İlhan Cihaner'in Kürt sorunu açıklaması: ''Türkiye'de fiili bir apartheid rejimi var!''

İlhan Cihaner'in Kürt sorunu açıklaması: ''Türkiye'de fiili bir apartheid rejimi var!''

İlhan Cihaner'in Kürt sorunu açıklaması: ''T... Eski CHP'li vekil ve CHP içerisindeki 'Gelecek İçin Biz' grubunun temsilcilerinden İlhan Cihaner, Kürt seçmenin seçme seçilme hakkının elinden alındığını vurgulayarak, Türkiye'de fiili bir apartheid rejimi söz konusudur dedi.

CHP içindeki 'Gelecek İçin Biz' grubunun temsilcilerinden İlhan Cihaner, CHP dâhil muhalefetin 'müdahale edici' ve sonuç alıcı bir siyasi pratiği hayata geçirmek zorunda olduğunu belirterek, partisinin şu an raporlama, önerme, ortak akla çağırma, soru önergesi ve sosyal medya faaliyetinde ısrar ettiğini savundu. Yeni Yaşam'dan Ender Öndeş'e konuşan Cihaner, Kürt seçmenin seçme seçilme hakkının elinden alındığı fiili bir apartheid rejiminin söz konusu olduğunu söyleyerek, partisinin '89 Kürt Raporu' nostaljisinde kaldığını ve bu konuda ciddi bir güncellemeye ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

'KUŞAKLAR KAYBOLUYOR, İNSANLAR CEZAEVİNDE'

Cihaner, "Bunları dert edinmeyip 'komisyona havale' etmek Kürt sorununun da maliyetini arttırıyor. Kuşaklar kayboluyor, insanlar cezaevlerinde unutulmuş durumda. Kaldı ki çözüm yeri olarak TBMM’yi göstermek sadece bir yöntemi tarif ediyor. Çözümün maddi içeriğine dair bir şey ima etmiyor. İktidarın savaş tezkerelerine verilen destek gözetildiğinde iş daha karışıyor. Benzer sorunlara dönük olarak HDP’nin de müdahale edici bir çizgide olduğunu söylemek zor" dedi.

'İKTİDARI DEMOKRATİK DAVRANMAYA MECBUR ETMELİYDİK'

Yerel seçimler öncesi Erdoğan kayyum politikasına aynen devam edeceğini açıkladığında CHP'nin seçimlerin boykotu pahasına iktidarı demokratik davranmaya mecbur etmeye çalışması gerektiğini söylediğini hatırlatan Cihaner, sözlerini şöyle sürdürdü: "Arkasından KHK tartışmalarıyla bazı belediyelerde yüzde 60’larda oy alana değil ikinci sıradaki AKP’li adaya mazbata verildi. İstanbul seçimi iptal edildi, tekrar seçime razı olundu. Uydurma gerekçelerle milletvekillikleri düşürüldü, tutuklandı. Özetle seçme seçilme hakkı ortadan kaldırılmış durumda. Ama yıllardır şiddetten yılmış seçmenin zaten zombi olmuş bu iktidardan kurtulmak için en doğru tercihi yapacağına inanıyorum. Benim naçizane önerim yeni bir siyasallaşma. Eskinin aktör ve politikalarının acımasızca eleştiriye tabi tutulduğu ve varılan sonuçla uyumlu pratiğin inşa edildiği, bunun da tüm ülke gençliği ile beraber yürütüldüğü bir süreç. Dokunulmazlıklar, savaş tezkereleri ve Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adaylığı… Hepsine karşı çıktık. Ama bir şey söyleyeyim HDP siyasi elitleri de bu tercihlerden çok rahatsız görünmüyor! İşte Abdullah Gül adaylığı. Hepimiz biliyoruz ki bu adaylaşmaya HDP de ikna olmuştu. Ya da haklarını yemeyeyim, rahatsızlıkları ile uyumlu bir pratik izlemiyorlar!"

CHP'NİN 'İKTİDAR MANİFESTOSU' HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİ

