İngiltere'deki son kömür santrali kapatılıyor!: İşte detaylar

İngiltere'deki son kömür santrali kapatılıyor!: İşte detaylar

İngiltere'deki son kömür santrali kapatılıyo... 2012’de elektriğinin %40'ını kömürden üreten İngiltere, bugün bu oranı sıfıra indirdi. Yenilenebilir enerji kaynaklarının artışıyla birlikte, kömürden çıkışını ilan eden ilk ülke olan İngiltere'nin son kömürlü termik santrali Ratcliffe-on-Soar bugün kapanıyor.

İngiltere'nin Nottinghamshire bölgesinde bulunan ve Uniper tarafınca işletilen Ratcliffe-on-Soar'da elektrik üretimi bugün bitecek. Böylece 57 senedir elektrik üretilen santral kapanırken, İngiltere'nin 142 senelik kömürden elektrik üretim dönemi de sona erecek. İngiltere, elektrik sektöründe kömürü devreden çıkaran ilk G7 ülkesi olacak.

Fosil Yakıtların Ötesi’nin duyurusuna göre, 2012 gibi yakın bir tarihte, dünyanın altıncı büyük ekonomisi olan İngiltere, elektriğinin ortalama %40'ını kömürden üretiyordu. Bugün bu rakam, iklim eylemine verilen yaygın destek ve yenilenebilir enerjideki artış yardımıyla sıfıra indi.

Fosil Yakıtların Ötesi’nin duyurusuna göre, 2012 gibi yakın bir tarihte, dünyanın altıncı büyük ekonomisi olan İngiltere, elektriğinin ortalama %40'ını kömürden üretiyordu. Bugün bu rakam, iklim eylemine verilen yaygın destek ve yenilenebilir enerjideki artış yardımıyla sıfıra indi.

Rüzgar ve güneş enerjisi İngiltere'nin elektriğinin yalnız %6'sını sağlarken şu anda %34'ünü karşılıyor, ayrıca geçen yıl gaz, 2012'ye göre daha az elektrik üretti. Rüzgar artık İngiltere'deki 28 milyon evin %92'sine yetecek kadar elektrik üretiyor. Birleşik Krallık hükümeti, 2030 yılına kadar elektrik üretimini karbonsuzlaştırma planının bir parçası olarak, on senenin sonuna kadar kara rüzgarını iki katına, güneş enerjisini üç katına ve açık deniz rüzgarını dört katına çıkarmayı hedefliyor.

2015 senesinde İngiltere, dünyada kömürden çıkışını ilan eden ilk ülke oldu ve küresel eyleme ilham veren kuvvetli bir emsal oluşturdu. O zamandan bu yana 22 Avrupa ülkesi de aynı şeyi yapmayı taahhüt etti.

"KİRLİLİĞİN BEDELİNİ HALK ÖDEMEMELİ"

Kısa Dalga'da yer alan habere göre, Fosil Yakıtların Ötesi (Beyond Fossil Fuels) Kampanyacısı Duygu Kutluay şu şekilde konuştu:

‘‘Birleşik Krallık yalnız kömürden çıkmakla kalmıyor, yerine daha sağlıklı, daha ucuz ve daha güvenli olan yenilenebilir enerji kaynaklarını koyarak Türkiye için ilham verici bir yol çiziyor. Birleşik Krallık’tan çok daha zengin yenilenebilir enerji potansiyeline sahip Türkiye, yenilenebilir enerji kaynaklarını ve enerji altyapısına yapılacak yatırımları önceliklendirmeli ve kömürlü termik santrallere destek vermek yerine bu santrallerin yarattığı kirliliğin bedelini halka değil santral sahiplerine ödetmeli. Türkiye, bugünden planlı bir kömürden çıkış stratejisi belirlerse, 2030 yılına kadar elektrik üretiminde kömürün payını sıfırlayarak, kimsenin geride kalmadığı, tüm toplumun enerji dönüşümünün yararlarından yararlandığı bir gelecek inşa edilebilir.’’

Kömür Sonrası Enerji İttifakı (Powering Past Coal Alliance) Sekretaryası Başkanı Julia Skorupska, "Birleşik Krallık, kömür enerjisini daha önce görülmemiş bir hızla aşamalı olarak terk etmenin mümkün olduğunu kanıtladı" dedi.

Birleşik Krallık dünyada elektrik için kömür yakmaya başlayan ilk ülkeydi.

Kaynak: Kısa Dalga

"İngiltere'deki son kömür santrali kapatılıyor!: İşte detaylar" haberi, 30 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 30 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan İngiltere'deki son kömür santrali kapatılıyor!: İşte detaylar haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İngiltere'deki son kömür santrali kapatılıyor!: İşte detaylar 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 30 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Esma Abay Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:20 Yaov Gallant Lübnan'a kara saldırısı başlayacağını mı ima ediyor?: İşte detaylar
  2. 14:17 Yüz binlerce vurgun gündem olmuştu: Akbank'tan yeni açıklama!
  3. 14:08 Meteorolojiden kuvvetli fırtına ve yağış uyarısı!
  4. 14:05 Hizbullah'ın üst düzey ismi sessizliği bozdu!: Naim Kasım açıkladı!
  5. 14:02 Serra Sabancı’dan Akbank’a Dair Şaşırtan Adım: Hisselerini Devretti!
  6. 14:02 Zeka testi: Bakalım resimdeki gizli diş fırçasını 11 saniye dolmadan bulabilecek misiniz?
  7. 14:01 BYD'den Şok Geri Çağırma: 97 Bin Araç İçin Acil Önlem Alındı!
  8. 14:00 Deprem Uzmanı Ahmet Ercan’dan Korkutan Tahmin: 2 İl İçin Acil Uyarı!
  9. 14:00 Ehliyet Alımında Yeni Dönem: O Şart Kaldırıldı, Sürücüler Rahatlayacak!
  10. 14:00 Deutsche Bank'tan Türkiye raporu geldi!: Türkiye ekonomisi artık beklenen yavaşlama sürecinde!
  11. 13:53 Özgür Özel: "Sağlık Hizmetleri Ticarileştirildi, Halkın İhtiyaçları Görmezden Geliniyor"
  12. 13:52 Her Evde Bulunan İki Malzeme ile Lavabo Tıkanıklığını Giderin!
  13. 13:50 İsmail Küçükkaya'dan Çarpıcı İddia: İmamoğlu Siyasi Yasakla Karşı Karşıya!
  14. 12:38 Sinan Ateş'in annesinden Devlet Bahçeli'ye büyük tepki!
  15. 12:35 Galatasaray'a çarpıcı iddia!: 2 oyuncunu kasıtlı kötü oynandığı söyleniyor!
  16. 12:17 Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından Hizbullah'tan ilk açıklama geldi!
  17. 12:13 İbrahim Kahveci Karar'a veda etti!: İşte Kahveci'nin yeni adresi
  18. 12:09 Doç. Dr. Sıla Karagöz açıkladı!: Kışı bu şekilde hastalıksız geçirebilirsiniz!
  19. 12:01 En beğendiğiniz siyasetçi kim anketinden dikkat çekici sonuç!
  20. 11:58 Japonya erken seçime hazırlanıyor!: İşte detaylar
Dünya Haberleri