İbrahim Kiras: Yüzde 51’le helalleşme vakti

İbrahim Kiras: Yüzde 51’le helalleşme vakti

İbrahim Kiras: Yüzde 51’le helalleşme vakti ''Orta direğin devrilmesi toplumsal kaos alarmıdır.''

Yüzde 51’le helalleşme vakti

2017’deki başkanlık referandumundan bu yana ülkede gerçekleşen en önemli sosyal değişim daha önceleri bugünkü iktidar partisinin de taban omurgasını oluşturan şehirli orta kesimin çöküşüdür belki. Özal’ın “orta direk” diyerek sahip çıktığı bu kesimin geliri artık “açlık sınırının altındaki” rakamlara kadar geriledi ve hem ekonomik hem de siyasi anlamda orta direk olma vasfını kaybetti.

Orta direğin devrilmesi toplumsal kaos alarmıdır. Doktor, mühendis, avukat, esnaf, memur... hem toplumdaki ekonomik düzenin hem de kültürel yapının bel kemiğini oluşturur. Eğitimli zümrelerin yurtdışını gözüne kestirmesinden doktorların şiddet mağduru haline gelişine kadar birçok gösterge meselenin boyutlarını resmediyor aslında.

Ancak bunları konuşacak halimiz yok şu anda. Toplumsal yapının çatırdayışını kulaklarımız duymuyor. Çünkü milli paramızın değeri her geçen gün daha da azalıyor, enflasyon hiç durmadan yükseliyor. Zamlar durmuyor, işsizlik artıyor, bir millet açlık sınırlarında yaşama kavgası veriyor.

Çünkü hem fiili olarak hem de resmi olarak Başkanlık rejimine geçtiğimiz 2017’den bu yana, yani bütün güç tek elde toplandıktan sonraki beş yıl içinde cebimizdeki paranın değeri tam beş kat azaldı.

Peki, böyle mi söylenmişti bize? Başkanlık rejimine geçildiğinde ortaya çıkacağı söylenen Türkiye tablosu bu muydu?

***

Bugünkü iktidarın halka belli birtakım vaatlerde bulunarak iş başına geldiğini unutuyoruz bazen. Yaşanan sıkıntıların aslında o vaatlerin tutulup tutulmamasıyla ilgili olduğunu gözden kaçırıyoruz. Bunların vatandaşın da aklına gelmeyeceğini düşünüyoruz galiba.

Ancak seçmenin yarın sandık başına gittiğinde bu vaatleri hatırlama ihtimalini tamamıyla yok saymak doğru olmasa gerek herhalde. Mutlaka birinden biri düşecektir aklına. Mesela: Yetkiyi verecek, etkiyi görecektik. Gördük mü? Mesela: Türkiye uçacaktı. Uçtu mu? Mesela: Dünyadaki en büyük on ekonomiden biri olacaktık. Olduk mu? Mesela: Devlet daha hızlı yönetilecekti. Yönetildi mi? Mesela: Dövizle, faizle, şunla bunla nasıl mücadele edileceğini görecektik. Gördük mü? Mesela: “Türkiye temmuzda, en geç ağustosta şahlanacak”tı. Şahlandı mı? Mesela: Avrupa ve Amerika kıskançlıktan çatlayacaktı. Çatladı mı?

Gelinen nokta ortada. Cevaplar belli. Öyleyse 2017’deki referandumda çeşitli vaatlerle evet oyu vermeye ikna edilen yüzde 51’den şimdi bir özür dilenmesi, bir helallik istenmesi icap etmiyor mu?

Yüzde 49’dan bir şey istemeseniz de olur. Size onlardan bir fayda gelmesi mümkün değil zaten. O zaman bile hayır demişler, şimdi mi oy verecekler!

Ama “Böyle bir tek adam yönetimi akıl işi değil, ülkeyi felakete götürür” uyarılarına kulak tıkayıp sizin vaatlerinize inanarak o gün yolunuzu açan yüzde 51’e yakında tekrar işiniz düşecek gibi görünüyor. En geç 2023 haziranında...

***

Demek ki hiç değilse yüzde 51’e bir açıklama borcunuz var. Neden böyle olduğunu, nerede hata yapıldığını, niçin vaatlerin yerine getirilmediğini açıklama borcunuz...

Dış güçler saldırdı, Almanlar kıskandı, Ruslar kandırdı, Marketler zam yaptı, faiz lobisinin operasyonu, Lozan’ın gizli maddeleri… vs. gibi bahaneler ileri sürmek bu borcu ödemeye yetmez ama.

