İç tüzük değişikliği TBMM'de kabul edildi

İç tüzük değişikliği TBMM'de kabul edildi

İç tüzük değişikliği TBMM'de kabul edildi AKP ve MHP tarafından hazırlanan TBMM İç Tüzüğü'nde Değişiklik Yapan İç Tüzük Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.YENİ İÇ TÜZÜKTE NELER VAR?-Kabul edilen iç tüzüğe göre, TBMM Genel Kurulu, milletvekili genel...

AKP ve MHP tarafından hazırlanan TBMM İç Tüzüğü'nde Değişiklik Yapan İç Tüzük Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

YENİ İÇ TÜZÜKTE NELER VAR?

-Kabul edilen iç tüzüğe göre, TBMM Genel Kurulu, milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarının YSK ilanını takip eden 5. gün yerine 3. gün saat 14.00'te toplanacak.

-Milletvekili andını içmekten imtina eden milletvekillerinin, bu sıfatlarından kaynaklanan haklarından yararlanması engellenecek.

-Bütün partilerin üzerinde anlaştığı Danışma Kurulu önerileri üzerinde her gruba tanınan 10'ar dakikalık konuşma hakkı kalkacak.

-Danışma Kurulunda uzlaşma sağlanamadığı durumlarda partilerin, kendi gündemlerine ilişkin getirdiği grup önerileri üzerindeki konuşma sürelerinde de kısıtlamaya gidilecek. Grup önerileri üzerinde her parti grubuna tanınan 10'ar dakikalık süre, öneriyi veren gruptan bir milletvekiline 5 dakika, diğer gruplara ise 3'er dakikayla sınırlandırılacak.

-Süresinde komisyonda gündeme alınmayan tasarı ve tekliflerin, Genel Kurulda doğrudan gündeme alması üzerinde komisyon, hükümet ve teklif sahibi 5'er dakikayı geçmemek üzere söz alabilecek. Bunun dışında bir milletvekiline daha tanınan konuşma hakkı, yeni içtüzükle uygulamadan kalktı.

-Her hafta salı günü, farklı partilerden bir milletvekili bu istemde bulunabilecek. Bir milletvekili, bir yasama yılında birden fazla teklifin doğrudan gündeme alınmasını talep edemeyecek.

-TBMM Genel Kurulunun mesai saatleri de uzayacak. Aksi karar alınmadıkça her salı 15.00'te toplanan Genel Kurul, salı günleri yine aynı saatte açılacak, 21.00'de kapanacak. Çarşamba ve Perşembe günleri 15.00-19.00 saatleri arasında çalışan Genel Kurul, teklifin kabulüyle 14.00-21.00 saatleri arasında mesai yapacak.

-Genel Kurulu yöneten TBMM Başkanı ya da başkanvekillerinin frak giyme zorunluluğu kalkacak, koyu renk elbise giyebilecekler.

-Milletvekillerinin oylama öncesinde yoklama talebine sınırlama getiriyor. Buna göre milletvekilleri, sadece görüşmeye tabi tezkerelerin oylanması ile kanunların maddelerine geçilmesi ve tümünün oylanmasında yoklama isteyebilecek.
Oturumu yöneten Başkan ve Divan üyeleri toplantı yeter sayısına dahil edilecek.

-Bir milletvekili veya bakana, "geçen birleşim tutanağında yer alan bir beyanını düzeltme" kapsamında tanınan 5 dakikalık söz hakkı kaldırılıyor. Milletvekili ya da bakan bu talebini Meclis Başkanlığına yazılı verecek.

-Usul tartışmalarında lehte ve aleyhte en çok ikişer kişiye tanınan 10'ar dakikalık söz hakkı, 3'er dakikaya inecek.
Milletvekilleri, tasarı ve tekliflerin komisyonlara havalesine ilişkin oturumun başında yaptığı itirazı, bundan sonra yazılı olarak Meclis Başkanlığına iletecek.

-Değişiklik önergeleri aykırılık sırasına göre okunup işleme konulacak. Aynı mahiyetteki önergelerden en kısa olanı okunup, diğer önergelerin sadece imza sahipleri okunarak birlikte işleme alınacak. 

-TBMM Genel Kurulunda, genel görüşme ve Meclis araştırması önergelerinin özetleri okunmayacak.

-Anayasa değişiklikleri hariç, kanun tasarı ve tekliflerinin maddelerinin oylanmasında artık açık oylama talebinde bulunulamayacak. Tasarı ve tekliflerin tümünün oylamasında, en az 20 milletvekilinin talebi halinde açık oylama yapılabilecek. Aksi halde bu oylamalar ve maddelerin oylamaları işaret oyuyla yapılacak.

