İkinci el araç alıcıları için önemli bir gelişme: Sınırlamalar kaldırılabilir!

İkinci el araç alıcıları için önemli bir gelişme: Sınırlamalar kaldırılabilir!

İkinci el araç alıcıları için önemli bir gel... Otomobil almak isteyenler ve bayiler, uzun zamandır fiyat artışlarını dengelemek için getirilen '6 ay ve 6 bin km' sınırlamasının kaldırılmasını bekliyor. Bu kural, 2022'den beri uygulanıyor ve satışları etkiliyor olsa da artık gerekli olup olmadığı tartışılıyor.

15 Eylül 2022'de başlayan ve 2 yıl boyunca 2 kez uzatılan '6 ay ve 6 bin kilometre' düzenlemesi, ikinci el araç piyasasındaki yüksek fiyatlar ve fırsatçılığın önlenmesini amaçlıyordu. Ancak bu düzenleme, hem bireyleri hem de kurumları zor durumda bıraktı ve 2024 ile 2025 için belirsizlik devam ediyor. Temmuz ayına yaklaşırken, insanların aklındaki tek soru bu sınırlamanın ne olacağı...

2023'ten bu yana ikinci el araç piyasasında görülen keskin düşüş, önceki yüksek enflasyon döneminde yatırım aracı olarak görülen araç piyasasını etkiledi. '6 ay ve 6 bin kilometre' sınırlaması, fırsatçılığı önlerken, aşırı fiyat artışı ve stokçuluğu da engelledi. 2023'ün sonlarına doğru otomobil arzının artmasıyla piyasa dengelenmeye başladı. Ancak krediye erişimin zorlaşması ve maliyetlerin yükselmesi, aracı yatırım aracı olmaktan çıkardı. Ancak, uygulamanın süresinin uzatılması durumunda, araçlarını satmak isteyenler de zor durumda kalabilir.

1 TEMMUZ’DA TEKRAR UZATILACAK MI?

resim-2024-05-08-000116921.png

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt, '6 ay ve 6 bin km' sınırlamasının öncelikle ticari amaçla al-sat yapan kişileri engellemek için getirildiğini vurguladı. Ancak, artık gerekli olmadığını düşündüğü bu uygulamanın, finansmanın maliyetli ve erişiminin zor olduğu bir dönemde, araçlarını ihtiyaçtan dolayı satmak isteyen birey ve kurumlar için ciddi zorluklar yarattığını belirtti. Bozkurt, 1 Temmuz'da uygulamanın yeniden uzatılmayacağını düşündüklerini ifade etti.

UYGULAMA ARTIK UZATILMAMALI

Bozkurt, son 6-7 ayda araç bulma zorluğunun ortadan kalktığını ve piyasada araç bulunur hale geldiğini ifade etti.

 

"Bu nedenle artık bu uygulamaya da ihtiyaç kalmadığını düşünüyoruz. Daha fazla uzatılmamasında fayda var. Çünkü finansmanın pahalı ve ulaşılması zor olan bu süreçte, ihtiyaç sebebiyle araçlarını satmak isteyen şahıs ve kurumlar ciddi zorluklar yaşıyor. En fazla da bireysel müşteri zorluk yaşıyor. Araç almış ve bir sebeple ihtiyaçtan erken satması gerekiyor ama yapamıyor. Biz dernek olarak uzatılmaması yönünde talebimizi ilgili bakanlığı ilettik. Olumlu bir dönüş bekliyor ve süre bitiminde tekrar uzatılmayacağını düşünüyoruz."

3 ÜZERİNDE ARAÇ SATANA VERGİ YÜKÜ GETİRİLMESİ YETERLİ

Bozkurt, 6 ay ve 6 bin kilometre düzenlemesinin artık işlevini tamamladığını ve geçici bir uygulama olduğunu vurguladı. Benzer durumların yeniden yaşanmaması için yılda 3'ten fazla araç alım satımı yapanların ticari faaliyet olarak değerlendirilmesi ve bu kazançlar üzerinden vergilendirilmesinin yeterli olacağını belirtti.

Otomotiv pazarı Nisan ayında Ağustos 2022'den bu yana ilk kez daralırken, satışlar %22,3 düşüşle 75.919 adet oldu. Bozkurt, bu yavaşlamanın öngörüldüğünü ve Mart ayına göre %30'un üzerinde bir düşüş yaşandığını belirtti. Ayrıca, önümüzdeki aylarda yavaşlamanın devam edeceğini öngördüklerini ve 2024 ve 2025 yıllarının sektör açısından kolay olmayacağını ifade etti.

"İkinci el araç alıcıları için önemli bir gelişme: Sınırlamalar kaldırılabilir!" haberi, 08 Mayıs 2024 tarihinde yazılmıştır. 08 Mayıs 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Otomotiv kategorisi altında bulunan İkinci el araç alıcıları için önemli bir gelişme: Sınırlamalar kaldırılabilir! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İkinci el araç alıcıları için önemli bir gelişme: Sınırlamalar kaldırılabilir! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Otomotiv konusunda 19 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:24 Dünya Arı Günü: Arılar ve Tozlayıcılar İçin Koruma Çağrısı
  2. 16:20 Buğday Üretiminde Artış: Türkiye'de Tarım Sektörüne Olumlu Yansımalar
  3. 16:17 Son dakika haberi! İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşımakta olan helikopter kaza yaptı!
  4. 16:14 Google'ın Yeni Yapay Zeka Özelliği: Dolandırıcılık Uyarısı mı, Gizlilik Endişesi mi?
  5. 16:12 Ronaldo, 25 maçlık yenilmezlik serisini sürdüren Kürt boksörü tebrik etti
  6. 16:07 Slovakya Başbakanı Fico'nun Sağlık Durumu Hakkında Yeni Açıklamalar
  7. 16:00 Adana Merkezli Sahte Altın Operasyonunda 13 Şüpheliden 10'u Tutuklandı
  8. 15:57 Endonezya'da İbu Dağı'nda Meydana Gelen Volkanik Patlama: 7 Kasaba Tahliye Edildi
  9. 15:54 Beşiktaş, Süper Lig'de Mourinho Bombasını Patlatıyor!
  10. 15:48 Antalya Finike'de Kreş Sahibinin Çocuklara Şiddet Uyguladığı Görüntüler Ortaya Çıktı
  11. 15:45 Batman'da İki Katlı Evden 20 Ton Çöp Çıkarıldı
  12. 15:24 İsrail, 3 bin yardım tırının Gazze'ye ulaşmasını engelledi
  13. 15:22 Kızılcık Şerbeti'nin bir oyuncusu daha skandalla gündeme geldi!
  14. 15:16 Kredi kartı kullanıcılarına kötü haber: Yeni düzenleme yolda!
  15. 15:16 Altın fiyatlarında düşüş mü yaşanıyor? 19 Mayıs altın tutarları
  16. 15:16 Uzmanlar, Google'ın telefon dinleme özelliğine tepki gösterdi: "Son derece tehlikeli"
  17. 15:05 Altını çöpe atıyoruz! Evlerimizde var ama değerini anlamıyoruz
  18. 14:54 Gazze'deki Çatışmalarda İsrail Askerlerinin Ölü ve Yaralı Sayısı Artıyor
  19. 14:50 Borsada yatırımcı sayısında yeni bir rekor kırıldı
  20. 14:50 Kredi kartı kullananlar için önemli bir uyarı geldi!
Otomotiv Haberleri