İbrahim Kalın, gündemdeki soruları yanıtladı

İbrahim Kalın, gündemdeki soruları yanıtladı

İbrahim Kalın, gündemdeki soruları yanıtladı Kalın, cumartesi günü Bloomberg'e verdiği mülakatta ABD ile S-400 gerilimini Avrupa Birliği ve Arap dünyasıyla ilişkileri değerlendirdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Bloomberg'e verdiği mülakatta ABD ile S-400 gerilimini Avrupa Birliği ve Arap dünyasıyla ilişkileri değerlendirdi. Kalın,.ABD yönetimi ile temas kurulduğunu iki başkanın görüşebileceğini belirtti. İkinci S-400 paketiyle ilgili süreci de değerlendirdi:

'Mısır'la yeni bir sayfa açılabilir'

Mısır’la Doğu Akdeniz, Libya ve dünyanın unutmuş gibi göründüğü Filistin meselesinde işbirliği yapmak istiyor ve ikili ilişkilerimizi görüşmek istiyoruz. Eğer karşılıklı olarak yapıcı adımlar atabilirsek, bu tür bir ortaklık, bölgede tansiyonu düşürmeye ve Kuzey Afrika’dan Doğu Akdeniz’e kadar bölgenin istikrara kavuşmasına yardımcı olabilir. Mısır, halen Arap dünyasının beyni ve kalbi. Bazı ekonomik ve güvenlik sorunları var, biz bunu gayet iyi anlıyoruz. İki ülkenin birbirleriyle konuşması, ikili ve bölgesel ilişkilerimizi geliştirebilir. Bu aynı şekilde diğer dört Körfez ülkesi için de geçerli. Bizim hiçbir Arap ülkesiyle aşılamayacak sorunumuz yok. Mısır ve diğer Körfez ülkeleriyle bölgesel barış ve istikrar için yeni bir sayfa açılabilir.

'Aklı selim AB ülkeleri izin vermez'

AB ile çok yapıcı bir momentum yakaladık ve ilişkilerimizin daha da ilerlemesini istiyoruz. Bizim ajandamızda Yunanlılarla yaptığımız istikşafi görüşmelerden daha büyük konular var. 18 Mart’ta 5. yılını dolduracak olan göç anlaşmasının yenilenmesi, vize serbestisinin sağlanması ve gümrük birliği anlaşmasının yenilenmesi gibi. Bütün bunlar bize önümüze ilişkilerimizi canlandırmak için yeni bir yol haritası sunuyor. Biz bütün bu alanlarda ilerleme kaydedebileceğimizi düşünüyoruz. Bazı üye ülkeler Türkiye’ye karşı daha sert bir tutum takınılmasını istiyor ancak, AB üyeliğini böyle bir amaç için Türkiye’ye karşı kullanmak doğru değil. Aklı selim AB ülkeleri de bunun olmasına izin vermeyeceklerdir.

"Temaslar kuruldu, muhakkak iki başkan görüşecek"

ABD’nin yeni yönetimiyle temasların kurulduğunu açıklayan Kalın, “Biden’ın birçok iç politika konularıyla meşgul olduğunu iyi biliyorum. Biz meslektaşlarımızla temaslarımızı kurduk ve iyi bir başlangıç yaptık, muhakkak iki başkan da görüşeceklerdir” dedi.

Kalın, Türkiye’nin Rusya ile yaşadığı bazı sorunları yapıcı diyalog sayesinde yönetebildiğini, aynı şeyi ABD ile de yapabileceğine vurgu yaptı: “Fakat size başka bir ülke gelir de maksimalist bir pozisyonla isteklerini ‘ya benim dediğim şekilde yaparsınız, ya da kendi yolunuza gidersiniz’ tavrıyla dayatırsa, bu sizi başka yönlere iter.”

“Çok karamsar bir resim var diyemeyiz”

Türkiye ve ABD’yi bölen en temel 3 konunun ‘ABD’nin PYD/YPG’ye verdiği destek, S-400’ler ve CAATSA yaptırımları ve FETÖ elebaşının ABD’de kalmasına izin verilmesi' olduğunu yineleyen Kalın şöyle devam etti:

“Ne yazık ki şu ana kadar bu konularda herhangi bir ilerleme olduğunu ve adım atıldığını görmedik. Bu sorunlar, bizim milli güvenlik endişelerimizin kalbini oluşturuyor. Başka alanlarda, mesela Libya’da, Irak’ta terörizme karşı bir noktaya kadar beraber çalışabiliyoruz. Yani, çok karamsar bir resim var diyemeyiz. Fakat bu konuları yapıcı bir diyalog yoluyla çok şeffaf ve samimi olarak konuşarak çözebileceğimize inanıyoruz. ABD politika yapıcılarının anlaması gereken şey, bu konuların bizim için ne kadar hayati bir öneme haiz olduğu…”

S-400’ler NATO savunma sistemine entegre edilmeyecek

S-400 kararını Türkiye’nin bir gecede almadığına dikkat çeken Kalın şöyle konuştu:

“Uzun bir sürecin sonucuydu. Suriye savaşının ortasında ABD’nin birden bire Patriot bataryalarını çekmesi bizim için çok büyük bir sürpriz oldu. Arkasından Almanya da aynı şekilde sistemlerini Türkiye’den çekti ve sadece İspanya’nın sistemi Türkiye’de kaldı. Müttefiklerimizin Patriotlarını Türkiye’den çekmelerinin ardından, biz onları satın alamadık çünkü ABD tarafındaki bazı meslektaşlarımın söylediklerinin aksine, bize uygun ve iyi bir teklif sunulmadı. Onların bize sunduklarını söyledikleri iyi teklifi biz görmedik. Her şeye rağmen Cumhurbaşkanımız, Trump’a Patriotları almaya hazır olduğumuzu belirtti. Elimizdeki S-400’ler NATO savunma sistemine entegre edilmeyecek ve böylece NATO savunma sistemine bir tehdit oluşturacak pozisyonda da olmayacaklar.”

