İkizler üzerinde yapılan çarpıcı araştırma aldatmanın genetikle ilişkisine ışık tutuyor

İkizler üzerinde yapılan çarpıcı araştırma aldatmanın genetikle ilişkisine ışık tutuyor

İkizler üzerinde yapılan çarpıcı araştırma a... Yirmi yıl öncesine dayanan çok sayıda çalışma, kalıtsal genetik ile bir kişinin partnerini aldatma olasılığı arasında, kökleri evrime dayanan güçlü ilişkiler olduğunu gösterdi.

Yapılan araştırmalara göre, eğer ebeveynleriniz birbirini aldatıyorsa ya da ailenizde sadakatsizlik varsa, ilişkilerinizde sadakatsiz olmanızı daha muhtemel hale getiren genleri miras almış olabilirsiniz.

Yirmi yıl öncesine dayanan çok sayıda çalışma, kalıtsal genetik ile bir kişinin partnerini aldatma olasılığı arasında, kökleri evrime dayanan güçlü ilişkiler olduğunu gösterdi.

ABD’deki Eastern Connecticut Eyalet Üniversitesi'nden sosyal psikolog Dr. Madeleine Fugère, konuyla ilgili dünyanın dört bir yanından binlerce insanı kapsayan üç önemli araştırmayı inceledi.

Analizine dayanarak araştırmanın "sadakatsizliğin güçlü bir genetik bağa sahip olduğu" sonucuna vardı.

Dr. Fugère, konuyla ilgili olarak Psychology Today’e, "Sadakatsizliğin genetik bir temeli vardır, çünkü evrimsel tarihimizde, yavru sayısını potansiyel olarak artırmak için alternatif partnerlerin peşine düşmek avantajlıydı." diye yazdı.

İLK ÇALIŞMA İKİZLERİ KULLANDI

2004 yılında tarafından incelenen ilk çalışma, İngiltere'de yer alan St. Thomas Hastanesi'ndeki epidemiyologlar tarafından yapıldı. Bu araştırma, aldatma yoluyla kalıtsallığın, yüksek tansiyonu miras almak kadar güçlü bir genetik bileşene sahip olduğunu ileri sürdü.

Ekip, aralarında kimin partnerini aldattığını bulmak için hepsi ya DNA'larının yarısını paylaşan çift yumurta ikizi ya da tüm DNA'larını paylaşan tek yumurta ikizi olan 1.600 kadınla anket yaptı.

Sonuçlar tek yumurta ikizlerinin yüzde 21'inin ve çift yumurta ikizlerinin yüzde 23'ünün sadakatsiz olduğunu gösterdi; bu, evliyken ya da birlikte yaşarken partneri dışındaki biriyle seks yapmak olarak tanımlanıyor.

Aldatmanın genetik bir bağlantısı olup olmadığını belirlemek için araştırmacılar her grup arasındaki uyumu karşılaştırdı. Bu durumda, anketteki her iki ikiz de partnerini aldatmışsa uyum gösterdiler.

Tek yumurta ikizleri çift yumurta ikizlerine göre daha yüksek uyum oranına sahip olsaydı, araştırmacılar davranışlarının genleriyle ilgili olduğu sonucuna varabilirlerdi çünkü tek yumurta ikizleri genetik kodlarının yüzde 100'ünü paylaşırlar ve çift yumurta ikizleri ise yalnızca yüzde 50'sini paylaşırlar.

Araştırma, tek yumurta ikizlerinde daha yüksek uyum oranının olduğunu buldu, yani tek yumurta ikizlerinden biri daha önce sadakatsiz olmuşsa diğerinin de sadakatsiz olma ihtimali daha yüksekti.

Araştırmacılar bu nedenle aldatmanın yaklaşık yüzde 41'inin kalıtsal, %59 çevreden olabileceği sonucuna vardı.

İKİNCİ ÇALIŞMA 7 BİNDEN FAZLA BEBEĞİ İNCELEDİ  

Dr. Fugère'in analiz ettiği bir sonraki çalışma, Avustralya’daki Queensland Üniversitesi'ndeki psikologlar tarafından 2015 yılında Finlandiya'dan gelen 7.378 ikiz bebek üzerinde gerçekleştirildi.

Sadakatsizlikle genetik bir bağlantı olup olmadığını belirlemek için 2004'teki çalışmayla aynı teknikleri kullandılar.

Araştırmacılar aldatmakla olan bağlantının daha önceki çalışmaların önerdiğinden daha güçlü olduğunu buldu.

Ekip, erkeklerde aldatmanın yüzde 63 oranında genetiğe atfedilebileceğini belirledi. Kadınlarda ise bu oran yüzde 40'tı.

Araştırmayı yürüten Dr. Brendan Zietsch, Economic Times'a şunları söyledi: "Araştırmamız, insanların genetik yapısının, ana partnerleri dışındaki biriyle seks yapma olasılıklarını etkilediğini açıkça gösteriyor."

