İmamoğlu: İstanbul'u kaybetmeyi aklımın ucundan geçirmiyorum!

İmamoğlu: İstanbul'u kaybetmeyi aklımın ucundan geçirmiyorum!

İmamoğlu: İstanbul'u kaybetmeyi aklımın ucun... İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Mart'taki seçimleri değerlendirdi. İmamoğlu, siyasi zeminin değiştiğini belirtirken, 2019'daki yerel seçimin demokrasi mücadelesi olduğunu vurguladı. Sefaköy-Beylikdüzü metro hattı ve seçim öncesi hükümetle yaşanan anlaşmazlıkları değerlendirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, mart ayında yapılacak seçimlerle ilgili Reuters haber ajansına açıklamalarda bulundu.

Beş yıl önceki yerel seçimde ittifakların daha belirgin olduğunu belirten İmamoğlu, "Bir önceki seçime göre daha zor bir aritmetik veya zemin var; o dönemde ittifaklar daha net bir konumdaydı, şimdi ise siyasi partilerin tercihleri farklı bir konumda" dedi.

AKP, uzun yıllardır elinde bulundurduğu büyükşehir belediyelerini 2019 yerel seçimlerinde kaybetmiş; CHP ve İYİ Parti'nin ittifak yaptığı adayları İstanbul ve Ankara'da belediye başkanlığı seçimlerini kazanmıştı.

Türkiye'nin en büyük kenti olan ve belediyenin büyük bir bütçeyi yönettiği İstanbul ve Ankara, AKP için büyük önem taşıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, defalarca İstanbul'u geri almak istediğini ifade etmişti.

Ancak geçen yıl yapılan genel seçimlerde AKP ve MHP ittifakının kazanmasının ardından İYİ Parti, yerel seçimlere kendi adaylarıyla gireceğini duyurdu, ancak şu ana kadar adayını açıklamadı.

İTTİFAK AÇIKLAMASI: BU YARIŞTA GÖRECEĞİZ
İmamoğlu, "Ancak siyasi partilerin tercihleriyle, onlara oy veren insanların tercihleri aynı oranda değişir mi, ya da evrilir mi, o konuda emin değilim. Çünkü o dönemde oluşan ittifakın, İstanbul'da yaşayan insanlar tarafından büyük ölçüde olgunlaştırıldığını unutmamak lazım" dedi ve ekledi:

"İstanbul'da bu süreci olgunlaştıran bu büyük ittifak, İstanbul İttifakı... Bence insanlara muazzam bir tat verdi. Şimdi o beş senenin imtihanını Ekrem İmamoğlu iyi verirse, bunun daha da güçlenebileceğini düşünüyorum."

İmamoğlu, "Yani çekim kuvvetinde siyasi partilerin çizdiği yön mü, yoksa toplumun bu ittifaka duyduğu hassasiyet üzerinden onların çektiği yön mü etkin olacak, bunu bu yarışta göreceğiz" diye konuştu.

“2019’DA BİR KIRILMA ANI YAŞANDI”
İmamoğlu, Türkiye'de demokrasi ve adaletin gerilediğini belirtti, "Böylesi bir süreçte Türkiye'de yerel seçim ve genel seçimle ilgili bir kırılma anı yaşandı, o da 2019 yılı" dedi.

Mart 2019'daki yerel seçimlerde İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu, AKP'nin adayı eski başbakan Binali Yıldırım'ı geride bırakmış, ancak Yüksek Seçim Kurulu tarafından iptal edilen seçim 23 Haziran 2019'da tekrarlanmıştı. Tekrar edilen seçimleri daha büyük bir farkla kazanan İmamoğlu şunları söyledi:

"Genel seçimde iktidarın başarısı devam ederken, yerel seçimde bir kırılma yaşandı. Bunun aslında Türkiye'de demokrasinin, farklı bir bakışın, bütünleşmenin, bir arada olabilmenin, kutuplaşmanın değil birlikte düşünebilmenin mücadelesi olduğunu düşünüyorum."

Bu mücadeleyi sürdürme konusunda, gelecek yerel seçimin muhalefete yönelik çok mesaj içerdiğini belirten İmamoğlu, "Tek yönlü kaybetme yorumu yapılacak bir seçim değil" dedi.

“HEP TELKİNDE BULUNDUK, AMA ERDOĞAN BU TERCİHTE BULUNMADI”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'a dönük "hararetli, baskıcı, kayda almayan, biraz da yok sayan" bir tutum sergilediğini ifade eden İmamoğlu, "Bunu sağlayan kendisi. Biz hep telkinde bulunduk 'İstanbul'u birlikte konuşalım, tartışalım. Siz bu ülkenin cumhurbaşkanısınız, biz de İstanbul Büyükşehir Belediye başkanıyız' diye fakat bu tercihte bulunmadı" diye konuştu.

Erdoğan'ın, kendisine ait bir şeyin kendisinden alındığı hissiyle hareket ettiğine dikkat çeken İmamoğlu, İstanbul'un 16 milyon insana hatta insanlığa ait bir kent olduğunu söyledi.

“KAYBETMEYİ AKLIMIN UCUNA BİLE GETİRMİYORUM”
İstanbul'un bu seçimde başka bir yere konulacağının farkında olduklarını belirten İmamoğlu, "Kaybetmeyi aklımın ucuna bile getirmiyorum" dedi.

