İngiltere, Kanada ve Hollanda: Rus enerjisine bağımlılıktan "adım adım" uzaklaşılmalı

İngiltere, Kanada ve Hollanda: Rus enerjisine bağımlılıktan

İngiltere, Kanada ve Hollanda: Rus enerjisin... Hollanda Başbakanı, Rus petrol ve gazına çok bağımlı olduklarını ifade etti

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Avrupa ülkelerinin Rus petrol ve doğal gazına bağımlılıktan kurtulmasının önemli olduğu ancak bunun "adım adım" yapılması gerektiği konusunda uyardı.

Johnson, Başbakanlık Ofisi 10 Numara'da, Kanada Başbakanı Trudeau ve Hollanda Başbakanı Rutte ile Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

İngiltere Başbakanı, burada yaptığı açıklamada, ülkesinin Ukrayna'ya 175 milyon sterlin daha yardım yapacağını ve bu yardımın 100 milyona tekabül eden kısmının doğrudan Ukrayna hükümetine verileceğini bildirdi.

Rusya-Ukrayna savaşının üzerinden 12 gün geçtiğini ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "yanlış hesap" yaptığını söyleyen Johnson, "(Putin'in) Ukraynalıları, onların kahramanca direnişini, liderlerini ve Batı'nın birliğini hafife aldığı apaçık ortaya çıktı." dedi.

Johnson, Ukrayna'nın dostlarının, Putin'in başarısız olmasını sağlamak için insani, ekonomik ve savunma amaçlı askeri destek koalisyonu oluşturma zamanının geldiğinin altını çizdi.

"Rusya'dan bir gecede petrol ve gaz kullanımını kesemezsiniz"

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle İngiltere'ye sığınmak isteyen sadece 50 Ukraynalıya vize verildiği ve bu rakamın "utanç verici" olup olmadığı sorusu üzerine Johnson, "Elimizden geldiği kadar cömert olmaya kesinlikle kararlıyız. Binlerce başvuruyu değerlendiriyoruz. Durum daha da kötüleşti. Daha da fazlasını yaptığımızdan emin olmalıyız." diye konuştu.

Johnson, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle artan petrol ve gaz fiyatlarına ilişkin ise "Önümüzdeki günlerde ülke için enerji tedarik stratejisi belirleyeceğim." ifadesini kullandı.

Avrupa’nın Rus petrol ve doğal gazına bağımlılığına ilişkin Johnson, “Rus hidrokarbonlarına bağımlılıktan uzaklaşmak tamamen doğru olan şey lakin bunu adım adım yapmalıyız.” değerlendirmesinde bulundu.

Johnson, "Rusya'dan bile bir gecede petrol ve gaz kullanımını kesemezsiniz. Bu dünyadaki her ülkenin yapabileceği bir şey değil." diyerek, ülkelerin enerji konusunda farklı bağımlılıkları olduğuna işaret etti.

Hollanda Başbakanı: Acı gerçek şu ki; hala Rus petrol ve gazına çok bağımlıyız

Hollanda Başbakanı Rutte, Rusya'ya uygulanan yaptırımların şu ana kadar istenen etkiyi yaratmadığını ancak Rus liderliği üzerinde büyük etkisi olduğunu, uzun vadede de olacağını söyledi.

"Putin'e ve Kremlin'e karşı elimizden geldiğince sert ve etkili şekilde geri adım atmamaya kararlı olduğumuzu göstermeliyiz." diyen Rutte, ülkesinin, Rusya üzerinde baskı oluşturmaya yardımcı olabilecek tüm olası yaptırımları düşünmeye hazır olduğunun altını çizdi.

Rutte, Avrupa'nın Rus doğal gazına ve petrolüne bağımlığına ilişkin "Acı gerçek şu ki; hala Rus petrol ve gazına çok bağımlıyız ve Putin'in daha sonra ne yapacağını sadece tahmin edebiliriz." diye konuştu.

Hollanda Başbakanı, Rusya'nın enerji bağımlılığından uzaklaşmanın "adım adım" gerçekleşmemesi durumunda Ukrayna da dahil diğer ülkeler için "muazzam sonuçları" olacağı konusunda uyardı.

