İktidar, yasaya aykırı limit aşımını son dakika müdahalesiyle yasal hale getirdi

İktidar, yasaya aykırı limit aşımını son dakika müdahalesiyle yasal hale getirdi

İktidar, yasaya aykırı limit aşımını son dak... Pandemi süresince CHP'li belediyelerin ek bütçe taleplerini engellemek için mücadele eden AKP iktidarı mecliste 'borca batma' yetkisi ile borçlanma miktarını 309 bin liraya yükseltti.

Yasa ile kendisine verilen borçlanma limitini aşan hükümet, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen yasa teklifine son dakikada geçici madde ekledi. Borçlanma limiti 300 milyar liranın üzerine çıkarıldı. Önce yasaya aykırı olarak limiti aşan, sonra da arkadan yasa değişikliği ile bunu yasal hale getiren hükümet, 309 milyar lira borçlanma yetkisi alıyor.  

AKP milletvekillerinin imzası ile TBMM’ye sunulan Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçti. Teklife son dakikada AKP milletvekillerinin önergesiyle yeni madde eklendi. Eklenen geçici maddeye göre, net borç kullanımı tutarı 2020 yılı için 1 Ocak 2020 tarihinden geçerli olmak üzere Hazine ve Maliye Bakanı ve Cumhurbaşkanı tarafından artırılan net borç kullanım tutarının iki katı olarak uygulanacak. Bu şu anlama geliyor: Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Yasa’ya göre, genel bütçeli idareler için net borçlanma sınırı 2020 bütçesinde 140.1 milyar lira olarak öngörülmüştü. Bu limit Hazine ve Maliye Bakanı tarafından yüzde 5 ve Cumhurbaşkanı kararı ile de yüzde 5 oranında artırılabiliyor. Buna göre limit ilk yüzde 5 ile 147.1 milyar liraya çıkarıldı. Cumhurbaşkanı kararı ile de bir yüzde 5’lik daha artırım yapılarak 154.5 milyar liraya yükseldi. Ancak hükümet yasa ile konulan bu limiti çoktan aşarak 211.7 milyar lira net borçlanma yaptı. Yasaya aykırı olarak limit 57.2 milyar lira aşıldı.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, Hükümet borçlanma limitinde yasal sınırlar içinde kalmak ya da ek bütçe yaparak bu limiti artırmak yerine, önce limiti yasaya aykırı olarak aştı, yasa değişikliğini ise sonradan yapıyor. Böylece yasaya aykırı olarak aşılan borçlanma limiti yeniden yasal hale getirilmiş olacak. Komisyonda teklife eklenen madde ile borçlanma limiti yaklaşık 309 milyar liraya çıkarılmış oldu. Tabii bunun yasa haline gelmesi için önce TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesi, ardında da Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması gerekiyor. Ancak komisyonda teklif AKP milletvekillerinden geldiği için genel kuruldan da aynen geçmesi ve Cumhurbaşkanı tarafından da onaylanması kesin gibi.

EK BÜTÇE YAPILMALI

Plan ve Bütçe Komisyonu CHP Sözcüsü, CHP Genel Başkan Yardımcısı, Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, bütçede bütün dengelerin değiştiğine işaret ederek “Bu durum ek bütçe yapmayı gerektirir. Eğer demokrasiye, millet iradesine inanıyorsanız ek bütçe yapıp Meclis’e bilgi vermeyi gerektirir. Bunun böyle bir yasa maddesi ile geçiştirilmesi demokrasiye karşı saygısızlıktır” dedi. Kuşoğlu, bu durumun bütçe açığının, borçlanmanın “rekor kırdığı” anlamına geldiğini vurguladı. Bu arada hükümet bu yıl için bütçe açığını 138.9 milyar lira olarak öngörmüş, ancak son açıklanan yeni ekonomi programında (YEP) bunu 239.2 milyar liraya çıkarmıştı. Borçlanma yetkisinin son YEP’teki açık tahminin de üzerine çıkarılması açığın 300 milyarı da geçeceğini gösteriyor.

 

"İktidar, yasaya aykırı limit aşımını son dakika müdahalesiyle yasal hale getirdi" haberi, 09 Ekim 2020 tarihinde yazılmıştır. 09 Ekim 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan İktidar, yasaya aykırı limit aşımını son dakika müdahalesiyle yasal hale getirdi haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İktidar, yasaya aykırı limit aşımını son dakika müdahalesiyle yasal hale getirdi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:13 Fatih Terim isyan etti: Böyle bir hakem masraf edip Fransa'dan mı getirilir
  2. 09:06 İstanbul boğazındaki ünlü mekanda tecavüz skandalı
  3. 09:00 Çorlu tren kazası davası bugün
  4. 08:50 AK Parti’den Bursa’da dev enkaz: Borç 20 milyar TL
  5. 08:45 Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'nda seferler üç gün sonra normale döndü
  6. 08:40 Hyundai IONIQ 5, Türkiye'ye özel donanımıyla satışa sunuldu
  7. 08:35 Kiracısı Demet Akalın'ı çıldırttı: O evi almak için milletin ağız kokusunu çektim
  8. 08:31 Gönül Dağı dizisinin ekibinde yaşanan taciz davası sonuçlandı
  9. 08:27 CHP kurmayları anlattı: Yargı krizi konuşulacak
  10. 08:24 ABD'ye kaçan yazar Eylem Tok ve oğlu hakkında son durum: Oğuz Murat Aci'nin avukatından açıklama
  11. 08:20 İsmailağa'da liderlik kavgası kızıştı: Cübbeli Ahmet'ten tehdit açıklaması
  12. 08:16 Diyanet Tasarruf Genelgesi’ni deldi: Audi A6 tahsis edildi
  13. 08:11 Aytunç Erkin yazdı: Ziyaret iptal olabilir 2 gün içinde netleşecek
  14. 08:08 Fehmi Koru: Seçim yenilgisini yeni gündemlerle unutturma başarısı sebebiyle, AK Parti’ye tebrikler
  15. 08:04 Meteoroloji'den sağanak alarmı: Meteoroloji'den 44 il için sarı kodlu uyarı
  16. 05:03 25 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları
  17. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  18. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  19. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  20. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
Politika Haberleri