İçişleri Bakanlığının genelgesini takan yok: Kimse işçileri düşünmüyor
İçişleri Bakanlığının genelgesini takan yok:... İçişleri Bakanlığı, geçtiğimiz yıl mevsimlik işçiler için bir genelge yayımladı. Çalışma ortamındaki şartları belirleyen genelge ise uygulanmıyor. Mevsimlik işçiler, insanlık dışı koşullarda çalıştırılıyor.
İçişleri Bakanlığı, geçtiğimiz yıl mevsimlik tarım işçileri için bir genelge yayımladı. Genelgede kusursuz bir tablo çizildi. Ne var ki gerçek hayatta işçiler, derme çatma çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor. Mezopotamya Ajansının haberine göre; Malatya'da işçiler suyu 5 kilometre öteden taşıyor, elektriksiz ve hijyen koşullarından yoksun çalışıyor.
Türkiye İStatistik Kurumunun (TÜİK) 2020 mart dönemi için yaptığı işgücü anketinin sonuçlarına göre Türkiye'de 4 milyon 716 bin kişi tarım sektöründe çalışıyor.
Bakanlığın genelgesinde neler vardı?
Pandemi dolayısıyla İçişleri Bakanlığı’nın mevsimlik tarım işçilerinin koşullarına ilişkin 4 Nisan 2020 tarihinde yayınladığı genelgede, İl ve İlçe Hıfzıssıhha Kurulları kararları doğrultusunda işçilerin konaklayacağı tesis, konteynır, çadırlarda yatak aralarının en az bir 1,5 metre olması, mevsimlik işçilere sağlık hizmetlerinin verilip devamının sağlanması, barınma ve konaklama yerlerinin düzenli şekilde dezenfekte edilmesi, çalışma ortamlarında içilebilir, kullanılabilir uygun su temininin sağlanması, su kaynaklarının yanında yeterince sabun bulunmasının temini, kullanım alanlarında yeterli sayıda tuvalet gibi kalıcı veya seyyar alanların oluşturulması, gerekli hijyen şartlarının sağlanması gerektiği belirtiliyor.
Gerçekler genelgeye sığmıyor
Şanlıurrfa'nın Viranşehir ilçesinden Malatya'nın Yazıhan ilçesine 15 Mayıs-15 Haziran arasında şekerpancarı tarlalarında çapalama işinde çalışmak üzere gelen mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşulları bakanlık genelgesinin tam tersi. İlçenin Boyaca Mahallesinde konaklayan Derintaş ailesinin aralarında çocuklarında bulunduğu 20 kişi, taşıma suyu ve elektriksiz derme çatma çadırda barınıyor. 5 kilometre uzaklıkta tankerlerle taşıdıkları suyla hem içme hem de temizlik ihtiyaçlarını karşılayan aile, banyo ve tuvalet gibi zorunlu ihtiyaçlarını ise naylondan yapılma barakada yapıyor.
Sıcakta 12 saat mesai sonrası su tedariki için 5 kilometre yol
MA'ya konuşan Ferit Derintaş, saatlik ücretinin 7 liranın biraz üzerinde olduğunu söyledi. Kavurucu güneşin altında 12 saat çalıştıklarını söyleyen Derintaş, mesai bittikten sonra da su tedariki için 5 kilometre gittiklerini kaydetti. Derintaş, "Kimse işçileri düşünmüyor" diyerek de duruma isyan etti.
Kadınlar hem çalışıyor hem çocuk bakıyor
Kadınların hem tarlada, hem de konakladıkları yerde çalışmak zorunda bırakıldığını dile getiren Sayike Derintaş (48) ise, çocuklarıyla ilgilenecek zaman bulamadığını belirtti. 12 saat çalıştıktan sonra yemek yapmak için odun toplayıp ateş yaktığını anlatan Derintaş, “Suyumuz olmadığı için banyo ihtiyacını karşılamakta zorluk çekiyoruz. Odun bulamadığımız bazı zamanlarda bir çay bile yapıp içemiyoruz. Rezillikle geçiyor günlerimiz. Bir ay oldu buraya geleli. Daha 6 ay buradayız. Bu şekilde süreç devam etmesi durumunda ciddi hastalıklar olur” diye konuştu.
"İçişleri Bakanlığının genelgesini takan yok: Kimse işçileri düşünmüyor" haberi, 12 Haziran 2021 tarihinde yazılmıştır. 12 Haziran 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İçişleri Bakanlığının genelgesini takan yok: Kimse işçileri düşünmüyor haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İçişleri Bakanlığının genelgesini takan yok: Kimse işçileri düşünmüyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 05 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.