İktidarın ''Mega Projesi'' işçileri enkaz altında bıraktı: 3 işçi öldü

İktidarın ''Mega Projesi'' işçileri enkaz altında bıraktı: 3 işçi öldü

İktidarın ''Mega Projesi'' işçileri enkaz al... Kocaeli''nin Gebze ilçesinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca yürütülen "Mega Proje"ler arasında yer alan Kuzey Marmara Otoyolu kapsamında inşaatı devam eden viyadük çöktü. 4 işçi düşen bloğun altında kaldı. İşçilerden üçünün cansız bedenine ulaşıldı, bir işçi de ağır yaralı olarak enkaz altından çıkarıldı. Öte yandan viyadükte yaşanan iş cinayetiyle ilgili yayın yasağı getirildi.

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde, Kuzey Marmara Otoyolu kapsamında inşaatı devam eden 7 nolu viyadükte, beton blok montajı sırasında çökme meydana geldi. Blokla birlikte 30 metreden düşen 4 işçi enkazın altında kaldı. Enkaz altında kalan işçilerden üçünün yaşamını yitirdiği, birinin ise yaralı olarak kurtulduğu öğrenildi.

YAYIN YASAĞI GELDİ

Gebze 1. Sulh Ceza Hakimliği, Kuzey Marmara Otoyolu'nun Kocaeli-Gebze kesimindeki viyadük çalışmasında beton bloğun düşmesi sonucu yaşanan olaya ilişkin yayın yasağı kararı aldı. 

[Haber görseli]

 İki ayak arasında yapılan beton bloğun montajı sırasında meydana gelen çökmeyle düşüp, tonlarca enkaz altında kalan 4 işçinin mesai arkadaşları da çalışmalara katılıp, seferber oldu. Olay yerindeki bazı işçilerin, sinir krizi geçirdiği görüldü. Bu işçilere de sağlık ekipleri müdahalede bulundu.

[Haber görseli]

CENGİZ-LİMAK KOLİN PROJESİ

Kuzey Marmara Otoyolu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ‘Yap-İşlet-Devret’ modeliyle gerçekleştirdiği bir proje. Proje, İstanbul Havalimanı gibi hükümetin ‘mega projelerinden’ biri. Projenin ana yüklenicileri Cengiz-Limak-Kolin konsorsiyumu. Projenin toplam maliyeti 4 milyar 487 milyon TL.


KOCAELİ VALİSİ AKSOY: BİR İŞÇİNİN BİLİNCİ AÇIK BİLGİSİ VAR

[Haber görseli]


Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, arama- kurtarma çalışmalarının çok titiz bir şekilde sürdüğünü belirterek, şu bilgileri verdi:

"Bu 10.55 sıralarında meydana gelen kaza. Arama kurtarma ekipleri, AFAD, 112 ve itfaiyemiz olay yerinde. AKUT ekiplerimiz olay yerinde kurtarma çalışmalarına devam ediyor. Henüz kesin olmamakla birlikte enkaz altında 4 işçimizin olabileceği yönünde bilgiler var. Şu anda kurtarma çalışmaları büyük bir titizlikle sürdürülüyor. Umarım enkaz altından sağ olarak bu işçilerimizi kurtarırız. İlk bilgilere göre viyadük çalışması sırasında, beton bloğun yerleştirilmesi aşamasında kaza meydana geliyor. Nedenleri konusu tabii teknik incelemeden sonra netleşir. Şu aşamada söyleyeceğimiz bilgiler çok doğru olmaz. İnceleme yapıldıktan sonra daha sağlıklı bilgilere ulaşmış olacağız. İşçilerden bir kişiyle bilinci açık olduğu ve konuşulduğuna dair bilgimiz var ama bunlar ön bilgiler. Henüz daha somut bilgi ve sayı konusu arama kurtarma çalışmaları tamamlandıktan sonra ortaya çıkacak. İnşallah arama kurtarma çalışmalarımız olumlu bir neticeyle sonuçlanır. Bütün imkanlar kullanılarak arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. En kısa zamanda onların kurtarılması yönünde çalışmalar devam edecek. Aldığımız bilgilere göre beton bloğun çok ağır olması nedeniyle onun doğrudan kaldırılması biraz zor olması bakımından, beton blok parçalanarak kaldırılma yöntemi tercih edildi arama kurtarma ekiplerimiz tarafından. Ve şu anda o çalışma devam ediyor."