“Verin yetkiyi görün kurla faizle nasıl mücadele edileceğini” derken.. dış güçler yok muydu?” diye soracaklar çıkabilir çünkü… “Dünyadaki en büyük on ekonomiden biri olacağız” sözü verilirken.. faiz lobisi yok muydu? “Başkanlık sisteminde devlet daha hızlı ve daha verimli yönetilecek” vaadinde bulunurken.. Lozan’ın gizli maddeleri yok muydu? Bize o zaman niye söz etmediniz bütün bu engellerden? diye soracaklar çıkabilir...

Tercih edilen yönetim şeklinin ve sürdürülen siyaset anlayışının sonucu olarak ekonomide yaşanan felaketin suçlusu dış güçler, faiz lobisi veya bakkal ve manav ise bu da sizin sorumluluğunuzu ortadan kaldırmaz ki. Dış güçlerin veya bakkalın fiyatları arttırmasına engel olmak da sizin göreviniz. Ülkeyi yöneten sizsiniz. Ülke eğer sizin dediğiniz şekilde dış güçlerin saldırısına açık hale gelmişse bu da başkasının günahı sayılamaz.

Hasılıkelam, beş yıl önce dile getirilen vaatlerin hiçbirinin neden beş yıldır yerine getirilmediğini açıklayacak anlamlı ve anlaşılır bir sebep ortaya konulması gerekiyor. “Devletin çarkını kırdık ama bizden başkası da bunu tamir edemez, mecburen yine bize teslim edeceksiniz” diyerek milleti ikna edemezsiniz.

Başa gelen bunca felaketin sorumluluğunu bile üstlenme gereği duymaksızın milletten “biraz daha sabır” isteyemezsiniz. Milletle alay etmek olur bu.

Milletle alay etmek değil, milletten helallik istemek zorundasınız. En geç 2023 haziranına kadar...

"İbrahim Kiras: Yüzde 51’le helalleşme vakti" haberi, 14 Temmuz 2022 tarihinde yazılmıştır. 14 Temmuz 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan İbrahim Kiras: Yüzde 51’le helalleşme vakti haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İbrahim Kiras: Yüzde 51’le helalleşme vakti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:44 Kızartma yapmadan önce yağa bir parça ekmek koyun
  2. 21:43 Koç Holding, Romanya'daki Ford Otosan Fabrikasında Seri Üretime Geçti!
  3. 21:37 Bakan İbrahim Yumaklı duyurdu: Ödemeler hesaplara yatırılıyor
  4. 21:36 ABD Dışişleri Bakanı Blinken açıkladı: “Refah’ta askeri operasyonlar desteklemediğimiz bir şey”
  5. 21:33 Pamuklu nevresimler nasıl düzgün şekilde yıkanır?
  6. 21:13 Galatasaray'ın hedefi 60 milyon avro
  7. 20:53 Hızlı Uyumanın Sırları: Sadece Birkaç Dakikada Uykuya Dalmanın Yolları!
  8. 20:49 ECB Başkanı Lagarde açıkladı: "Dezenflasyon sürecinin devam etmesi bekleniyor"
  9. 20:49 Tarım Bakanlığı, çiftçilere yönelik yeni destekler açıkladı!
  10. 20:49 İstanbul'da toprak kayması yaşandı: 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi!
  11. 20:45 Biden Yönetimi İsrail'e 1,3 Milyar Dolarlık Silah Satışı İçin Hazırlık Yapıyor
  12. 20:42 Gaziosmanpaşa'da Toprak Kayması: 14 Gecekondu Etkilendi, 70 Kişi Tahliye Edildi
  13. 20:38 Görsel Zeka Testi: Hızlı Düşünme ve Algılama Becerilerinizi Ölçün!
  14. 20:37 Sağlık Bakanı Koca açıkladı: Randevu alıp gitmeyenler dikkat!
  15. 20:33 AYM'den ifade özgürlüğü kararı alındı: Bildiri dağıtmak için artık izne gerek yok
  16. 20:33 NATO, Ukrayna'ya Askeri Destekte Kararlı: Savunma Kapasitesi Güçleniyor
  17. 20:27 Alerjik Astım: Semptomları, Tanı ve Tedavi Yöntemleri
  18. 20:19 Isparta'da Uyuşturucu Taciri Kaçmaya Çalışırken Yakalandı
  19. 20:14 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Sebastian Szymanski İçin Hamle Yapıyor
  20. 20:13 Apple, WhatsApp ve Threats uygulamalarını Çin mağazasından kaldırdı
Türkiye Haberleri