İlgezdi: Maraş'taki cezasızlık, Çorum, Sivas ve Gazi'ye davetiye çıkardı

İlgezdi: Maraş'taki cezasızlık, Çorum, Sivas ve Gazi'ye davetiye çıkardı

İlgezdi: Maraş'taki cezasızlık, Çorum, Sivas... Maraş katliamının 38. yıldönümü nedeniyle bir açıklama yapan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi, CHP İstanbul Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Gamze Akkuş İlgezdi, "Maraş katliamını gerçekleştirenler, yargılıyormuş...

Maraş katliamının 38. yıldönümü nedeniyle bir açıklama yapan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi, CHP İstanbul Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Gamze Akkuş İlgezdi, "Maraş katliamını gerçekleştirenler, yargılıyormuş gibi mahkemeye çıkarıldılar. Ceza verilenlerin cezaları azaltıldı. Sıkıyönetim mahkemesinin kararı Yargıtay tarafından bozuldu. Yeniden yapılan yargılama sonucunda verilen cezalar bile uygulanmadı. Ceza alanların cezaları da 1991'de çıkarılan Terörle Mücadele Kanunu nedeniyle ertelendi. Bu cezasızlık Çorum, Sivas, Gazi gibi katliamlara davetiye çıkarmış oldu." dedi.

İlgezdi'nin açıklaması şöyle:

19 ile 26 Aralık 1978 tarihleri arasında Maraş’ta Alevi yurttaşlarımıza dönük gerçekleştirilen 100’ü aşkın kişinin yaşamını yitirdiği, ev ve işyerlerinin yakılıp yağmalandığı, Alevi yurttaşların yüzde 80’inin Maraş’ı terk ettiği katliamın üzerinden 38 yıl geçti. 

Bugün yani katliamın üzerinden 38 yıl sonra dahi katledilenlerin anılmasının yasak olduğu Maraş Katliamı dosyası da sessizce kapatılmış durumda. Tıpkı “zaman aşımı'' gerekçesiyle yakın zamanda düşürülen Sivas Katliamı gibi..

Maraş katliamını gerçekleştirenler, yargılıyormuş gibi mahkemeye çıkarılıp ceza verilenlerin cezaları azaltılmış, sıkıyönetim mahkemesinin kararı Yargıtay tarafından bozulmuş, yeniden yapılan yargılama sonucunda cezalar bile uygulanmamıştır. Ceza alanların cezaları da 1991’de çıkarılan Terörle Mücadele Kanunu nedeniyle ertelenmiş ve daha sonra cezalandırılmadıkları bilinmektedir. Bu cezasızlık Çorum, Sivas, Gazi gibi katliamlara davetiye çıkarmış oldu.

Katliamın ardından dönemin İçişleri Bakanı İrfan Özaydınlı, katliamın araştırılması için özel bir ekip kurmuş ve önemli bilgilere ulaşmıştır. Ancak bu bilgiler “devlet sırrı'' sayılarak gizlenmiştir. Katliamlarda ''devlet sırrı’ olmaz, olamaz. 38 yıl önce yaşanmış olan bu katliamın birçok boyutu bilinmemektedir. Maraş Katliamı’nda kamuoyunun bilgi sahibi olması ve aydınlatılması engellenmiştir.

Dönemin “karanlık güçleri'' tarafından yapılmış olan Maraş Katliamı, yanıltıcı ve yönlendirici bilgilerle kamuoyunun aldatılmasına ve bilinmezlikler içine hapsedilmesine neden olunmuştur. Katliamın öncesinde, esnasında ve sonrasında tam olarak nelerin olup bittiğini bilmek katledilen ve halen katliamlarla karşı karşıya kalma ihtimalleri nedeniyle katliamın travmasını atlatamayan bölge halkının hakkıdır. Bu nedenle insanlık suçlarında yani katliamlarda zaman aşımı olmaz. Kanayan bir yara olan Maraş katliamının aydınlatılması için gereken adımlar atılmalıdır. 

Maraş katliamında kapılarda görülen işaretler günümüzde de devam etmektedir. Kapılarda çarpı işaretinin yanı sıra “Alevilere ölüm'' yazıları sık sık yaşanan bir durum haline gelmiştir. Yeni katliamlar yaşanmaması için Maraş Katliamının 38. yıldönümünde hükümeti yaptığı yanlıştan geri dönmesi için bir kez daha uyarıyoruz. Katliamın korkusunu ve ağır travmasını atlatamayan Maraş halkının sesine kulak verilmeli ve Sivricehöyük Mahallesi’nde 27 bin kişilik sığınmacı kampından da vazgeçilmelidir. Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur. 

"İlgezdi: Maraş'taki cezasızlık, Çorum, Sivas ve Gazi'ye davetiye çıkardı" haberi, 19 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. 19 Aralık 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan İlgezdi: Maraş'taki cezasızlık, Çorum, Sivas ve Gazi'ye davetiye çıkardı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İlgezdi: Maraş'taki cezasızlık, Çorum, Sivas ve Gazi'ye davetiye çıkardı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:35 Arsenal, derbi maçını 5 golle galip tamamladı
  2. 04:35 Uzun süredir beklenen o yenilik başkentin göbeğinde o tarihte açılıyor!
  3. 04:15 Türkiye'de ilk vaka tespit edildi! Haziran ve Temmuz aylarında vakaların artması bekleniyor
  4. 04:10 Euro 2024 hakemlerin kazançları belli oldu! FIFA kokartlı hakem Meler'in kazancı belli oldu!
  5. 02:15 Katolik Kilisesi'nden 'cinsel istismar mağdurlarına tazminat' kararı alındı
  6. 02:13 İsviçre merkezli Patiswiss'ten Ankara Merkezli Patiswiss'e dava açıldı: Marka 'çalıntı' iddiası
  7. 02:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı
  8. 01:54 Konsere geç çıkan Madonna'ya hayranlarından toplu dava haberi geldi
  9. 01:48 Apple’ın Çin’de satışları düşüşte!
  10. 01:33 İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Değişim Dalgası: Tugay 5 Üst Yöneticinin Görevini Sonlandırdı!
  11. 01:31 Yorgandaki Sarı Lekelerin Kabusu Bitti! Bu Mucizevi Çözümle Yorganlarınız Bembeyaz Olacak
  12. 01:27 Böbrek Taşına Ne İyi Gelir? Ağrıyı Dindiren ve Taşı Düşüren Besinler ve Öneriler
  13. 01:14 Gümüşhane’de Heyelan Meydana Geldi!
  14. 01:09 Türkiye'de İlk Vaka Görüldü! Haziran ve Temmuz Ayında Vakalarda Artış Bekleniyor!
  15. 01:05 A101 ve BİM artık o ürünü satmayacak!
  16. 01:00 Resmi Gazete'de bugün: 24 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  17. 00:57 Ümit Özat'tan Ahmet Çakar'a: "İtin duası kabul olsa gökten kemik yağar"
  18. 00:56 Trafik sigortasında yeni dönem belirlendi: Primler her ay maliyet endeksine göre belirlenecek
  19. 00:54 Koç Holding'den dolandırıcılık uyarısı: İtibar etmeyin
  20. 00:49 Hyundai'nin nano soğutma teknolojisine sahip cam filmi tanıtıldı!
Politika Haberleri