[Haber görseli]

"EN BÜYÜK VİYADÜKLERDEN BİRİ"

Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, 4 işçiyi kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Elim bir kaza oldu. Türkiye'nin en büyük viyadüklerinden bir tanesi. Kalıplardan biri çökmesiyle işçiler de düşüp, beton blok altında kaldı. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Beton bloklar kırılıyor, kırılması biraz zaman alacak. İnşallah can kaybı olmadan kurtarmayı diliyoruz. Köprülerde, viyadüklerde uzun bloklar vardır ancak bu öyle değil. Bu sistem farklı bir sistem. İki kolon arasında, beton dökülüyor, kuruyor, 1-2 metre daha yürüyor. Ortada buluşup iki blok arasındaki bağlantıyı sağlıyorlar. Kalıpta bir bağlantı hatası olabilir, teknik hatadan kaynaklanan bir şey. Yoksa viyadükün normalde çökmemesi lazım. Artık son noktaya gelmişlerdi, son aşamaya yaklaşmıştı, bitmiş olacaktı" diye konuştu.

[Haber görseli]

YÜREK BURKAN SÖZLER 

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde Kuzey Marmara Otoyolu inşaatında çöken viyadüğün çökmesi sonucunda yaşanan feci kazada yaralanan işçi ambulansa binmek istemeyerek, “Benim orada 3 kardeşim ölmüş ben buraya neden geldim. Beni bırakın, benim üç tane kardeşim, babam orada” diyerek fenalık geçirdi.

Göçükte hafif yaralanan işçilerden birisi, sağlık ekipleri tarafından yapılan ilk müdahalesinin ardından ambulansa bindirilirken babası ve kardeşlerinin göçük altında olduğunu söyleyerek, ambulansa binmek istemediği ifade etti.

Fenalık geçiren işçi, kardeşlerini ve babasını kurtarması gerektiğini belirterek, “Benim orada 3 kardeşim ölmüş ben buraya neden geldim. Beni bırakın. Benim üç tane kardeşim, babam orada” dedi.

Ekipler, yaralı işçiye kardeşlerinin ve babasının kurtarılacağını söyleyerek kendisini sakinleştirildi. Sakinleştirilen işçi daha sonra ambulansa bindirildi.

İNCELEME BAŞLATILDI

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Gebze'de yol çalışması sırasında yaşanan kaza ile ilgili iki müfettiş görevlendirdiğini ve olayla ilgili incelemenin başlatıldığını duyurdu.

İnşaat İşçileri Sendikası'ndan açıklama

İnşaat işçileri olarak ölüm, yaralanmak, sakat kalmak gibi durumlarla her an iç içe geçebilen bir durumda olduklarının belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İnşaat patronlarının malzemeden çalarak iş yaptıkları, gerek işçilerin gerekse gelecekte o mekanları kullanacak halkın can güvenliklerini hoyratça yok saydıkları ve bu konuda hiçbir denetim ve kontrole tabi olmadıkları Türkiye’de; bu sefer de viyadük inşaatında yaşanan çökmede en az beş işçi arkadaşımız enkaz altında kaldı.

Olay, Gebze Tavşanlı mevkiinde meydana geldi. Kuzey Marmara Otoyolu projesi kapsamında yapılan 7 nolu viyadük inşaatında meydana geldi. Viyadük başlık ayağı montajının yapıldığı sırada çökme oldu. Yaklaşık 30 metre yükseklikte bulunan viyadükte çalışan ve ilk bilgilere göre 5 işçi, düşerek enkazın altında kaldı.

Çalışırken ölmeyi, yaralanmayı, sakat kalmayı “fıtrat” olarak tanımlayan bir siyasi anlayışın yarattığı sonuç bu oluyor. Bu gerçek bizim örgütsüzlüğümüzle birleşerek gerçek bir kıyımın nedeni oluyor.

Bunu biliyoruz.

Patronların işçi arkadaşlarımızın kanına sudan ucuz muamele yapmasına, onları denetlemekle görevli kurumların tüm bu olup bitene fiilen ortak olmasına, örgütlenerek izin vermeyeceğimizi bir kez daha yineliyoruz."

