İliç’teki ölüm madeni heyelansız da can almış!

İliç’teki ölüm madeni heyelansız da can almış!

İliç’teki ölüm madeni heyelansız da can almış! Erzincan'daki felaketin ardındaki zincirleme ihmaller ve madende insan yaşamının hiçe sayılması ortaya çıktı. Çalışırken kansere yakalanan Abdullah Doğan'ın sağlık raporunu aldığı hastanede "Siyanürlü alanda çalışanlar özel kıyafet giymiyordu" dediği ortaya çıktı.

Bursa Su Kolektifi üyeleri, İliç'teki maden faciasının ardından yıkımın açıkça önlenebilir olduğunu gösteren raporlarla ortaya çıktığını ve 9 işçinin toprak altında kalmasına neden olan sorumlular hakkında bugün suç duyurusunda bulundu.

Adliye önünde yapılan basın açıklamasında konuşan kolektif üyesi Figen Ovat, "Her zaman dediğimiz gibi, sistem değişmedikçe yaşadıklarımız yaşayacaklarımızın göstergesidir. Bu sebeple tüm yurtta ekolojistler olarak şirket yöneticileri, dönemin bakanı Murat Kurum, ilgili birim ve müdürlükler için suç duyurusunda bulunuyoruz," dedi.

Bursa Su Kolektifi ve CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 13 Şubat tarihinde Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen maden kazasıyla ilgili suç duyurusunda bulundular.

Suç duyurusu öncesi adliye önünde basın açıklaması yapan Bursa Su Kolektifi üyesi Figen Ovat şu şekilde konuştu: "İliç Çöpler Altın Madeni’nde yığın liçi sahasında meydana gelen kayma sonucunda büyük bir ekolojik yıkım yaşandı ve 9 işçi bugüne kadarki ihlaller ve ihmaller sebebiyle vahşi madencilik yüzünden yaşamını kaybetti. İktidar şirketler lehine maden kanununda değişimler yapma derdindeyken yaşanan bu facia maden yasasını şimdilik askıya aldırdı. Son maden tasarısına göre UMREK koduna göre raporlama zorunluluğu 4. Grup madenler dışındaki diğer madenler için kaldırılıyor.

Böylece mermer, taş ocağı vb faaliyetler için şirket maliyetini önceleyen değişiklik hayata geçirilmeye çalışılıyor. Bugüne kadar çeşitli kanunlarda ve yönetmeliklerde yapılan değişimler yardımıyla maden firmalarının istedikleri her yerde ve her şeye rağmen madencilik yapabilmelerinin önü açılmış ve adına ‘kamu yararı’ denmişti. İliç’te yaşanan felaket tüm uyarılara rağmen tedbir alınmaması ve daha fazla kar için kapasite artışlarına göz yumulması, gerekli denetimin yapılmaması sebebiyle göz göre göre geldi."

MADENDE ÇALIŞAN İKİ İŞÇİYE KANSER TANISI

Geçmiş yıllarda madende güvenlik önlemlerindeki eksiklikler nedeniyle can kayıpları yaşandığı ortaya çıktı. Haber10'dan Ersin Eroğlu'nun haberine göre, İliç'teki ocakta çalışmaya başlamadan önce 2012'de 'sağlıklı' raporu sunan Abdullah Doğan, iki yıl sonra akciğer kanserine yakalandı. İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde hazırlanan raporda, kansere sülfürik asidin yol açmış olabileceği tespit edildi.

Doğan, rapor hazırlandığı süreçte hastaneye verdiği bilgilendirmede "Siyanürlü alanda işçiler normal iş giysileriyle çalışıyordu, özel kıyafet kullanılmıyordu" dedi. Yaşananların peşinden Doğan maden şirketine dava açtı. Ancak duruşmalar devam ederken geçen yıl yaşamını kaybetti.

Ayrıca, 2014-2019 yılları arasında madende çalışan Ali Fıstık, görevden ayrılmasının ardından yargıya başvurdu. Fıstık hakkında Adli Tıp Kurumu Başkanlığı tarafından verilen raporda bir akciğer hastalığı olan pnömokonyoz tanısı konuldu.

"İliç’teki ölüm madeni heyelansız da can almış!" haberi, 28 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 28 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İliç’teki ölüm madeni heyelansız da can almış! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İliç’teki ölüm madeni heyelansız da can almış! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:58 Serdar Topraktepe: "Hakem takdir haklarını Fenerbahçe'den yana kullandı"
  2. 21:54 Busenaz Sürmeneli, Avrupa şampiyonu oldu!
  3. 21:23 Müsavat Dervişoğlu İYİ Parti’nin genel başkanı seçildi
  4. 20:07 Ferrari'nin son modeli, F167, birkaç gün içinde yollara çıkacak!
  5. 20:00 İslam Kalkınma Bankası, Türkiye'ye 120 milyon avro finansal destek sağlayacak
  6. 19:53 Ünlü ekonomist, gram altın için '3333' uyarısında bulundu!
  7. 19:37 Buse Naz Çakıroğlu, Avrupa şampiyonu oldu!
  8. 18:55 Bakan Şimşek'in açıklaması altın piyasasını etkileyecek: İslam Memiş, "Ucuz altın geliyor" dedi
  9. 18:52 Muslu Belediyespor, şampiyonluk hedefinde!
  10. 18:42 Samet Aybaba'dan Sergen Yalçın ve transfer açıklaması geldi! Son dakika!
  11. 18:12 Sivassporlu Rey Manaj gol sayısını 22’ye yükselterek, rekor kırdı!
  12. 18:04 Kadir İnanır'ın yaşamını meğer o detay kurtarmış!
  13. 17:55 Dev şirket 269.065.476 TL'lik sermaye artışı için adım attı
  14. 17:55 SGK uzmanı emekli maaşlarında yüksek artışa yönelik şaşırtıcı açıklamalar yaptı
  15. 17:55 Tekstil devi, iflasını resmen duyurdu
  16. 17:54 Apple'dan Beklenen Duyuru Gerçekleşti: Yeni iPad O Tarihte Raflarda!
  17. 17:54 Mutfakların Efsanevi İsmi Sonsuza Uğurlandı: Ünlü İş İnsanı Hayatını Kaybetti
  18. 17:52 Başkan Dursun Özbek açıkladı! İşte Galatasaray'ın o dev gelir kaynağı!
  19. 17:39 Iraklı ünlü TikTok fenomeni öldürüldü! Son dakika!
  20. 17:02 İpragaz'ın kurucusu Yücel Kurttepeli hayatını kaybetti
Gündem Haberleri