İmamoğlu, Gezi Parkı’nın devredildiği vakfın gerçeklerini dile getirdi

İmamoğlu, Gezi Parkı’nın devredildiği vakfın gerçeklerini dile getirdi

İmamoğlu, Gezi Parkı’nın devredildiği vakfın... İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, katıldığı bir televizyon programında Gezi Parkı'nın devredildiği vakfın gerçeklerini dile getirdi.

İstanbul Gezi Parkı’na el koyan Vakıflar Genel Müdürlüğü Beyazıt Vakfı ile ilgili tartışma yaratacak ayrıntı ortaya çıktı.

Vakfın 10 yıl önce yanan Hünkar Kasrı’nı 10 yıldır restore etmediği belirlendi. KRT TV’de canlı yayına katılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu çarpıcı açıklamalar yaptı. İmamoğlu, Korkusuz Yazarı Gürkan Hacır'ın sunduğu programda, Sözcü yazarları Uğur Dündar ve İsmail Saymaz ile Damga Yazarı Barış Yarkadaş ve Araştırmacı Elfin Tataroğlu'nun sorularını yanıtladı. İmamoğlu, belediyeden alınıp Beyazıt Vakfı’na devredilen Gezi Parkı’nın hukuksuz bir şekilde ellerinden alındığını dile getirirken vakıfla ilgili de görselleri ilk kez kamuoyuna açıkladı. Görüntülerde tarihi yapının içler acısı hali de gözler önüne geldi.

İmamoğlu daha önce ne demişti?

Gezi Parkı'nın mülkiyetinin Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı’na devriyle ilgili konuşan İBB Başkanı İmamoğlu, "Sultan 2. Beyazıt'ın yaptırdığı bir vakıf eseridir' diyerek Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devrediliyor. Gezi Parkı, Sultan Beyazıt'tan tam 310 yıl sonra yapılmıştır. İstanbul'un göbeğinde neredeyse 100 yıldır İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait bir parkı bir tane ne olduğu belli olmayan bir vakfa devrediliyor" demişti. İmamoğlu, mülkiyet davası açacaklarını duyurmuştu.

Beyazıt Cami Hünkar Kasrı'nın tarihi

Beyazıt Camii, Sultan II. Bayezid (1481-1512) tarafından yaptırılmıştır. İlk yaptırıldığı zaman medrese, tabhane, aşhane, hamam, kervansaray, sübyan mektebi, imaret ve türbe yapılarını barındıran külliye olarak tasarlanmıştır. Osmanlı Dönemi selâtin camilerinde, padişahların camiyi ziyaret ettiği zamanlarda dinlenme ve gerektiğinde bazı şahısları huzuruna kabul edip görüşmesi için özel tasarlanan kasr-ı hümâyun yahut hünkâr kasrı olarak adlandırılan bağımsız yapılar da bulunmaktadır. Beyazıt Camii hünkâr kasrının, Aynî divanındaki manzum tarih kitabesinden 1225 (1810) tarihinde inşa ettirilmiş olduğu ve II. Mahmut Dönemi’nde külliyeye dahil edildiği bilinmektedir. Hünkar Kasrı, 21 Şubat 2011’de büyük çaplı bir yangınla tahrip olmuş ve o günden bu yana yok olmaya bırakılmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Beyazıt Camii restorasyona alınsa da, restorasyonun sürdüğü 2013-2020 yılları arasında Hünkar Kasrına herhangi bir müdahale yapılmamıştır. Camii, hünkar kasrı ve külliye, Beyazıt Han-ı Sani(II. Beyazıt) Vakfı’na tescillidir. Vakfiyesi gereği akarlarından elde edilen gelirle eserinin onarılması ve yaşatılması gerekmektedir. Bu kadar uzun süredir harap halde bırakılması sebebiyle geri dönüşü mümkün olmayan hasarlar meydana gelmiş ve restorasyonu için gereken ücret normalden çok daha fazla miktarlara çıkmıştır.

"İmamoğlu, Gezi Parkı’nın devredildiği vakfın gerçeklerini dile getirdi" haberi, 30 Mart 2021 tarihinde yazılmıştır. 30 Mart 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan İmamoğlu, Gezi Parkı’nın devredildiği vakfın gerçeklerini dile getirdi haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İmamoğlu, Gezi Parkı’nın devredildiği vakfın gerçeklerini dile getirdi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:27 CHP kurmayları anlattı: Yargı krizi konuşulacak
  2. 08:24 ABD'ye kaçan yazar Eylem Tok ve oğlu hakkında son durum: Oğuz Murat Aci'nin avukatından açıklama
  3. 08:20 İsmailağa'da liderlik kavgası kızıştı: Cübbeli Ahmet'ten tehdit açıklaması
  4. 08:16 Diyanet Tasarruf Genelgesi’ni deldi: Audi A6 tahsis edildi
  5. 08:11 Aytunç Erkin yazdı: Ziyaret iptal olabilir 2 gün içinde netleşecek
  6. 08:08 Fehmi Koru: Seçim yenilgisini yeni gündemlerle unutturma başarısı sebebiyle, AK Parti’ye tebrikler
  7. 08:04 Meteoroloji'den sağanak alarmı: Meteoroloji'den 44 il için sarı kodlu uyarı
  8. 05:03 25 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları
  9. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  10. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  11. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  12. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  13. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  14. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  15. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  16. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  17. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  18. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  19. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  20. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
Politika Haberleri