İngiltere'de 1700'e yakın eser çalındı

İngiltere'de 1700'e yakın eser çalındı

İngiltere'de 1700'e yakın eser çalındı Londra'daki müzelerde, yaklaşık 1700 eserin çalındığı ya da kaybolduğu haberleri gündemi sarsıyor. British Museum'da bulunan ortalama 2 bin eserin kayıp, çalıntı veya zarar görmüş olması, diğer kamu kaynaklı müzelerin durumuna odaklanılmasına yol açtı.

Londra'daki müzelerde, yaklaşık 1700 eserin çalındığı ya da kaybolduğu haberleri gündemi sarsıyor. British Museum'da bulunan ortalama 2 bin eserin kayıp, çalıntı veya zarar görmüş olması, diğer kamu kaynaklı müzelerin durumuna odaklanılmasına yol açtı.

BİLGİ EDİNME YASASI VE KAYIP ESERLER
Müzeler, Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde envanterlerinde tespit edilemeyen eserlerin sayısını açıkladı. Toplamda 1700'e yakın eserin kayıp olduğu belirlendi. Ulusal Portre Galerisi'nin açıklamasına göre, bu eserler arasında tarihî öneme sahip birçok parça bulunuyor. Galeri ve müzeler, kaybolan eserlerin içeriğine dair detayları paylaştı. Özellikle Victoria ve Albert Müzesi, envanterindeki 180 kayıp eserin çeşitliliğine dikkat çekti. Ancak müze sözcüsü, kaybolan eserlerin çalıntı olmadığını vurgulayarak, katalog güncellemeleri eksik olduğunda bu durumların ortaya çıkabileceğini belirtti.

SADDAM HÜSEYİN'E AİT ESERLER DE KAYIP

Greenwich Kraliyet Müzeleri'nde bulunan 245 eserin akıbeti belirsizliğini koruyor. Müzeden yapılan açıklamada, teleskoplar, gülle, haritalar, pusulalar, bir azimut halkası ve bir yasa gibi önemli eserlerin kayıp olduğu ifade edildi. Müze yetkilileri, kayıpların bilgisayar sistemlerindeki hatalar ve yanlış bilgi girişleriyle olabileceğini belirtti. Ayrıca, 2008'den bu yana kayıp olduğu düşünülen 560 eserin tespit edildiği açıklandı. Öte yandan, Doğa Tarihi Müzesi'nde de çok sayıda fosilin kayıp olduğu bildirildi. Bununla birlikte, koleksiyondaki kayıpların bir kısmının yanlış koruma uygulamalarından kaynaklandığı vurgulandı.

BİLİM, ASKERİ VE İMPARATORLUK SAVAŞ MÜZELERİNDE KAYIPLAR

Londra'daki Bilim Müzesi ve Kraliyet Askeri Müzesi de kayıp eserlerin arasında olduğunu duyurdu. Bilim Müzesi, bazı makine modellerinin kayıp olduğunu belirtirken, Kraliyet Askeri Müzesi'nde bazı zırh ve süngülerin yerinin bilinmediğini açıkladı. İmparatorluk Savaş Müzesi, Saddam Hüseyin'e ait fotoğrafların bulunduğu bir takvim, kamuflaj çizimleri ve İngiliz komutanlara ait notların da aralarında bulunduğu 550 eserin kayıp olduğunu açıkladı. Ancak bu eserlerin maddi değerinin düşük ve seri üretimde bulunduğu belirtildi.

ESERLER EBAY'DE SATIŞA ÇIKARILDI

British Museum'un 16 Ağustos 2023 tarihli açıklamasında, müze depolarındaki çok sayıda tarihi eserin çalındığı, kaybolduğu veya zarar gördüğü duyuruldu. Sergi amaçlı değil, akademik araştırma amaçlı müzede bulundurulan eserlerden sorumlu bir kişinin işten çıkarıldığı belirtildi. Kayıplardan sorumlu kişinin, Akdeniz kültürleri, Helenistik dönem heykelleri ve eserleri alanında çalışan küratör Peter Higgs olduğu, kayıp eser sayısının ise yaklaşık 2 bin olduğu İngiliz medyasında yer aldı. Bazı eserlerin yıllardır alışveriş sitesi eBay'de alıcı beklediği ortaya çıktı. Satışa çıkarılan eserlerin müze kataloglarında fotoğrafı olmayan eserler olduğu belirtildi. Arkeolog Dorothy Lobel King de "Hangi eserlerin müzede olmadığını söylemek çok zor. Müze 2 yıldır kayıpları kabul etmiyor ama sadece bu yıl içinde akademik araştırma için görmeyi talep ettiğim kabartmaların hiçbirini göremedim." dedi. Çalıntı haberlerinin ortaya çıkmasıyla birlikte, Türkiye dahil müzede eserleri bulunan ülkeler, bu eserlerin durumunu öğrenmek ve iade sürecini başlatmak için adımlar attı.

"İngiltere'de 1700'e yakın eser çalındı" haberi, 10 Ocak 2024 tarihinde yazılmıştır. 10 Ocak 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan İngiltere'de 1700'e yakın eser çalındı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İngiltere'de 1700'e yakın eser çalındı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 06 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:25 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: Çağdan kopmayacağız
  2. 11:20 Gözler temmuzda: Milyonlarca emekliyi bekleyen "sıfır zam" tehlikesi
  3. 11:16 Panathinaikos'ta Fatih Terim dönemi sona eriyor: Tazminat bedeli belli oldu
  4. 10:53 Aydın Ünal: CHP’nin eskisinden daha çok kavgaya, kutuplaşmaya, gerilime ve kamplaşmaya ihtiyacı var
  5. 10:48 Bunlarla karşılaştığınızda şaşırmayın: ATM'lerde yeni dönem
  6. 10:39 Futbol maçında polis memurunun havaya ateş açması üzerine soruşturma başlatıldı
  7. 10:34 Ebru Şancı, Ceyda Düvenci'nin 'ped' açıklamasını eleştirdi
  8. 10:30 Takmayan trafiğe çıkamayacak: Araçlarda TTB zorunluluğu geliyor
  9. 10:25 Federal Mogul'dan Grup Seks İddialarına Açıklama: "Asılsız Haber"
  10. 10:24 Ekrem İmamoğlu'ndan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan için anma mesajı
  11. 10:23 ABD Üniversitelerinde Filistin Yanlısı Protestolar Gerginliği Artırıyor
  12. 10:19 CHP'nin ekonomi raporu: Vatandaş borç batağında
  13. 10:16 Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, 6 Mayıs 1972'de neden idam edildi?
  14. 10:16 Kayseri'nin KAYBİS Projesi Uluslararası Akıllı Ulaşım Zirvesinde İlgi Odağı Oldu
  15. 10:14 Kayseri'de Yoğun İlgi: 11. Yeşilay Bisiklet Turu Tamamlandı
  16. 10:12 Adana'da Sağlık Çalışanlarına Kürekle Saldırı: Hamile Sağlık Çalışanı Tehlikede
  17. 10:09 Karşıyaka'da Sinek ve Haşerelere Karşı Özel Ekipler Göreve Başladı
  18. 10:06 Taksim Gezi Parkı'nda Kadının Üzerine Ağaç Dalı Düştü: Yaralı Hastaneye Kaldırıldı
  19. 10:04 Borsa İstanbul'da Hafif Artışla Başladı: BIST 100 Endeksi Yüzde 0,05 Yükseldi
  20. 10:01 Serum Taktırmak Moda Haline Geldi
Dünya Haberleri