CHP kurultayında iktidar manifestosyuna da değinen Cihaner, "Öncelikle bu belge CHP’nin önceki tarihi önemdeki belgeleri gibi kurultay sürecinde, örgütlerde ve PM’de tartışılan, Kurultay’da olgunlaşan bir belge değil. Eklektik ve iktidar perspektifi oluşturmaktan yoksun görünüyor" yorumunu yaparak, şunları söyledi: "Öncelikle temel meselelerle ilgili olarak içerikten daha çok 'yöntem' öneriliyor. Örneğin 'Orta Doğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı' kurulacağı belirtiliyor. Ama bu teşkilatın Ortadoğu’daki bin yıllık sorunları, emperyalist işgali, enerji ve su kavgalarını, bunlarla iç içe geçmiş Kürt sorununu, IŞİD ve terör sorununu hangi yaklaşımla çözeceği belirsiz. Ayrıca tutarlılık da gerekir. Örneğin 'milletin vekilini millet seçecek' iddiası varsa iki yıl önce ön seçimi kaldırıp milletvekillerini tek başına belirlememiş olmanız gerek. Ya da 'kadın temsiliyetinin arttırılması' iddiası varsa bunun için siyasi parti yasasını, hatta tüzüğünüzü değiştirmeye gerek yok. Tüm vekiller merkezden belirlendiği için siz de eşit temsile göre belirlersiniz. İşte burada tutarlılık sorunu var. Ama bu metnin öncesi ve sonrası var. Bu metin ve öncesinde Cumhuriyet’te yayınlanan iki makale yer yer sol/kamucu tınılar taşısa da asıl belirleyici olan, bence sayın genel başkanımızın çok sık yaptığı 'sağ ve sol kalmadı' açıklaması ve öteden beri laikliği siyasetten sürgün etmiş olması. Aynı söyleşide partinin 'sağa kaymadığını' savunup sonra 'sağ sol kalmadı' tespitini yapmak zaten yeterince çelişkili bir durum. Ama çok açık ki kurulu düzenin siyasi yelpazede bir adı var! O devam edeceğine göre yok varsayılanın ne olduğunu siz söyleyin! Ve şu çözümün kimlerle yürütüleceği meselesi. Yani 'dostlar' kimdir bunlar bilinmeden tüm metin havadadır bence."

APARTHEİD NE DEMEK?

Apartheid, Afrika'nın güneyinde bulunan Güney Afrika Cumhuriyeti ile bu devlete bağlı Güneybatı Afrika'da 1948 - 1994 yılları arasında resmî devlet politikası olarak iktidarda bulunan Ulusal Parti hükûmeti tarafından uygulanan ve bu doğrultuda yasalar çıkartarak ırksal ayrımcılığı savunan sistemdir.

"İlhan Cihaner'in Kürt sorunu açıklaması: ''Türkiye'de fiili bir apartheid rejimi var!''" haberi, 10 Eylül 2020 tarihinde yazılmıştır. 10 Eylül 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan İlhan Cihaner'in Kürt sorunu açıklaması: ''Türkiye'de fiili bir apartheid rejimi var!'' haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İlhan Cihaner'in Kürt sorunu açıklaması: ''Türkiye'de fiili bir apartheid rejimi var!'' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:04 Bursaspor Divan Kurulu Toplantısı 8 Mayıs’ta!
  2. 13:52 Galatasaray'ın bel kemiği o isimler! Galatasaray 3 yıldızla devleşti!
  3. 13:43 AK Partili Külünk'ten Şok İddia: Erdoğan'a Düzmece Anketler Sunuldu!
  4. 13:43 Sosyal Medyada Diyanet'e Ezan Tartışması: Ezanı Selahattin Paşalı Okusun!
  5. 13:16 İkinci El Araçlarda Patlama! Bu Marka ve Modeller Peynir Ekmek Gibi Satılıyor!
  6. 13:16 AK Parti'ye Oy Veren Her 3 Kişiden 1'i Partisini Başarılı Bulmuyormuş!
  7. 13:15 Sinan Engin'den Galatasaray'a Sert Uyarı: "Ölüm Kalım Maçı Bekliyor!"
  8. 13:14 Lohusa Sendromu Uyarısı: Bu Belirtileri Görüyorsanız Dikkatli Olun!
  9. 12:44 Filistin lideri Abbas açıkladı: İsrail'i durduracak tek ülke ABD
  10. 12:43 TBMM'de anayasa mesaisi başlıyor: Numan Kurtulmuş siyasi partileri ziyaret edecek
  11. 12:39 Ümit Özat'ın Ali Koç'a göndermesi: Fenerbahçe şampiyon olamıyorsa senin yüzünden Ali Koç!
  12. 12:38 Hasan Arat'ın Musrati transferi hakkında sert sözler: Çöp tenekesi
  13. 12:32 İsmail Kartal eleştiri konusu oldu: 'şu Allah'ın cezası Krunic'i oynatmaması lazım'
  14. 12:29 Akıllara durgunluk veren olay yaşandı: Kayıp kedi kargo paketiyle bin kilometre yol gitmiş
  15. 12:26 Kayıp ekonomist ile ilgili yeni gelişme! DNA'lar eşleşti
  16. 12:24 Dev derbide kazanan belli oldu! Kanarya şampiyonluk yarışına tutundu
  17. 12:17 Özgür Özel açıkladı: İsraf ve tasarruf genelgesi yayınlayacağız
  18. 12:16 Polis memuru mesai arkadaşlarına kurşun yağdırdı! 2 polis şehit oldu
  19. 12:13 İYİ Parti'de kazanan belirlendi: Yeni Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu
  20. 12:10 İsrail'de sağcı bakanlardan Netanyahu'ya tehdit geldi: Refah'a saldırı olmazsa hükümeti düşürürüz
Politika Haberleri