Araştırmacıların hiçbiri kesin bir "aldatma geni" tespit edemedi. Ancak birçok kişi bunun risk almayla ilişkili bazı genlerle ilişkili olabileceğini öne sürdü.

ÜÇÜNCÜ ARAŞTIRMA ÖĞRENCİLER ÜZERİNDE

İncelenen üçüncü çalışma, 2010 yılında Binghamton Üniversitesi ve Georgia Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından ilgisiz 181 öğrenciden oluşan bir grup üzerinde gerçekleştirildi.

Ekip, öğrencilerden sadakatsizliklerine ilişkin anketler topladı ve genetik analiz yapmak için ağızdan örnekler aldı.

Dopamin D4 reseptör geni adı verilen bir genin belirli bir varyasyonuna sahip öğrencilerin partnerlerini aldatma olasılığının yüzde 50 daha yüksek olduğunu buldular.

Bu gen, beynin zevk sisteminde rol oynuyor ve önceki çalışmalarda alkol içmek ve yemek yemek gibi zevk içeren davranışlarla ilişkilendirilmişti.

Aldatma eğilimi gösteren genlere sahip kişiler arasındaki yüksek korelasyon göz önüne alındığında, araştırmacılar aldatmanın bu belirli tipteki dopamin reseptörüne sahip olmakla bağlantılı olabileceği sonucuna vardı.

Ancak çalışmanın yazarı Justin Garcia, Newswise'a, bu gene sahip olmanın partnerinizi aldatmaya mahkum olduğunuz anlamına gelmediğini, çünkü insanların hâlâ kendi cinsel seçimleri üzerinde güce sahip olduğunu söyledi.

Garcia, "Bu genler kimseye mazeret sunmaz, ancak biyolojimizin çok çeşitli davranışlara yönelik eğilimlerimizi nasıl şekillendirdiğine dair bir pencere sağlarlar." diye ekledi.

"İkizler üzerinde yapılan çarpıcı araştırma aldatmanın genetikle ilişkisine ışık tutuyor" haberi, 23 Mart 2024 tarihinde yazılmıştır. 23 Mart 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan İkizler üzerinde yapılan çarpıcı araştırma aldatmanın genetikle ilişkisine ışık tutuyor haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İkizler üzerinde yapılan çarpıcı araştırma aldatmanın genetikle ilişkisine ışık tutuyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Sozcu

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:51 Şimşek'ten 'KDV' açıklaması geldi: Doğru belgelendirme için yapıldı
  2. 13:48 Akşener İYİ Parti'ye veda etti: Başarısızlığı ben aldım başarıyı siz yakalayacaksınız
  3. 13:44 Eski arabanızı elektrikliye dönüştürün! Türk firmadan devrim yaratan icat
  4. 13:38 Afrika Bitti Suriye Başladı: Pazartesi Gününe Dikkat! Alerjisi Olanlar Evden Çıkmasın
  5. 13:37 Altın Fiyatlarında Son Dakika Gelişmesi! Gram Altın 3.500 TL'yi Aşıyor mu?
  6. 13:36 Asgari Ücrete Zam Sürprizi! Işıkhan'dan Son Dakika Açıklama Geldi
  7. 13:36 İYİ Parti'nin Yeni Lider Adayı: Müsavat Dervişoğlu'nun Yaşamı ve Siyasi Deneyimi
  8. 13:35 Mercedes'ten devrim yenilik: Efsane G Serisi artık tamamen elektrikli
  9. 13:29 Ekonomik krize inat Tesla'dan dev indirim!
  10. 13:24 Boeing, uçan araba üretme kararı aldı! 2030 yılına kadar göklerde olacak
  11. 13:22 Sürücüler dikkat: Sıcak havalarda sakın böyle yola çıkmayın!
  12. 13:12 Sadece 628 bin liraya Volkswagen Polo almak ister misiniz? Hem de sıfır
  13. 13:10 TOOG'un rakibi iflas bayrağını çekiyor! Satış için dört markayla görüşmeler başladı
  14. 13:07 Türkiye uyarısı: 2024 ılımlı zayıflama yılı olacak
  15. 13:04 Borsa İstanbul'da tarihi zirve yaşandı
  16. 13:02 Dev Otomobil Devi İflasın Eşiğinde! 4 Markayla Satış Görüşmeleri Başladı! Borsa Alarmda!
  17. 13:02 Bu Marka Maden Suyunu Sakın İçmeyin: İçinde Dışkı Tespit Edildi!
  18. 13:02 Seçim Gecesi Skandallarına Bir Yenisi Daha Eklendi: AKP'li Belediye'den 100 Milyon Liralık Fatura!
  19. 13:02 Bankacılık sektörünün mevduatında artış görüldü
  20. 13:01 Şaraplarda Zam Dalgası! İki Grubun Fiyatları Yukarı Fırladı
Yaşam Haberleri