İkinci S-400’de süreç devam ediyor

Kalın ikinci S-400 paketiyle ilgili soruya ise şu yanıtı verdi: “İlk anlaşmayla ilgili süreç devam ediyor ve hepsi aynı sürecin parçası. Aynı anlaşmanın değişik aşamalarda uygulanmasıyla ilgili süreç işliyor.”

Türkiye’nin, Patriotların yanı sıra Fransız-İtalyan ortaklığı ile üretilen SAMP/T füzeleri de almak istediğini ifade eden Kalın, “Ancak Fransa Suriye’yi bahane ederek bu süreci engelleme kararı aldı. Fransa ile bu süreci hızlandırabilmek için görüşmelere devam ediyoruz. Bizler seçeneklere kapıları kapatmıyoruz” dedi.

İki başkanın görüşmesi
ABD'nin yeni başkanı Biden, göreve başladığından beri Erdoğan ile görüşmedi.
İki başkanın görüşmesindeki en büyük sorunlardan birinin Halkbank davası olduğu biliniyor.
Erdoğan, Trump döneminde Halkbank davasını sık sık gündeme getirmiş ve destek istemiti.
Biden yönetimi ise, eskiden  olduğu gibi liderden lidere (Trump - Erdoğan görüşme politikası) politikasına karşı olduğunu açıklamıştı. Biden yönetimi, Türkiye'yi insan hakları, hukuk, gözaltına alınmanını ceza sopası gibi kullanılması konusunda sık sık uyarmıştı.
Halkbank davasının ayrıntıları için lütfen linki tıklayınız.

 

"İbrahim Kalın, gündemdeki soruları yanıtladı" haberi, 08 Mart 2021 tarihinde yazılmıştır. 08 Mart 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan İbrahim Kalın, gündemdeki soruları yanıtladı haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İbrahim Kalın, gündemdeki soruları yanıtladı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:21 Ankara'da şiddetli fırtına hakim
  2. 13:17 Erdal Beşikçioğlu: "Enver Bey bize belediyeyi borçsuz bir şekilde teslim etti"
  3. 13:14 Altın Piyasasında Durağan Seyir: Gram ve Çeyrek Altın Fiyatları Sabit, Ons Fiyatı İstikrarlı
  4. 13:14 Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı
  5. 13:10 Beşiktaş'ta ayrılık rüzgarı: O isimle yollar ayrıldı!
  6. 13:08 Batman Merkezli 'Mahzen-30' Operasyonu: 'Odacılar' Organize Suç Örgütü Çökertildi!
  7. 13:01 İsrail'in Refah'a düzenlediği saldırıda ölü ve yaralılar var
  8. 12:58 Hamas ve İslami Cihad, İsrail Saldırılarını Kınayarak Filistin Halkını Direnişe Çağırıyor
  9. 12:54 Hızlı ve Pratik: Pirinçle Avokado Olgunlaştırma Yöntemi!
  10. 12:49 Siber Tehlike: Yapay Zeka İle Birlikte Kötü Amaçlı Yazılımların Yüzde 600'den Fazla Artışı
  11. 12:45 Yavaş: 'Lüks Belediye Binaları İsraf, Halkın Parasını Harcamak Doğru Değil'
  12. 12:40 New York'ta Trump Davası Sırasında Trajik Olay: Şahıs Kendini Ateşe Vererek Hayatını Kaybetti
  13. 12:36 Kuzguncuk'ta Antep Fıstıklı Kurabiyeler Tartışma Yarattı: Maliyet 110 Lira!
  14. 12:31 Denizli Belediye Başkanı Çavuşoğlu'dan İsraf Protestosu: 45 Kiralık Araç Sergilendi
  15. 12:23 İran-İsrail Gerilimi Petrol Fiyatlarını Uçurdu: Türkiye Enerji Arayışlarını Sürdürüyor
  16. 11:42 İstanbul Valisi Gaziosmanpaşa'daki Toprak Kaymasıyla İlgili İncelemelerde Bulundu
  17. 11:39 Fenerbahçe'de Sadettin Saran Adaylığını Açıkladı
  18. 11:34 NASA Başkanı: Çin'in Gizli Uzay Varlığı ve Ay İddiaları ABD'yi Endişelendiriyor
  19. 11:31 Ortadoğu Gerilimi: Piyasalarda Hareketlilik Devam Ediyor
  20. 11:28 İçişleri Bakanı: Mardin ve Diyarbakır Belediyeleri İddiaları İçin Soruşturma Başlatıldı
Dünya Haberleri