İliç maden faciasının bilirkişi raporuna göre 13 kişi asli kusurlu bulundu ve 6 kişi tutuklandı

İliç maden faciasının bilirkişi raporuna göre 13 kişi asli kusurlu bulundu ve 6 kişi tutuklandı

İliç maden faciasının bilirkişi raporuna gör... 15 Mart'ta meydana gelen İliç maden faciasıyla ilgili bilirkişiler yeni bir rapor hazırladı. Rapora göre, Anagold Madencilik’in Türkiye Müdürü ile birlikte 13 kişi asli kusurlu sayıldı. Kazaya ilişkin bilirkişi raporu üzerineyse 6 kişi tutuklandı

Erzincan’ın İliç ilçesindeki Anagold Madencilik'e ait Çöpler Altın Madeni'nde meydana gelen liç sahası kayması büyük bir çevresel ve insani felakete neden olmuştu. Olayla ilgili hazırlanan yeni bir bilirkişi raporu, yaşananları 'iş kazası' olarak tanımlarken, Anagold Madencilik'in Türkiye Müdürü Cengiz Yalçın Demirci dahil olmak üzere 13 kişinin asli kusurlu olduğunu tespit etti. Ayrıca, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporuna imza atan yetkililer de asli kusurlu olarak kabul edildi.

NE OLMUŞTU?

15 Mart 2022'de meydana gelen kayma olayında, 9 işçi hayatını kaybetti ve 5 işçi hala siyanürlü toprak altında mahsur kaldı. Bu trajik olay, Anagold Madencilik'in yığın liç sahasında gerçekleşti ve büyük çevresel kirliliğe neden oldu. İlk incelemelerden itibaren, olayın sebepleri ve sorumlularıyla ilgili yoğun tartışmalar yaşandı.

BİLİRKİŞİ RAPORUNUN DETAYLARI

Olayın ardından bilirkişiler üçüncü kez rapor hazırlayarak olayın sebeplerini ve sorumlularını detaylandırdı. Raporda öne çıkan bulgular şu şekilde özetlendi:

1. Proje Yönetim Eksiklikleri: Proje yönetim mekanizmasının yetersiz olması ve faz4B olarak kapasite artışına gidilmesi olayın temel sebepleri olarak belirtildi.

2. Tasarım Hataları: Hazırlanan projelerdeki tasarım hatalarının varlığı ve işletme aşamasında proje tasarım kriterlerinin yetersiz takibi önemli sorunlar arasında yer aldı.

3. Uyarı Sistemlerinin Yetersizliği: Çatlakların uyarı vermesine rağmen etkin bir yönetim sisteminin olmaması olayın büyümesine neden oldu.

ASLİ VE TALİ KUSURLULAR

Bilirkişi raporunda, toplamda 39 kişinin kusurlu bulunduğu açıklandı. Bu kişilerden 13'ü asli kusurlu olarak kabul edilirken, 26 kişi ise tali kusurlu olarak belirlendi. Asli kusurlular arasında Anagold Türkiye Müdürü Cengiz Yalçın Demirci'nin yanı sıra operasyon şefi, işçi sağlığı ve güvenliği müdürü ve çeşitli mühendisler bulunmaktadır.

ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE MEVZUAT İHLALLERİ

Raporda ayrıca olayın ciddi çevre kirliliğine neden olduğu belirtilerek, tasarım ve projelendirme aşamasında yapılan hatalara ve mevzuat ihlallerine dikkat çekildi. Yığın liçin stabilite analizinde gereken mevzuat gerekliliklerini sağlamak için yeterli veri setlerinin kullanılmadığı ve Maden ve Çevre Kanunu'ndaki yükümlülüklerin yerine getirilmediği vurgulandı.

ALTI KİŞİ TUTUKLANDI

Raporun açıklanmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma çerçevesinde Anagold Madencilik’in üst düzey yöneticileri tutuklandı. Tutuklananlar arasında Anagold Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yalçın Demirci, Operasyon Şefi Fuat Yılmaz, Patlatma Mühendisi Muhammed Kılıç, İSG Müdürü Selçuk Çiftlik, Proje Müdürü Shaun Schwartz ve Mühendis İshak Aslan yer alıyor.

"İliç maden faciasının bilirkişi raporuna göre 13 kişi asli kusurlu bulundu ve 6 kişi tutuklandı" haberi, 25 Mayıs 2024 tarihinde yazılmıştır. 25 Mayıs 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İliç maden faciasının bilirkişi raporuna göre 13 kişi asli kusurlu bulundu ve 6 kişi tutuklandı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İliç maden faciasının bilirkişi raporuna göre 13 kişi asli kusurlu bulundu ve 6 kişi tutuklandı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 17 Haziran 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:00 Jennifer Lopez'in arkadaşları detayları anlattı!
  2. 03:57 EURO 2024'te milliler Gürcistan maçına hazırlık yapıyor
  3. 03:31 Peru'da 6 büyüklüğünde deprem
  4. 03:23 Araç tarlaya uçtu: 6 yaralı var
  5. 01:08 Eski iPhone'larda da kullanılabilecek iOS 18 özellikleri açıklandı
  6. 01:00 Videolarının görüntülenme sayısını bu yöntemle artırdı ve sadece 4 ay içinde 415 bin dolar kazandı!
  7. 00:33 Milli halterci Zehranur Aslan'dan büyük başarı elde etti: Avrupa ikincisi oldu
  8. 00:19 Çankırı’da bayramın ilk günü 249 acemi kasap kendini kesti
  9. 00:12 İnsansız kara aracı ALPAR, uluslararası alanda ilk kez sergilenecek
  10. 00:12 Kimse bunu beklemiyordu! Türkiye'nin 30 yıllık dev şirketi iflasın eşiğinde
  11. 00:04 Forbes'in sorusu üzerine yapay zeka yanıtladı: İşte ChatGPT'nin elimizden alacağı o 10 meslek
  12. 00:01 50 Bin emeklinin maaşları bayram sonrası yatırılmayacak şekilde kesildi!
  13. 23:29 Meteorolojinin Kurban bayramının 2. gününde İstanbul hava durumu açıklandı
  14. 22:47 Netanyahu İsrail ordusunun açıklamasını tanımadı: "Bu asla olmayacak"
  15. 22:47 A Milli Takım'a son uyarı yapıldı: O davranışı yapan yanacak!
  16. 22:47 Belçika-Slovakya maçı hangi gün, saat kaçta ve hangi kanalda oynanacak?
  17. 21:21 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski: "Rusya ve Rus yönetimi adil bir barışa hazır değil"
  18. 18:41 Otomobilde ÖTV indirimlerine kısıtlama geliyor! Vergi istisna süresi değişecek
  19. 18:41 AKP vekili iddia etti: 30 DEM Partili Belediye Başkanı hakkında soruşturma!
  20. 18:40 ABD'de bir su parkına silahlı saldırı düzenlendi ve birçok kişi yaralandı
Gündem Haberleri