"İŞÇİLER GECE SAAT 3.00'E KADAR ÇALIŞTIRILIYOR"

Çalışmalar esnasında BirGün’e konuşan TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Murat Kürekci, olay yerine incelemeler yaptıklarını ve işçilerle konuştuklarını söyledi. Kürekçi, “İncemeler devam ediyor. İşçilerle yaptığımız görüşmeler sonucunda gece saat 3.00’e kadar çalıştırılıp sabah 8.00’de tekrar mesaiye başlatıldıklarını öğrendik. İşin hızlandırılmasına dair bir talimat olduğundan bahsettiler. Çökmenin sebebiyle ile ilgili birçok olasılık var. Bu durumun bir bilir kişi incelemesine ihtiyacı var. Bu inceleme yarın da devam ettirilecek. Ancak şunu söyleyebiliriz, ortada böylesi bir büyük teknik kusur varsa, bir kaza oluyorsa ve bu kaza insanların ölümüyle sonuçlanıyorsa, üst yüklenicinin, ana iş yapan firma bu olayın sorumlusudur. Bu bir kaza değil, cinayettir” dedi.

"NORMALDE 2 GÜNDE BİR BETON BLOK ATILMASI LAZIM"

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet ve İstanbul Milletvekili Ali Şeker olay yerine gelerek incelemelerde bulundu.

Fatma Kaplan Hürriyet sürecin takipçisi olacaklarını belirterek, "Kocaman bir beton blok düşmüş. İlk katı atılmış ikinci katı atılırken bu düşme olayı meydana geliyor. Belli ki taşımamış ve hava koşulları da belli ki hesaba katılmamış. Valilikten de olay yerinden de aldığımız bilgilerde normalde 2 günde bir beton blok atılması gerekiyormuş. Ama havaların soğuması nedeniyle 3-3,5 güne çıkarılmış. Ama belli ki bu da yetmemiş, hava koşulları hesaba katılmadan böyle bir elim kaza meydana geliyor. Bizler teknik insanlar değiliz. Çok net şeyler söylemeye de yetkin değiliz. Ama biz de bu olayın takipçisi olacağız. Ciddi ihmaller olduğunu görüyoruz açıkçası. En azından ilk tablo bize onu gösterdi. Böylesi bir projede böylesi bir kazanın öngörülememiş olması bize bir ihmal olduğunu gösteriyor. Sürecin takipçisi olacağız" dedi.

YAYIN YASAĞINA TEPKİ

Yayın yasağını eleştiren Kaplan Hürriyet, "Bu tür kazalar sonucunda getirilen yayın yasağı da oldukça manidar. Kimden ne saklıyoruz? Türkiye'de ne yazık ki getirilen yayın yasakları nedir ne değildir anlamış değiliz. Bir şey mi gizlenmeye çalışılıyor? Düşündürtüyor tüm Türkiye'yi. Bu yayın yasağının manidar olduğunu düşünüyoruz. Biz de bir şeylerden şüphelenerek hızlıca geldik bakalım diye. Yayın yasağı neden getirilir? Vatandaştan ne saklanır? Bunu da bize zaman gösterecek biz de takip edeceğiz" diye konuştu.

"GELİŞMİŞ ÜLKELER PROJELERDE İNSANLARIN ÖLMEMESİYLE ÖVÜNÜYOR"

Gelişmiş ülkelerde mega projelerde insanların ölmemesiyle övünüldüğünü söyleyen Ali Şeker ise şöyle konuştu:

"Burada bir iş kazası var. İş kazası varsa ihmal de var. Bu ihmalin ne olduğu, neden bunların yaşandığı ve bunun kader olmadığı ortada. Bunlar maalesef öngörülmesi mümkün olmayan ama öngörülemeyen ihmaller neticesinde olan olaylar. 3 gün önce atılan betonun üzerine çıkan işçiler o betonun kopması sonucu o betonun altında kalarak maalesef biri ağır yaralı bir diğerinin de cenazesi çıkarıldı. Enkaz altında kalan işçinin de cenazesi çıkartılmaya çalışıyor. Burada bu hava koşulları hesaba katılmadan biran önce bitireceğim kaygısıyla işin bilimsel tarafı ihmal edilerek yapıldığında bunun bedelini işçiler ödüyor. Gelişmiş ülkeler mega projelerinde hiç insanın ölmemesiyle övünüyorlar. Ama biz her bir projede daha çok insan ölümüne seyirci kalarak o projelerin bitmesini izliyoruz."