Kanada, Putin destekçisi ve Rus oligark 10 kişiye yaptırım uygulayacak

Kanada Başbakanı Trudeau da Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle Putin'in destekçileri ve Rus oligarklardan oluşan 10 kişiye yaptırımlar uygulayacaklarını belirterek, "Birlikte yaptığımız iş, özellikle finansal sistemlerini felce uğratarak ve merkez bankalarına yaptırım uygulayarak Putin'i ve onu destekleyenleri cezalandırıyor." dedi.

Avrupa ülkelerinin Rus enerjisine bağımlılığına ilişkin Trudeau, bu ülkelerin Rusya'nın "artık güvenilir bir ortak olmadığı"nın farkına vardığını ve bunu taktir ettiğini dile getirdi.

Trudeau, ülkelerin Rus petrol ve doğal gazına bağımlılıktan kurtulmasının önemine işaret ederek, Kanada'nın yalnızca çok az miktarda Rus petrolü ithal ettiğini aktardı.

"İngiltere, Kanada ve Hollanda: Rus enerjisine bağımlılıktan "adım adım" uzaklaşılmalı" haberi, 07 Mart 2022 tarihinde yazılmıştır. 07 Mart 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İngiltere, Kanada ve Hollanda: Rus enerjisine bağımlılıktan "adım adım" uzaklaşılmalı haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İngiltere, Kanada ve Hollanda: Rus enerjisine bağımlılıktan "adım adım" uzaklaşılmalı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 03 Temmuz 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:22 Alkol ÖTV Zammı 2024: Rakı Fiyatları Uçtu! İşte Yeni Etiket Fiyatları
  2. 16:13 Emeklilere 45 Bin Lira Promosyon Haberi Geldi!
  3. 16:06 Türklere Yönelik Irkçı Tezahüratlar İçin Avusturya Taraftarlarına Soruşturma!
  4. 15:58 Beşiktaş'a Yeni Golcü: İspanya'dan Hasan Arat'ın Yeni Keşfi!
  5. 15:58 ÖTV'siz Araç İçin Engellilere Yeni Dönem: Bakan'dan Son Açıklama!
  6. 15:57 Panik Başladı: Bu İki Bankada Paranıza El Koyulabilir!
  7. 15:57 Dünya Arda Güler'i Konuşuyor! 20 Yıl Sonra Unutulmaz Bir Başarı!
  8. 15:57 Belediyenin İşçilerine Büyük Sürpriz: 30 Bin Lira Promosyon Verilecek!
  9. 15:55 İsrailli Komutanlar: Gazze Saldırıları Askerlerde Yorgunluk Yaratıyor
  10. 15:53 UEFA, Merih Demiral'a Soruşturma Başlattı!
  11. 15:48 Fenerbahçe’nin Avusturya Kampı: İlk Antrenman Gerçekleşti
  12. 15:43 Çin, Tayvan’a Ait Balıkçı Teknesine El Koydu
  13. 15:36 Edirne’de Jandarma Denetimlerinde 282 Kaçak Göçmen ve 5 Organizatör Yakalandı
  14. 15:25 Galatasaray, Borussia Dortmund’un Efsanesi Marco Reus’u Transfer Listesine Aldı
  15. 15:21 Sergen Yalçın, Avusturya Galibiyeti Sonrası Montella’yı Hedef Aldı
  16. 15:15 Juno Uzay Aracından İo’nun Volkanik Aktivitesine Dair Şaşırtıcı Bulgular
  17. 15:12 Türkiye'nin İlk Zaman Müzesi Konya'da Ziyaretçilerini Bekliyor
  18. 15:10 Netflix'ten Büyük Değişiklik: En Uygun Fiyatlı Reklamsız Paketler Kalkıyor
  19. 15:06 İsrail'in Gazze Saldırılarında Can Kaybı 37.953'e Ulaştı
  20. 14:43 Acun Ilıcalı sözünü tutacak mı?
Gündem Haberleri