, vurarak öldürdü
Gündem Haberleri