İkinci dozdan neden vazgeçildi?

İkinci dozdan neden vazgeçildi?

İkinci dozdan neden vazgeçildi? Koronavirüs enfeksiyonu kapmış ve ikinci doz aşı randevusu iptal edilmiş gençler üç gündür öfke dolu.

Bakanlık aşılama programında değişikliğe giderek, Covid-19 geçirenlere tek doz BioNTech aşısı uygulama kararı aldı. Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, kararı Sağlık Bakanlığı ve uzmanlara sordu, konuyu köşesine taşıdı.

Covid-19 geçiren kişilerin “Madem ikinci doz yapılmayacaktı, 35 yaş üstüne neden yapıldı? Onlardan 5 yaş genç olmamız, enfeksiyonu yeniden kapmamızın önünde engel mi? AB ülkeleri iki doz aşı yapılmayı zorunlu kılıyor, bu durumda aldığımız biletleri ne yapacağız? Nasıl gideceğiz?” şeklinde sorular sorduğunu yazan, bakanlık ve uzmanlardan aldığı yanıtları şöyle aktardı:

1- Koronavirüs enfeksiyonu kapmak iki doz aşı olmaya eşdeğerdir. Dolayısıyla nasıl ki iki doz Sinovac veya Biontech olana tek doz aşı yapıyorsak, hastalığı geçirene de tek doz yapılması yeterlidir.

2- Eğer hastalığı geçiren kişi Sinovac aşısı olmak istiyorsa, ikinci doz için randevu alabilir. Buna neden Sinovac’ın etkinliğinin yüksek olmaması.

3- Ancak tek doz Biontech olduysa bütün veriler de gösteriyor ki 9 ile 12 ay süresince ciddi şekilde korunur. Herhangi bir sorunla karşılaşmaz…

4- AB ülkelerine girişte de sorunla karşılaşmalarının imkanı yok. Çünkü hastalığı geçirdiği zaten aşı karnelerinde açık şekilde görülüyor. Bu bile AB ülkelerine girmeleri için yeterliyken, üzerine bir de tek doz aşı olmaları girişlerini daha da kolaylaştırır. Vize belgelerini doldururken, hem enfeksiyon kapıp hastalığı geçirdiklerini hem de üzerine bir doz Biontech olduklarını eklediklerinde vize almamalarının imkanı yok. Çünkü AB mevzuatını biz de takip ediyoruz. Bugüne kadar da vizede herhangi bir sorun çıkmadı. Bazı AB ülkeleri de iki doz Sinovac aşısını yeterli buluyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün kabul ettiği bir aşıyı hiçbir ülke kabul etmiyorum diyemez…

5- Kendilerinden 5 yaş büyüklere iki doz yapıldığı doğrudur. Ancak onlar için ikinci doz aşı randevusunun açıldığı tarihte elimizde ikinci dozun gerekli olup olmadığına ilişkin bir veri yoktu. Şimdi ise bilimsel verimiz var. Koronavirüs geçirmiş ve tek doz BioNTech aşısı yaptırmış olanlarda çok yüksek koruma sağlıyor. Hatta ikinci doz yapıldığında antikor seviyesinde milim oynama söz konusu olmuyor, aynı kalıyor. Dolayısıyla vücuda boş yere aşı yüklemenin gereğini görmedik.

"İkinci dozdan neden vazgeçildi?" haberi, 06 Temmuz 2021 tarihinde yazılmıştır. 06 Temmuz 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan İkinci dozdan neden vazgeçildi? haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İkinci dozdan neden vazgeçildi? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:40 AKP'li belediye emeklilere 2 bin TL’lik alışveriş kartı vermek için sokakta isim listesi oluşturdu
  2. 11:34 Ebru Şallı'nın eşi Uğur Akkuş'tan 'hapis cezası' iddialarına yanıt
  3. 11:26 Galatasaray Yöneticisi Erden Timur'dan hamle! Şimdi de Medya Patronu!
  4. 11:26 Jülide Kural: Kadir İnanır büyük bir hızla iyileşme yoluna girdiğini kanıtlamıştır
  5. 11:20 Murat Kurum, bakanların seçim çalışmasına katılmasını savundu: Cumhur ittifakının bakanları
  6. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
  7. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
  8. 11:05 Madonna Brezilya'ya Ücretsiz Konser Verecek! Son Konseri Mi?
  9. 11:05 Altın Fiyatları Hareketli: Gram Altın Ne Kadar?
  10. 11:02 Fenerbahçe'nin Eski Yöneticisi'nden şok hamle! Başkanlığa Aday Olacak!
  11. 11:00 Sakarya’da 796 bin 924 Seçmen Oy Kullanacak
  12. 10:54 MediaMarkt Türkiye'de Otomatik Kahve Makineleri Trendini Belirliyor
  13. 10:52 Yunanistan'da 6.0 büyüklüğünde deprem
  14. 10:51 GAÜN Öğrencileri Gaziantep Adalet Sarayında Duruşma Seyrine Katıldı
  15. 10:49 CHP İzmir Adayı Tugay: "1 Nisan'da Yeni Bir Sayfa Açılacak"
  16. 10:46 Mehmet Şimşek: Dünya Bankası’ndan 1,5 milyar dolarlık kaynak temin ettik
  17. 10:42 Nejat İşler: Ben her gün ölümü düşünüyorum
  18. 10:39 Seçil Erzan davasında yeni gelişme: Selçuk İnan’a verilen belgelerdeki imza sahte çıktı
  19. 10:31 Murat Yetkin yazdı: İmamoğlu bu kadar eşitsiz bir seçimi kazanırsa siyasi iklim nasıl değişir
  20. 10:25 EPDK deprem bölgesinde avans ödemelerini erteledi: 1 Nisan'da resmileşecek
Sağlık Haberleri