İlahiyatçılardan Tayyip Erdoğan’a tepki

İlahiyatçılardan Tayyip Erdoğan’a tepki

İlahiyatçılardan Tayyip Erdoğan’a tepki “Neymiş efendim faizleri düşürüyormuşuz. Benden başka bir şey beklemeyin. Bir Müslüman olarak ‘nas’lar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Hüküm bu”

Gazeteci Sefa Uyar’ın haberine göre; AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Merkez Bankası’nın (MB) faiz indirimine ilişkin, “Bir Müslüman olarak ‘nas’lar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Hüküm bu” sözleri ile “nas tartışması” yeniden alevlendi. Emekli müftü Gani Aşık, “AKP önderlerinin tamamı zenginleşirken halkın yoksullaşmasının günahını İslama mı yüklemeye çalışıyorsunuz” sorusunu yöneltirken ilahiyatçı Prof. Dr. Mehmet Azimli ise Hazreti Muhammed döneminde yasaklanan riba ile günümüzdeki faizin birbirine denk olmadığını belirterek “O günkü ribaya bakıp da günümüzdeki faizi denk görmek makul gelmiyor çünkü birbiriyle örtüşmüyor” dedi.

Erdoğan, önceki gün katıldığı İlim Yayma Vakfı’nın 2021 İlim Yayma Ödülleri töreninde, faize ilişkin karara işaret ederek “Neymiş efendim faizleri düşürüyormuşuz. Benden başka bir şey beklemeyin. Bir Müslüman olarak ‘nas’lar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Hüküm bu” dedi. Böylece Erdoğan’ın kasımdaki “Nas ortada. Nas orada olduğuna göre sana bana ne oluyor? Olaya buradan bakacağız ve adımımızı ona göre atacağız” açıklaması ile başlayan tartışma yeniden alevlendi. Erdoğan’ın bu açıklamasına Cübbeli Ahmet olarak da bilinin Ahmet Mahmut Ünlü de katılarak, “Nas anladık da burası şeriat devleti mi” tepkisini göstermişti.

“GÜNAHI İSLAMA YÜKLEMEK”

Cumhuriyet’e konuşan emekli müftü Gani Aşık, Kuran’ın o dönemde bilinmeyen banka faizlerini değil, tefeciliği yasakladığını söylerken Mısır Yüksek Din Şûrası’nın, 2002’de banka faizlerinin haram olmadığını fetvaya bağladığını vurguladı. Erdoğan’ın açıklamalarının düşündüren yanları olduğunu kaydeden Aşık, “Faizin yüzde 15’i haram da yüzde biri helal mi? Neden sıfırlamıyorsunuz? Kendileri Taliban’ın kontrolüne giren Afganistan’ın emiri mi, yoksa laik devletin cumhurbaşkanı mı? Adalet ve Kalkınma Partisi önderlerinin tamamı zenginleşirken halkın yoksullaşmasının günahını İslama mı yüklemeye çalışıyorsunuz? Yalan ve türevleri Kuran’da 280 yerde anılır ve yasaklanır. Halkı 20 yıla yakındır aldatan AKP, bu ayetleri nas saymıyor mu?” tepkisini gösterdi.

PROF. DR. AZİMLİ: RİBA AYRI, FAİZ AYRI

Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Azimli ise Hz. Muhammed dönemindeki riba, yani faiz ile günümüzdeki reel faizin birbirine tekabül etmediğini söyledi. “Hazreti Peygamber dönemindeki faiz, tefeci faizidir. Hazreti Peygamber, ilk kaldırdığı faizin amcasının faizi olduğunu söyler. Amcasının paradan para kazanan yapısı vardı” diyen Azimli, Âli İmran Suresi 130. ayette “Ey iman edenler! Kat kat faiz yemeyin” dendiğine işaret ederek “Burada anlatılanın tefeci faizleri olduğunu düşünüyorum. Bir ara Türkiye’de yüzde 7 bin temerrüt faizleri vardı. Buna benziyor. Bankaların verdiği ev, araba kredilerindeki faizler, Kuran’da ve Hazreti Peygamber döneminde yasaklanan faize, ribaya tekabül etmiyor. Tefecilik, riba ayrıdır. Günümüzdeki faiz çok farklı. O günkü ribaya bakıp da günümüzdeki faizi denk görmek makul gelmiyor çünkü birbiriyle örtüşmüyor” diye ifade etti.

"İlahiyatçılardan Tayyip Erdoğan’a tepki" haberi, 21 Aralık 2021 tarihinde yazılmıştır. 21 Aralık 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İlahiyatçılardan Tayyip Erdoğan’a tepki haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İlahiyatçılardan Tayyip Erdoğan’a tepki 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:26 Trabzonspor'dan Salih Uçan ve Oliver Torres Hakkında O Açıklama Geldi!
  2. 19:19 Fenerbahçe'nin THY Avrupa Ligi play-off'unda Monaco ile karşılaşmaları belli oldu!
  3. 18:56 Piyasalarda Dalgalı Seyir: BIST 100 Düşüşle Kapanış Yaptı, Bankacılık Endeksi Arttı
  4. 18:51 TCMB'den Piyasa Düzenlemesi: Menkul Kıymet Tesis Oranı %1'e İndiriliyor
  5. 18:44 Sağlıklı ve Lezzetli Atıştırmalık: Pratik Hurma Topları Tarifi
  6. 18:37 Rönesans Rezidans Faciası: Müteahhidin Çarpıcı Savunması 'Bina Yan Yattı, Çökme Olmadı'
  7. 18:31 Tokat'ta meydana gelen 5.6 büyüklüğünde deprem
  8. 18:26 Arsenal, Ferdi Kadıoğlu'nu Gözlemlemek İçin İstanbul'a Gözlemci Gönderdi
  9. 18:20 Web Bağlantısı Sorunlarına Hızlı Çözümler: İnternet Deneyiminizi İyileştirin!
  10. 18:14 Senatör Nelson: Çin'in Gizli Uzay Programları ABD'yi Uyandırmalı
  11. 18:09 İran Komutanı: İsrail'in Nükleer Tesise Saldırı Tehdidi, Politika Değişikliğine Neden Olabilir
  12. 17:59 Domateslerin Uzun Süre Taze Kalması İçin Pratik Yöntemler
  13. 17:52 Antalya'daki Teleferik Kazası: Tutuklu Belediye Yetkililerinin İtirazı Reddedildi
  14. 17:37 İbrahim Hacıosmanoğlu, TFF Başkanlığına adayı oldu!
  15. 17:32 Denizlispor’da sezon kapandı! Bekir Turaç Böke'den Haber!
  16. 17:28 İsrail'den İran'a karşı "diplomatik atak" geldi!
  17. 17:24 Ronald Araujo'dan İlkay Gündoğan'ın O Sözlerine Hemen Cevap Geldi!
  18. 17:20 Bursaspor Divan Kurulu Başkanı Galip Sakder açıklamalar yaptı! “Hata lüksümüz yok”
  19. 17:12 Trabzonspor'da O Futbolcuyla Yollar Ayrılacak!
  20. 17:10 Et ve Süt Kurumu'ndan Büyük Zam: Yüzde 25 Artış!
Gündem Haberleri