İngiltere, Ukrayna ve Polonya, Rusya’ya karşı yeni bir ittifak mı inşa ediyor?

İngiltere, Ukrayna ve Polonya, Rusya’ya karşı yeni bir ittifak mı inşa ediyor?

İngiltere, Ukrayna ve Polonya, Rusya’ya karş... İngiltere'nin Polonya ve Ukrayna ile Kızılordu'ya karşı 1918-1920 savaşını anımsatan bir ittifak kurma girişimi. Gündeme Dair Her Şey isimli internet sitesinde yer alan analiz.

ANALİZ / Mehmet KANCI - Gazeteci

Ukrayna merkezli jeopolitik kriz derinleşirken, İngiltere’nin NATO’dan da bağımsız olarak, Rusya ile kendi hesabını görmek üzere alternatif planlar geliştirdiğine dair emareler ortaya çıkıyor. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, 21 Ocak’ta Avustralya düşünce kuruluşu Lowy Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada ülkesinin Polonya ve Ukrayna ile beraber Rusya’ya karşı üçlü bir ittifak kurabileceğinin sinyalini verdi. Taraflar, geçen yılın Aralık ayında Londra’da temaslar yürütmüştü. 

İngiltere, 2018 yılında kendisine sığınmış olan eski Rus askeri istihbarat görevlisi Sergey Skripal’i hedef alan suikast girişiminin ardından Moskova’ya karşı en sert politikaları uygulamayı kendisine görev edindi. Son gelişmeler 100 yıl önce kapandığı sanılan hesapların hala gündemde olduğunu gösteriyor. 

1917’deki Şubat ve Ekim devrimlerini takiben İngiltere Kralı Beşinci George’un kuzeni olan Çar İkinci Nikola tahttan indirilerek ailesiyle beraber katledildi. Bu olay taraflar arasındaki kan davasının başlangıcı oldu. O tarihe kadar İran, Afganistan hatta Osmanlı Devleti’ni paylaşmak için gizli anlaşmalar imzalayan iki ülke birbirinin amansız düşmanları haline geldi. Rusya’da 1918-1920 arasında patlak veren iç savaşta, İngiltere hem Kızılordu’ya karşı mücadele eden Beyaz Ordu’yu hem de Polonya ve Ukrayna ordularını silah, mühimmat ve askerle destekledi.

1920 yılındaki Varşova Muharebesi ile Polonya ordusunun kazandığı kıl payı zafer, Sovyet Rusya’nın ve komünizmin Avrupa’nın batısına ulaşmasını engelledi. Bu süreçte İngiltere, Ukrayna ve Polonya arasında tesis edilen bağlar, İkinci Dünya Savaşı sırasında da devam etti. 

İngiltere Dışişleri Bakanı Lizz Truss’ın Avustralya’da yaptığı konuşma 100 yıl önceki bu ittifakın yeniden canlandırılmasının hedeflendiğine işaret ediyor. 

30 Kasım 2021 tarihinde İngiltere Genelkurmay Başkanlığı’ndan ayrılan General Sir Nicholas Carter da, aynı yılın Eylül ayında ABD, Avustralya ve İngiltere tarafından Hint-Pasifik bölgesi için oluşturulan AUKUS İttifakı benzeri yapıların Karadeniz ve Baltık bölgesinde kurulması gerektiğini dile getirmişti. “İngiltere-Polonya-Ukrayna Trilateral İttifakı” söylemi, Carter’ın açıklamalarının altının çoktan doldurulmuş olduğunu gösteriyor. 

İngiltere 2014 yılından bugüne kadar yaklaşık 20 bin Ukrayna askerini eğitirken, bu ülke deniz kuvvetlerine gemilere karşı kullanılacak füzeler ile kara kuvvetlerine binden fazla anti-tank roketi temin etti. Ukrayna’nın Karadeniz kıyısındaki donanma tesislerini yenilemesi için de Londra yönetimi 1 milyar 250 milyon sterlin sağladı. 

İngiltere’nin NATO çerçevesi dışına taştığı aşikar olan gayretleri Rusya tarafından da yakından takip ediliyor. Nitekim Kremlin yönetimi, Ukrayna konusunda İngiltere ile ayrı bir diyalog yürütmesinin gerektiğinin farkına vararak harekete geçti. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, bir süredir karşılıklı olarak birbirlerini davet ediyorlar. Bu karşılıklı davetlerden henüz bir sonuç çıkmadı. Ancak Rus kaynakları, İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss’ın Şubat ayında Moskova’yı ziyaret ederek Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşeceğini bildiriyorlar. Bu ziyaretin tarihi ise henüz kesin olarak saptanmış değil.

