İmamoğlu, Meksika’da konuştu: 'Otoriter liderler muhalefeti susturuyor'

İmamoğlu, Meksika’da konuştu: 'Otoriter liderler muhalefeti susturuyor'

İmamoğlu, Meksika’da konuştu: 'Otoriter lide... Meksika'da düzenlenen ‘Bloomberg CityLab 2024 Zirvesi’nde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, otoriter rejimlerin demokratik kurumları zayıflattığını belirtti.

Meksika'nın başkenti Mexico City'de gerçekleştirilen ‘Bloomberg CityLab 2024 Zirvesi’nde, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 500'den fazla belediye başkanına hitap etti. İmamoğlu, otoriter rejimlerin demokratik kurumları zayıflattığını ve muhalefeti susturduğunu belirterek, "Bu oyun, yalnızca ulusal sınırlar içinde değil, dış düşmanlar yaratarak ve uluslararası çatışmaları körükleyerek güç kontrolünü pekiştirmeyi amaçlıyor," dedi.

Zirvede, İmamoğlu, İBB'nin ‘Askıda Fatura’ uygulaması gibi projeleri ve İstanbul Modeli'ni de anlattı. "Dünya barışı" için mesaj veren İmamoğlu, Mustafa Kemal Atatürk'ün "Millet yaşamı tehlikeye girmedikçe, çıkarılan savaş savaş değil, cinayettir" ve "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözlerine atıfta bulundu.

İmamoğlu, İstanbul'un son yıllarda sığınmacı göçüyle karşı karşıya kaldığını ifade etti. "İstanbul’un bugün karşılaştığı zorlukların kaynağı, yalnızca içte artan otoriter sistem değil, bölgedeki otoriter liderlerin etkisi. Suriye'deki iç savaş 12 milyon insanı yerinden etti; bunların çoğu Türkiye'ye sığındı. Ukrayna ve Gazze'deki savaşlar da insani krizleri derinleştirerek milyonlarca insanı etkiledi. Sığınmacılar İstanbul'da yeni bir insani krizin ön cephesinde bulunuyor, fakat bu kriz İstanbul ve Türkiye’nin tek başına üstlenemeyeceği kadar büyük."

İmamoğlu, "Askıda Fatura" platformunu da şöyle tanımladı: "Bu uygulama, vatandaşların birbirlerine yardım etmesini sağlayan dayanışma belediyeciliğinin bir örneğidir. Pandemi sürecinin başında, İstanbul'daki hanelerin yüzde 25’i elektrik faturalarını ödeyemediği için sosyal yardım talep etti. Bu sebeple, sosyal yardım bütçemizi üç katına çıkardık, ancak talebi karşılamakta zorlandık. Bu nedenle, insanların birbirlerine yardım etmelerine olanak tanıyan eski bir geleneği yeniden canlandırdık."

İstanbul Modeli’ni üç temel ilke üzerine kurduklarını vurgulayan İmamoğlu, "Dayanışma, kalkınma ve refah" bu ilkelerin rehberliğini sağladığını belirtti. "Dayanışma ilkesine göre, şehir yönetimi ve 32 belediye şirketi, kent sakinlerinin ihtiyaçlarına öncelik vermektedir. Bu yaklaşım, göç, yoksulluk ve eşitsizlik gibi karmaşık sorunlarla mücadele ederken yaratıcı, adil ve yeşil bir şehir inşa etmeyi amaçlamaktadır. İkinci ilke olan kalkınma, eşitlikçi ve akıllı kentleşmeye odaklanır."

İmamoğlu, kendisine yöneltilen "Demokrasinin ve küresel barışın tehdit altında olduğu bir dünyada, şehir liderliği nasıl kritik bir fark yaratabilir" sorusuna şöyle yanıt verdi: "Otoriter politikacılar, toplumsal bölünmeleri istismar ediyor ve demokratik kurumları zayıflatıyorlar. Bu sorunlar, yalnızca ulusal düzeyde değil, bölgesel ölçekte de etkili. Şehirler, göç ve mülteci krizinden doğrudan etkileniyor; ancak küresel politikaların şekillendirilmesindeki rolleri sınırlı. Bu nedenle, belediye başkanları karar alma süreçlerinde daha fazla iş birliği yapmalıdır."

"İmamoğlu, Meksika’da konuştu: 'Otoriter liderler muhalefeti susturuyor'" haberi, 17 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 17 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan İmamoğlu, Meksika’da konuştu: 'Otoriter liderler muhalefeti susturuyor' haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İmamoğlu, Meksika’da konuştu: 'Otoriter liderler muhalefeti susturuyor' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 17 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:32 NATO Savunma Bakanları Toplantısı: Milli Savunma Bakanı Güler Brüksel'de!
  2. 17:27 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu’ndan, Slovenya Futbol Federasyonu’na ziyaret!
  3. 17:24 Euro Bölgesi enflasyonu hedefin altına indi!
  4. 17:21 Tarım ve Orman Bakanlığı'nın listesinde "zeytinyağı" detayı!
  5. 17:17 Bodrum, 'Dünyanın En İyi Seyahat Rotaları' arasında yer aldı
  6. 17:11 Fatih Altaylı: 'Sorun İnsanımızda Değil, Eğitim Sisteminde'
  7. 16:56 Savcıyı makamında tehdit eden zanlı kendini devletçi ve vatansever olarak savundu
  8. 16:54 Türkiye'de HIV Artışı: Gençler ve Kadınlar Tehlike Altında!
  9. 16:49 Vergi Yüzsüzleri Listesi: 2 Milyar Lira Borç Nasıl Olur?
  10. 16:48 İlçe Milli Eğitim Müdürü Yılmaz'dan 'kıyafet' uyarısı: 'Protokol ağırlarken dikkatli olalım'
  11. 16:44 Hamas Lideri Sinvar Hayatta mı? İsrail Ordusu'ndan Şok Açıklama!
  12. 16:38 CHP'den Hükümete Çağrı: Yayladağı Sınır Kapısı'nı Açın, Ticaret Normalleşsin!
  13. 16:37 Kamala Harris’in Fox News ekranlarında gergin anları!
  14. 16:35 Eğitim ve Öğretimde Yeni Düzenleme: Valilikler Ders Saatlerini Belirleyecek
  15. 16:33 Meryem Çap davasında karar: ağırlaştırılmış müebbet ile 2 yıl 1 ay hapis cezası!
  16. 16:31 Türkiye'nin Kainat Güzeli Ayliz Duman, Sosyal Medya Eleştirilerine Meydan Okudu
  17. 16:30 Acun Ilıcalı'dan Turhan Bozkurt'a: 'Yıllarca vergi rekortmeni ol, bir de bu hokkabazlarla uğraş'
  18. 16:26 Umut Akyürek İsyan Etti: "Kızım Madde Bağımlısı, Artık Kontrol Edemiyoruz
  19. 16:20 Bursa'dan Antalya ve Adana'ya Uçuşlar Başlıyor! Yenişehir Havalimanı'ndan Bin Liraya Seferler
  20. 16:18 MSB'den Eurofighter Typhoon ve F-16 açıklaması: Bizim için esas olan KAAN ve HÜRJET
Politika Haberleri