-TBMM'ye silahlı giren ve Genel Kurulun çalışma düzenini, huzurunu bozucu döviz, pankart ve benzeri materyali getiren, kullanan milletvekilleri, kınama alacak.

-Görüşmeler sırasında Cumhurbaşkanına, TBMM'ye, TBMM Başkanına, Başkanlık Divanına, birleşimi yöneten başkanvekiline, milletvekiline, Türk milletinin tarihine ve ortak geçmişine, Anayasa'nın ilk 4 maddesinde çerçevesi çizilen anayasal düzene hakaret eden, söven, Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü esasında Anayasa'da düzenlenen idari yapısına aykırı tanımlamalar yapan milletvekili hakkında, Meclisten geçici çıkarma cezası uygulanacak.

-Fiili saldırıda bulunan, TBMM Genel Kurulu ve komisyonlara silahlı olarak giren milletvekilleri de Meclisten geçici çıkarılacak.

-Geçici olarak Meclisten çıkarılan milletvekili, izin alıp kürsüden af dilerse, izleyen birleşimden itibaren Meclise girebilecek.

-"Kınama" ve "Meclisten geçici çıkarma" cezasına çarptırılan milletvekili için ilk defa para cezası uygulanacak. Buna göre, "kınama" cezası alan milletvekilinin bir aylık ödenek ve yolluğunun üçte biri, "Meclisten geçici olarak çıkarma" cezasına çarptırılan milletvekilinin ise bir aylık ödenek ve yolluğunun üçte ikisi kesilecek.

"İç tüzük değişikliği TBMM'de kabul edildi" haberi, 27 Temmuz 2017 tarihinde yazılmıştır. 27 Temmuz 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İç tüzük değişikliği TBMM'de kabul edildi haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İç tüzük değişikliği TBMM'de kabul edildi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 05 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:51 Kerem Şalom Sınır Kapısı'na Yapılan Havan Topu Saldırısında İsrailliler Öldü
  2. 18:45 Hizbullah, İsrail'in Kiryat Şmona'sına İran Yapımı Füzelerle Saldırdı: Yaralılar Var
  3. 18:42 Yatağınızda Rahatlarken Para Kazanma Fırsatı! Araştırmaya Katılın
  4. 18:36 Yeşil Ceviz ve Bal: Sağlığı Destekleyen Güçlü İkili
  5. 18:32 Madonna, Copacabana Plajında Unutulmaz Konser Verdi
  6. 18:26 Fenerbahçe'de İsmail Kartal'dan Cengiz Ünder Kararı: Şampiyonluk İçin Yeni Adım!
  7. 18:21 Seçil Erzan davasında iki yeni iddianameyle beraber ceza 275 yıla çıktı!
  8. 18:17 Japonya, Yendeki Değer Kaybıyla Turist Akınına Uğruyor
  9. 18:13 Huysuz Virjin'i Canlandıracak isim belli oldu!
  10. 18:12 Beşiktaş'ta Teknik Direktör Arayışında Kararsızlık Devam Ediyor
  11. 18:06 Fenerbahçe'de Ferdi Kadıoğlu Sürprizi: Napoli Yolunda Yeni Bir Macera Başlıyor!
  12. 18:05 Rihanna'dan Şaşırtan İtiraf! 'Pişmanım'
  13. 17:55 İl Jandarması, Söğütlüdere Köyünde Kaçak Göçmen Operasyonu: 6 Göçmen ve 1 Organizatör Yakalandı
  14. 17:48 Macron, Fransa'daki Üniversite Protestolarını Sert Bir Dille Eleştirdi
  15. 17:43 Türkiye Futbol Federasyonu: Seçimli Mali Genel Kurul Öncesi Birlik ve Kararlılık Mesajı
  16. 17:36 Gazze'de İsrail Saldırıları Devam Ediyor: Son 24 Saatte 29 Ölü, 110 Yaralı
  17. 17:31 İsrail Kabinesi, El Cezire'nin İsrail'deki Operasyonlarını Durdurma Kararı Aldı
  18. 17:30 Madonna’nın ücretsiz konserini yaklaşık olarak 1,6 milyon kişi izledi!
  19. 17:26 Fenerbahçe, Sofyan Amrabat Transferiyle Orta Sahayı Güçlendirmeyi Hedefliyor
  20. 17:23 Sinema Dünyasında Heyecan Yaratan Yeni Proje: Huysuz Virjin'in Hayatı Filmi Oluyor!
Gündem Haberleri