İngiltere’nin, ABD’nin onayıyla ancak NATO’yu aşacak biçimde yürüttüğü izlenimi veren Rusya siyaseti Almanya’nın Rusya’ya karşı aşırı temkinli politikasının sebebini de açıklıyor olabilir. Almanya Başbakanı Scholz’un 21 Ocak’ta ABD Başkanı Biden’ın Ukrayna krizini konuşmak için yaptığı daveti reddetmesinin arkasında yatan sebep, Avrupa Birliği’nden ayrılan İngiltere’nin kıtanın kaderini ilgilendiren bir konuda fazla ön plana çıkmasının Berlin’de yarattığı rahatsızlık olabilir. Berlin yönetimi bu rahatsızlığı kamuoyuna duyurmak için, “Putin’e saygı gösterilmesini ve Kırım’ın geri alınmasının mümkün olmadığı” sözlerini söylettiği Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Kay-Achim Schönbach’ı feda etmeyi de göze aldı.

İngiltere 100 yıl önce Avrupa monarşilerini korumanın yanısıra Kafkas ve İran petrollerini elde tutmak adına Sovyetler Birliği’ne bayrak açmıştı. Bugün de doğalgaz enerji güvenliği ile demokrasi adına soyunduğu Rusya karşıtı politikalar geçmiştekinden farklı bir sonuç mu verecek yoksa İkinci Soğuk Savaş’ın sınırlarını mı belirleyecek pek yakında göreceğiz. 

"İngiltere, Ukrayna ve Polonya, Rusya’ya karşı yeni bir ittifak mı inşa ediyor?" haberi, 25 Ocak 2022 tarihinde yazılmıştır. 25 Ocak 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan İngiltere, Ukrayna ve Polonya, Rusya’ya karşı yeni bir ittifak mı inşa ediyor? haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İngiltere, Ukrayna ve Polonya, Rusya’ya karşı yeni bir ittifak mı inşa ediyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 03:03 Google'dan daha fazla çalışanı işten çıkarma kararı geldi
  2. 02:42 Bu testi 45 saniyeden kısa sürede çözen %10'luk kişiden biri misiniz?
  3. 02:39 Faydalarıyla sosyal medyayı sallayan biberiye suyu nasıl yapılır?
  4. 02:37 Bu 8 burca asla sırrınızı vermeyin!
  5. 02:34 Tokat'ta 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi
  6. 02:23 İliç'teki maden kazası için oluşturulan komisyonun üyeleri belirlendi
  7. 01:59 Kredi kartı sıkılaşması risk doğuruyor
  8. 00:58 AB zirvesinin Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde, Kıbrıs konusuna vurgu yapıldı
  9. 00:51 Ukrayna yetkilileri, Çernigiv'e yönelik saldırıda 14 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi
  10. 00:48 Fahrettin Altun açıkladı: "200'ü aşkın İsrail kaynaklı dezenformasyonu ifşa ettik"
  11. 00:20 Hollanda milletvekilleri, Kavala ve Demirtaş hakkındaki yönergeyi kabul etti
  12. 00:20 Seçimin acısı çıkmaya başladı: Ücretsizdi ama artık yüzde 25 zamlı!
  13. 00:19 AB, İsrail'e Gazze'ye insani yardım girişlerine izin verme çağrısı yapıyor
  14. 00:16 İsrailli Bakan Ben-Gvir'in tartışmalı önerisi: "Filistinlilere Ölüm Cezası Verilsin”
  15. 00:14 Fenerbahçe, Olympiakos'u Ağırlıyor: UEFA Avrupa Konferans Ligi Çeyrek Final Rövanşı
  16. 00:10 Muğla'nın Menteşe İlçesinde 3.9 Büyüklüğünde Deprem
  17. 00:06 New York Borsası'nın düşüşü sürüyor
  18. 00:01 Hastane randevu sistemi değişti! Bundan sonra işleyiş şöyle olacak
  19. 23:58 Transfer işlemi tamamlanıyor: Altay Bayındır, Süper Lig'e dönüş yapıyor!
  20. 23:53 SGK'nın geçmişe dönük prim iadesi fırsatı: Peki kimler başvurabiliyor?
Dünya Haberleri