İdlib konusunda Erdoğan’ı SADAT’çılar mı ikna etti?

İdlib konusunda Erdoğan’ı SADAT’çılar mı ikna etti?

İdlib konusunda Erdoğan’ı SADAT’çılar mı ikn... Cumhuriyet yazarı Mehmet Ali Güller, gözlem noktaları konusunda AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı SADAT'çıların ikna ettiğini belirtti.

Cumhuriyet yazarı Mehmet Ali Güller, gözlem noktaları konusunda AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı SADAT'çıların ikna ettiğini belirtti.

İdlib'te şehrinde, Suriye ordusunun açtığı ateş sonucu 8 asker şehit olmuştu. Suriye ordusunun, güneybatıdaki Tarnaba köyündeki TSK unsurlarını topla vurduğu ve burada askerlerin şehit düştüğü belirtilmişti. TSK'nın konuşlu bulunduğu gözlem noktalarına yapılan saldırılar ve taciz ateşleri ise sıkça tartışılıyor.

Türkiye-Rusya-İran arasında yapılan Astana görüşmeleri kapsamında Türkiye çatışmasızlık bölgesi ilan edilen İdlib’de süreci denetlemek üzere gözlem noktaları kurmuştu.

Ekim 2017’de başlayan süreç sonucunda Türkiye bölgede 12 gözlem noktası oluşturdu.

İdlib ve TSK'nın oluşturduğu gözlem noktaları konuşulmaya devam ederken, Cumhuriyet gazetesi yazarı Mehmet Ali Güller ise, bugünkü köşesinde "Amerikan çengeli: Wolters-Akar görüşmesi ve SADAT" başlıklı dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.

Mehmet Ali Güller, ABD'nin İdlib konusunda pusuda yattığını hatırlatırken, gözlem noktalarıyla ilgili olarak da çarpıcı bir iddia ortaya atarak, emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi’nin kurucularından olduğu Uluslararası Savunma Danışmanlık Ticaret Şirketi’ni (SADAT) işaret etti.

Mehmet Ali Güller, gözlem noktalarına aslında TSK'nın karşı çıktığını ancak Adnan Tanrıverdi ve ekibinin gözlem noktalarındaki ısrarını Cumhurbaşkanı Erdoğan'a kabul ettirdiğini ileri sürdü.

Mehmet Ali Güller, "Türkiye’nin İdlib’de gözlem noktası kurmasına TSK’nin karşı çıktığı; komutanların, gözlem noktalarıyla yapılacak işin İHA’larla yerine getirebileceğini savunduğu belirtiliyor. Ancak sarayın (eski) askeri başdanışmanı SADAT’çı Adnan Tanrıverdi ve ekibinin gözlem noktalarında ısrar ettiği ve Erdoğan’a kabul ettirdiği söyleniyor" diye belirtti.

Mehmet Ali Güller'in yazısı şu şekilde:

"İdlib, sürekli ötelenen bir “düğüm” sorunuydu.

İdlib’le ilgili Soçi Mutabakatı 17 Eylül 2018’de imzalandı: 5. maddeye göre radikal terörist gruplar 15 Ekim 2018’e kadar; 6. maddeye göre ise çatışan taraflara ait ağır silahlar 10 Ekim 2018’e kadar “silahsızlandırma bölgesinden” çıkarılacaktı.

Yani aslında mutabakat daha 16 Ekim 2018’de boşa düşmüştü. Ancak belirttiğimiz gibi İdlib, ötelenen bir “düğüm” sorunuydu. Düğümün yanlış çözülmesi, tüm dengeleri altüst edebilirdi. Moskova, Ankara’yı Washington’a itmemek için düğümü çözmeyi zamana bırakıyordu. Ara ara Suriye ordusuna operasyon için yeşil ışık yakıyor ancak Ankara’nın ateşkes çağrısına kayıtsız kalmayıp, meseleyi uzun vadeye bırakmayı sürdürüyordu. Ankara da aslında zamana oynuyordu; Afrin’de tutunabilmek için İdlib düğümünü çözmek/kestirip atmak istemiyordu.

Ve ABD, gelişmekte olan Türk-Rus stratejik ilişkisinin zayıf karnı olarak gördüğü İdlib düğümünün yanlış çözülmesinin pususunda bekliyordu hep...

30 Ocak 2020 günü ABD’nin Avrupa’daki en üst düzey komutanı olan Org. Tod Wolters Türkiye’ye geldi.

ABD’nin Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı Org. Wolters’ın ziyaretinden önce gündeminin Suriye ve İdlib olduğu açıklandı. Başka ayrıntı yoktu.

Org. Wolters, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Güler ile görüştü. Ancak bu görüşmelerle ilgili her iki taraftan da doyurucu bir açıklama yapılmadı.

Ne konuşuldu? İdlib konusu ABD’yi neden ilgilendiriyordu? ABD bir şey mi önerdi? Türkiye ne dedi? Bilinmiyor...

ABD TAZİYE SIRASININ BAŞINDA

3 Şubat 2020 sabahının ilk saatlerinde Türkiye’yi yasa boğan şehit haberi geldi...

TSK, 28 Ocak’tan itibaren İdlib’e askeri sevkıyat başlatmıştı. 3 Şubat günü boyunca bu sevkıyatlarla ilgili Rusya’ya haber verilip verilmediği polemik konusu oldu. Her iki başkentten de karşılıklı suçlama geldi.

Pusuda bekleyen ABD ise bu süreçte taziye sırasının en önüne koştu. “Esad rejimi, Rusya ve İran’ın İdlib halkına saldırısını” kınayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, “Müttefikimiz Türkiye’nin yanındayız” dedi.