MURAT KURUM YORUMU
Erdoğan'ın hafta sonunda açıkladığı İBB başkan adayı Murat Kurum karşısında şansının ne olacağına ilişkin İmamoğlu şu yanıtı verdi:

"Ben şansımı Murat Kurum'dan önce ya da sonra diye kategorize etmem; öncesinde ne kadar şanslıysam, bugün de o kadar şanslıyım."

"SEFAKÖY-BEYLİKDÜZÜ HATTINI BAŞLATMAK İSTERDİM"
İmamoğlu, İstanbul'u yönettikleri beş yıl içinde, finansal, idari ve uygulamaya dönük engellemelere rağmen hizmet ürettiklerini belirtti. Finansman sıkıntılarının bir kısmını aşarak devam ettiklerini ifade eden İmamoğlu, hala onay bekleyen ve imzalanmayan yatırımları olduğunu kaydetti. Bu yatırımlardan birinin Sefaköy-Beylikdüzü metro hattı olduğunu belirten İmamoğlu, "Aldığımız bir imzayla hareketimizi daha hızlı yapabileceğimiz biçimde Sefaköy-Beylükdüzü metrosunu başlatmak isterdim" dedi.

İmamoğlu, metro yatırımlarında ciddi bir başarı elde ettiklerini vurgulayarak, "Toplam maliyeti 700 milyon dolar olan Sefaköy-Beylikdüzü metrosu projesi kapsamında EBRD ve AFD'den toplam 250 milyon euro finansman taahhüdü alınırken, kalan bölüm için Avrupa Yatırım Bankası ile görüşmeler devam ediyor" açıklamasında bulundu.

"KAZANDIKTAN SONRA MECBURLAR"
İmamoğlu, yeniden seçilmesi durumunda hükümetin finansman veya onay konusunda engel koyamayacağını belirterek, "İki kez üst üste İstanbul'da seçim kazanmış bir belediye başkanını, kazandıktan sonra engelleyebilecek bir hükümetin olamayacağını düşünüyorum. Mecburlar" dedi.

YSK ÜYELERİNE HAKARET DAVASI
İmamoğlu hakkında, Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla açılan davaya ilişkin, "Seçim kadar buradan bir sonuç çıkartma talihsizliğini diyelim olmayan bir suçun üzerinden çıkartma talihsizliğini hükümet ısrarla bu memlekete yaşatmak ister mi? Açıkçası istemez diye düşünüyorum. Ama her koşulda hiç kafama taktığım bir husus değil" şeklinde konuştu.

"İmamoğlu: İstanbul'u kaybetmeyi aklımın ucundan geçirmiyorum!" haberi, 08 Ocak 2024 tarihinde yazılmıştır. 08 Ocak 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan İmamoğlu: İstanbul'u kaybetmeyi aklımın ucundan geçirmiyorum! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İmamoğlu: İstanbul'u kaybetmeyi aklımın ucundan geçirmiyorum! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 08 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Emine Engür Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:48 100 Bin Lira, 500 Bin Lira ve 1 Milyon Liranın Aylık Faiz Getirisi Rekora Koşuyor!
  2. 00:21 Gecenin Tweeti: "O Halde Soralım, Sen Bu Kılıcı Kime Çekiyorsun Erbaş!"
  3. 00:20 Milyonlara emeklilik müjdesi: Prim ödeme süresi 5 yıl kısaltılacak!
  4. 00:18 Selçuk Geçer'den korkutan dolar tahmini: Artış kaçınılmaz!
  5. 00:17 180 Milyon Euroluk Teklifi Reddetti, Fenerbahçe ile 3 Yıllık Sözleşme İmzaladı!
  6. 00:13 Dzeko'nun attığı gol Bosna Hersek için yeterli olmadı; Hollanda farklı kazandı
  7. 00:10 Hayranlarını Mutlu Edecek Haber! İnci Taneleri'nin Yeni Sezon Tarihi Belli Oldu!
  8. 00:09 Türkiye'ye milyonlarca dolarlık döviz getiren şirket iflas etti: Onlarca çalışan işsiz!
  9. 00:05 O tarih sonrası bu ibare bulunmayan emlak ilanları yayınlanmayacak! Artık mecburi olacak!
  10. 00:03 Aldığınız ev bundan ibaretse 400 bin TL tazminat alabilirsiniz! Mahkemeden örnek karar
  11. 00:03 Uzmanlardan önemli açıklama: Faiz indirimi ev ve otomobil fiyatlarını nasıl etkiler?
  12. 00:03 Konut sahibi olacaklara kara haber: Kredi ile ev alma devri bitti!'
  13. 00:02 Milyonları Sinir Edecek Açıklama! Uzmandan Asgari Ücretle İlgili Bomba Tahmin!
  14. 00:00 Cübbeli Ahmet Hoca'ya Şok Saldırı!
  15. 23:53 Elazığ-Diyarbakır Karayolunda Feci Kaza! Yolun Karşısına Geçmeye Çalışan Kadına Otomobil Çarptı
  16. 23:49 Emirhan İlkhan’ın Konyaspor’a Transferi İptal Edildi: 6 Ay Sahalardan Uzak Kalacak!
  17. 23:42 Tayfun Yagi Vietnam’ı Yıktı: 4 Kişi Hayatını Kaybetti, Şehirler Felç Oldu!
  18. 23:40 Fatih Erbakan erken seçim için tarih verdi!
  19. 23:37 Özgür Özel, CHP Programındaki Değişiklikler İçin Masa Toplantısında!
  20. 23:36 Almanya'ya Kaçak Göç Akını: Türk Vatandaşları Öne Çıkıyor
Politika Haberleri