İmtiyaz kararı oy birliğiyle alındı! Vekillerin anne-babasına ücretsiz sağlık hizmeti...

İmtiyaz kararı oy birliğiyle alındı! Vekillerin anne-babasına ücretsiz sağlık hizmeti...

İmtiyaz kararı oy birliğiyle alındı! Vekille... Eski ve yeni milletvekilleriyle yüksek yargı mensuplarının bakmakla yükümlü olmadıkları anne ve balarıyla 25 yaşından büyük kız çocuklarına getirilen

Eski ve yeni milletvekilleriyle yüksek yargı mensuplarının bakmakla yükümlü olmadıkları anne ve balarıyla 25 yaşından büyük kız çocuklarına getirilen imtiyaz tüm partilerin oy birliğiyle komisyondan geçti. AKP milletvekillerinin hazırladığı kanun teklifinin kabul edilmesi ile vekillerin bakmakla yükümlü olmadıkları, muhtaç durumda bulunmayan anne ve babaları ile 25 yaşından büyük bekar kız çocuklarına da, ücretsiz sağlık hizmeti geldi. CHP ve HDP aynı imtiyazın Saray kadrolarına verilmesine şerh koydu.

İçişleri, Jandarma, Sahil Güvenlik ve göçmenlerle ilgili yasalarda bir dizi değişiklik öngören 95 maddelik torba yasa teklifine, AK Parti tarafından sıkıştırılan iki madde hem eski ve yeni milletvekillerine hem de cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi gereği göreve atama yoluyla gelen bakan ve cumhurbaşkanı yardımcılarına çok geniş imtiyazlar getiriyor.

SARAY'A  5 YILDIZLI HİZMET

Torba teklifin 47’nci maddesine göre; Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, bu görevlerde bulunmuş olanlar ile bunların eşleri, anne ve babaları ile bakmakla yükümlü oldukları çocuklarının ve ölenlerden SGK ile ilişiği bulunmayan dul ve yetimlerinin sağlık giderleri ömür boyu TBMM üyelerinin tabi oldukları esaslar çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı bütçesinden ödenecek. Bu isimler, hiçbir kamu görevlisi ve sigortalının yararlanamadığı ücretsiz implant dahil 5 yıldızlı sağlık hizmetlerinden faydalanacak.

1 GÜN BİLE GÖREVDE KALSA YARARLANACAK

Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanların bu haklardan yararlanmak için sadece 1 gün o görevi yapmaları bile yeterli olacak. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi nedeniyle, bakanlar ve cumhurbaşkanları atama yoluyla göreve geliyor.

Halen 16 kişilik kabinenin 4’ü milletvekilleri arasından, 1’i Genelkurmay Başkanlığından, 11’i de dışarıdan atamayla bakan oldu. Teklifin yasalaşmasıyla hem o bakanların hem de cumhurbaşkanı yardımcılarının tüm aileleriyle birlikte sağlık giderleri ömür boyu bütçeden karşılanmaya başlanacak.

MUHALEFETTEN İTİRAZ

Torba yasada bu madde tartışılırken, muhalefet milletvekilleri itiraz etti. CHP’li Ali Öztunç, “Bunlar kamu görevlisi, atanmış kişiler, seçilmiş değiller. Bu kamu görevlileri arasında bir ayrım anlamına gelecektir. Eşitlik ilkesine aykırıdır” dedi ve benzer imtiyazların memurlara sağlanmadığını hatırlattı.

HDP’li Zeynel Özen ise “Bu maddenin, gerçekten, neden getirildiği de, gerekçesi de açıklanmıyor ama gördüğümüz kadarıyla halkın vergilerinden ömür boyu imtiyaz elde edecek ayrıca bir kesim oluşuyor. Bu maddenin kanun teklifinden çıkarılmasını istiyoruz çünkü sarayın bu Türk halkına yeterince büyük maliyeti var. Şimdi de o atanmışların bile ömür boyu bu hizmetlerden yararlanması söz konusu. Bu, eşitlik ilkesine de aykırı” dedi.

CHP’li Yaşar Tüzün ise, cumhurbaşkanı yardımcılığı ya da bakanlık görevini 2 gün süreyle yapacak bir bürokratın bile bu imtiyazlara sahip olacağını hatırlattı, “Dışarıdan atanan bakanların bir gün süreyle de görev yapma ihtimalleri var” dedi.

'MUHTAÇ OLMA' ŞARTI KALDIRILDI

Torba yasaya sonradan sıkıştırılan bir başka maddeyle de milletvekillerinin bakmakla yükümlü olmadığı anne ve babaları ile 25 yaşından büyük bekar kız çocuklarına ücretsiz sağlık hizmeti geliyor.

Düzenlemeden mevcut milletvekilleri ile 3 bin 500 eski vekil ve yüksek yargı mensuplarının anne baba ve 25 yaşından büyük bekar kız çocukları yararlanacak.

51. maddeyle getirilen yeni imtiyazlar eski ve yeni milletvekilleri, yakınlarıyla birlikte 14 bin kişiyi kapsıyor. Milletvekillerine ücretsiz sağlık hizmeti konusunda yeni ayrıcalık getirecek bu düzenlemeye ise, komisyonda hiçbir itiraz gelmedi. Madde okundu, oylandı ve kabul edildi.