Sözcünün ardından ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da mesaj verdi: “ABD, Türkiye’nin İdlib’de kendini savunan eylemlerini destekliyor.”

PENTAGON'UN WOLTERS'A VERDİĞİ GÖREV

Akar ve Güler’le ne konuştuğunu bilmiyoruz ama Wolters’ın üç ay önce Türkiye’yle ilgili çok önemli açıklamalar yaptığını biliyoruz.

Wolters, Türk-Amerikan ilişkilerinde yaşanan sorunları “küçük anlaşmazlıklar” diye niteleyerek, yağsa bile altında yürümek zorunda olduğu yağmura benzetiyor ve şöyle diyordu: “Biz bir aileyiz. Bir ailede kardeşler, anne ve babalar arasında da anlaşmazlıklar olur.”

“Türk mevkidaşlarının kendilerine hep silah arkadaşı gibi muamele ettiğini, hatta kan bağı varmış gibi davrandığını” anlatan Org. Wolters görevini ise şöyle açıklıyordu: “Ben, Savunma Bakanı (Mark Esper) ve Başkan (Donald Trump) tarafından hem NATO Komutanı hem de ABD’nin Avrupa Komutanı olarak bu güçlü ilişkiyi devam ettirmek için elimden geleni yapmakla görevlendirildim.”

Wolters bu görevi nasıl yapacağının ipuçlarını da veriyordu: Örneğin ABD ile Türkiye’nin Akçakale’de kurduğu Müşterek Harekât Merkezi etkili şekilde çalıştırılacaktı!

SADAT’IN İDLİB'DEKİ ROLÜ

İki konuyu anımsatarak bitirelim:

Birincisi, saraya fikir üreten SETA, 3 Şubat’tan önce ABD ve AB’nin İdlib’de devreye girmesi için çağrı yapmıştı.

İkincisi, Pentagon’a 276 sayfalık rapor hazırlayan RAND, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ı, Türk-Amerikan ilişkilerinde “anahtar muhatap” ilan etmişti.

Ve ekleyelim: Türkiye’nin İdlib’de gözlem noktası kurmasına TSK’nin karşı çıktığı; komutanların, gözlem noktalarıyla yapılacak işin İHA’larla yerine getirebileceğini savunduğu belirtiliyor. Ancak sarayın (eski) askeri başdanışmanı SADAT’çı Adnan Tanrıverdi ve ekibinin gözlem noktalarında ısrar ettiği ve Erdoğan’a kabul ettirdiği söyleniyor.

Ve not edelim: Teyit ettiremediğim ham bilgiye göre ise Wolters, Akar ve Güler’e Suriye’nin kuzeyi için yeni bir işbirliği planı önerdi!

Son noktayı koyalım: Türkiye, ABD’nin stratejik hedefi durumundadır. Amerikan çengeline takılarak Türkiye’yi yeniden ABD planlarına eklemleyenler büyük hata yaparlar!"

"İdlib konusunda Erdoğan’ı SADAT’çılar mı ikna etti?" haberi, 06 Şubat 2020 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan İdlib konusunda Erdoğan’ı SADAT’çılar mı ikna etti? haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İdlib konusunda Erdoğan’ı SADAT’çılar mı ikna etti? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:51 TCMB'den Piyasa Düzenlemesi: Menkul Kıymet Tesis Oranı %1'e İndiriliyor
  2. 18:44 Sağlıklı ve Lezzetli Atıştırmalık: Pratik Hurma Topları Tarifi
  3. 18:37 Rönesans Rezidans Faciası: Müteahhidin Çarpıcı Savunması 'Bina Yan Yattı, Çökme Olmadı'
  4. 18:31 Sulusaray Depremi: Tokat'ta Meydana Gelen 5.6 Büyüklüğündeki Sarsıntı Çevre İlleri de Etkiledi
  5. 18:26 Arsenal, Ferdi Kadıoğlu'nu Gözlemlemek İçin İstanbul'a Gözlemci Gönderdi
  6. 18:20 Web Bağlantısı Sorunlarına Hızlı Çözümler: İnternet Deneyiminizi İyileştirin!
  7. 18:14 Senatör Nelson: Çin'in Gizli Uzay Programları ABD'yi Uyandırmalı
  8. 18:09 İran Komutanı: İsrail'in Nükleer Tesise Saldırı Tehdidi, Politika Değişikliğine Neden Olabilir
  9. 17:59 Domateslerin Uzun Süre Taze Kalması İçin Pratik Yöntemler
  10. 17:52 Antalya'daki Teleferik Kazası: Tutuklu Belediye Yetkililerinin İtirazı Reddedildi
  11. 17:37 İbrahim Hacıosmanoğlu, TFF Başkanlığına adayı oldu!
  12. 17:32 Denizlispor’da sezon kapandı! Bekir Turaç Böke'den Haber!
  13. 17:28 İsrail'den İran'a karşı "diplomatik atak" geldi!
  14. 17:24 Ronald Araujo'dan İlkay Gündoğan'ın O Sözlerine Hemen Cevap Geldi!
  15. 17:20 Bursaspor Divan Kurulu Başkanı Galip Sakder açıklamalar yaptı! “Hata lüksümüz yok”
  16. 17:12 Trabzonspor'da O Futbolcuyla Yollar Ayrılacak!
  17. 17:10 Et ve Süt Kurumu'ndan Büyük Zam: Yüzde 25 Artış!
  18. 17:03 CHP'den Beştepe'ye: Özgür Özel'den Randevu Talebi
  19. 16:59 Fenerbahçe'de eski yönetici Şekip Mosturoğlu aday oldu!
  20. 16:57 Çernihiv'e Yapılan Hava Saldırısında Ölü Sayısı 18'e Yükseldi
Haberleri