Öte yandan CHP'li Veli, Ağbaba, 3 işçinin yaşamını yitirdiği viyadük inşaatındaki kazayı Meclis gündemine taşıdır. Ağbaba, Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Mehmet Cihan Turhan'n yanıtlaması talebiyle şu soruları yönetlli:

-Kuzey Marmara Otoyolu inşaatında bugüne kadar kaç iş kazası yaşanmıştır?

-Yaşanılan iş kazaları neticesinde kaç işçi hayatını kaybetmiş veya yaralanmıştır?

-Kuzey Marmara Otoyolu inşaat sahasında işçiler için gerekli iş sağlığı ve güvenliği denetimi yapılmakta mıdır?

-Otoyolu inşaatında sürekli olarak meydana gelen bu tür kazaların hangi ihmallerden kaynaklandığına dair geçmiş dönemlerde herhangi bir soruşturma veya çalışma yapılmış mıdır?

-Türkiye Genelinde yapılan otoyollarda meydana gelen iş kazalarında kaç işçi hayatını kaybetmiş, kaç işçi yaralanmıştır?

-Otoyolu yapım çalışmalarında meydana gelen kazalarda ihmali olan kaç kişi hakkında idari ya da cezai takibat yapılmıştır. Bunun sonucunda kaç kişi ceza almıştır?

-Bu konuda yüklenici firmalara ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır

[Haber görseli]



[Haber görseli]

"İktidarın ''Mega Projesi'' işçileri enkaz altında bıraktı: 3 işçi öldü" haberi, 28 Kasım 2018 tarihinde yazılmıştır. 28 Kasım 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İktidarın ''Mega Projesi'' işçileri enkaz altında bıraktı: 3 işçi öldü haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İktidarın ''Mega Projesi'' işçileri enkaz altında bıraktı: 3 işçi öldü 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:39 Seçil Erzan davasında yeni gelişme: Selçuk İnan’a verilen belgelerdeki imza sahte çıktı
  2. 10:31 Murat Yetkin yazdı: İmamoğlu bu kadar eşitsiz bir seçimi kazanırsa siyasi iklim nasıl değişir
  3. 10:25 EPDK deprem bölgesinde avans ödemelerini erteledi: 1 Nisan'da resmileşecek
  4. 10:24 Tekirdağ’da uyuşturucu ve silah operasyonunda büyük vurgun!
  5. 10:21 Ahmet Türk: İrademiz sandıklara yansırsa barışa bir adım daha yaklaşırız
  6. 10:16 Avcılar’da dehşet: Eşini çocuklarının gözü önünde öldürdü
  7. 09:49 Sermaye Piyasası Kurulu: Şirketlerin ilk halka arz ön şart tutarlarında indirime gidildi
  8. 09:45 Pelin Karahan: Eşime çıplak fotoğraflar attılar
  9. 09:38 Asal Araştırma Ankara ve İstanbul anketlerini açıkladı: Fark çok büyük
  10. 09:32 Audi, Nisan ortasına kadar Carlos Sainz'dan haber bekliyor
  11. 09:28 Seren Serengil kime oy vereceğini açıkladı: Ben onlar için çok üzülüyorum
  12. 09:23 Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Dış güçler olmasa günahlarımızı kime yükleriz
  13. 09:19 Lille'den ayrılmaya hazırlanan Yusuf Yazıcı'dan Beşiktaş kararı
  14. 09:13 Kendini Hazreti Meryem ilan etti
  15. 09:07 Ali Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
  16. 09:02 Meral Akşener'in ardından Ülkü Ocakları ve MHP de Mansur Yavaş'ı hedef aldı
  17. 08:54 İmamoğlu'na ilginç sözler: 17 bakan 1 Cumhurbaşkanı tek başına hakkından geliyorsun
  18. 08:51 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan 2 kişi İstanbul'da yakalandı
  19. 08:45 Eski bürokrat hakkında soruşturma başlatıldı
  20. 08:39 Oyunculuğu bırakıp maneviyata yönelen Yaşar Alptekin 4 katlı evini gösterdi
Gündem Haberleri