Halen eski ve yeni milletvekilleri ile bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin tüm tedavi masrafları TBMM tarafından karşılanıyor. Ancak anne, baba ve 25 yaşından büyük bekar kız çocukları için ‘Muhtaç olma şartı’ aranıyor. Teklifle artık o şart da aranmayacak.

İçişleri, Jandarma, Sahil Güvenlik ve göçmenlerle ilgili yasalarda bir dizi değişiklik öngören 95 maddelik torba yasa teklifine son anda sıkıştırılan ‘imtiyaz’ maddelerine muhalefetin itirazı sadece Beştepe kadrolarıyla sınırlı kaldı, milletvekillerine gelen imtiyazlara karşı ‘çatlak ses’ ses çıkmadı.

ŞERH, BEŞTEPE KADROLARIYLA SINIRLI

Hem CHP, hem HDP teklife muhalefet şerhi koyarken, şerhini 47. maddeyle, yani Beştepe kadrolarına getirilen imtiyazlarla sınırlı tuttu. CHP’nin şerhinde AK Parti’nin teklifinin Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanların, bakmakla yükümlü olmadıkları anne ve babaların da sağlık giderlerinin de milletvekillerinin tabi olduğu hükümler çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı bütçesinden ödenmesinin öngörüldüğü belirtildi, “ömür boyu tanınmış bir imtiyaz niteliğindedir“ diyerek Anayasaya aykırılık itirazında bulunuldu.

Muhalefet şerhinde şu ifadeler yer aldı: “Düzenleme Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar için bir ayrıcalık, diğer kamu görevlileri açısından ayrımcılık oluşturmaktadır. Anayasamız, ‘hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamayacağına’ hükmetmektedir. Düzenleme, Anayasanın 2’nci maddesinde belirlenen ‘hukuk devleti’ ve 10’uncu maddesinde tarif edilen ‘Kanun önünde eşitlik’ ilkelerine ve 60’ıncı maddesinde tanımlanan ‘sosyal güvenlik hakkına’ da aykırıdır.”

HDP’nin muhalefet şerhinde de sadece Beştepe kadrolarına yönelik imtiyaza itiraz vardı. Şerhte, “Yeni sistemde göreve gelen Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanların ile yakınlarının sağlık giderlerinin Cumhurbaşkanlığı bütçesinden karşılanması amaçlanmaktadır. Böylece yurttaşların vergilerinden karşılanacak şekilde ömür boyu imtiyaz elde edecek bir ayrıcalıklı kesim oluşacaktır. Bu maddenin kanun teklifinden çıkarılması gerekmektedir” denildi.

"İmtiyaz kararı oy birliğiyle alındı! Vekillerin anne-babasına ücretsiz sağlık hizmeti..." haberi, 26 Kasım 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan İmtiyaz kararı oy birliğiyle alındı! Vekillerin anne-babasına ücretsiz sağlık hizmeti... haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İmtiyaz kararı oy birliğiyle alındı! Vekillerin anne-babasına ücretsiz sağlık hizmeti... 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:10 Ekonomik Kriz Türkiye'de Çocuk İşçiliğini Artırıyor
  2. 16:08 Konut Piyasasında Son Dakika Gelişme! Fiyatlar Neden Düşüyor?
  3. 16:08 Yeşilçam'ın Efsanesi Kaza Geçirdi! Yoğun Bakıma Alındı
  4. 16:03 Karasu'da Köpeğin Ezilmesi Olayı: Sürücünün Düyarsızlığı Toplumsal Tepkiyle Karşılandı
  5. 16:00 Fenerbahçe - Beşiktaş Derbisinin Hakemi Belli Oldu: Volkan Bayarslan
  6. 15:52 Fenerbahçe Beko EuroLeague'de Monaco'yu Uzatmada Geçerek Seride 1-0 Öne Geçti
  7. 15:51 Belarus Lideri: Rusya-Ukrayna Barışı İçin İstanbul Anlaşması Önemli
  8. 15:45 Enerji Dönüşümünde Batarya Teknolojilerinin Yükselişi: IEA Raporu
  9. 15:43 Sokak Köpeğinin Saldırısında Yaralanan Genç Kızın Ayağı Kırıldı
  10. 15:32 Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Ermenistan'ın İntikamcı Eğilimleri Endişe Verici
  11. 15:29 EURO 2024: Almanya'da Heyecan Dorukta!
  12. 15:25 Tavuk Etinde Fiyat Patlaması: Tedarik Sıkıntısı İstanbul'u Vuruyor
  13. 15:22 Gümrükte Terk Edilen Michael Jordan İmzalı Spor Ayakkabılar İhaleyle Satışa Çıktı
  14. 15:18 Mescid-i Aksa'ya Sabah Baskını: Gerilim Tırmanıyor
  15. 15:14 Sergio Oliveira'nın Galatasaray Macerası: Tartışma ve Beklentilerin Altında Performans
  16. 15:11 Merkez Bankası Faizi Sabit Tuttu: Nakit Avans ve Kredi Kartı Faizleri Ne Olacak?
  17. 15:10 Japonya'da Dolar Karşısında Yen Değer Kaybı Endişesi: Yetkililerden Uyarı ve Hazırlık Sinyali
  18. 15:07 Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Fahiş Fiyatlarla Mücadelede Kararlılık Artıyor
  19. 15:05 Gönül Dağı Setinde Taciz Skandalı: Mahkeme Kararı Açıklandı!
  20. 15:03 Dondurma Kaşığı İle Çikolatalı Kurabiye Tarifi!
Politika Haberleri