İnsancıl'dan Ülkü Tamer kapağı: Yeni sayı bayilerde

Aylık kültür sanat dergisi İnsancıl'ın Mayıs sayısı, bayilerdeki yerini aldı. Yine dopdolu bir içerikle okuyucusunu karşılayacak olan derginin kapak fotoğrafında geçtiğimiz ay yaşamını yitiren, ünlü şair, yazar, çevirmen...
Aylık kültür sanat dergisi İnsancıl'ın Mayıs sayısı, bayilerdeki yerini aldı. Yine dopdolu bir içerikle okuyucusunu karşılayacak olan derginin kapak fotoğrafında geçtiğimiz ay yaşamını yitiren, ünlü şair, yazar, çevirmen ve oyuncu Ülkü Tamer yer verildi.
İnsancıl Mayıs 2018 Sayısından
Cengiz Gündoğdu – Yıldız Güncesi
14 Mart Çarşamba
- Bugün 75 yaşına girdim…Berrin Taş’la konuştuk bugün. Dolu dolu yaşadım. Bundan dolayı yaşımı hep unuttum... Bugün birden giriverdim 75 yaşına…
- Yaşamın büyük bir bölümü savaşımla geçti. Aydınlanma… bir de gerçekçilik… Belki ben anlatamadım… ya da beceremedim, yazın kamuoyunda bu savaşımım anlaşılamadı.
Betül Çotuksöken – Felsefenin Gör Dediği: Felsefe Tarihi: Antropontolojik Okuma 23
- Bu bakış, varolma-bilme ilişkisinin neredeyse sırlarını açığa çıkarmak, keşfetmek, bilen-bilinen ilişkisini en sağlıklı biçimde anlamanın yolunun insan-dünya-bilgi/bilgi olmayan ilişkisinden ya da dışdünya-düşünme-dil/söylem ilişkisinden geçtiğini kavramakla yakından ilgilidir. Yüzyıllar boyu düşünenler aslında şunu kavramaya çalışıyorlar:
Berrin Taş – Hep Yolda
10 Nisan 2018
- Bana göre estetik kitaplar okumuş olmanın yaratıcılıkla ilgisi yok. Teorik olarak ya da teknik olarak bir şiiri, bir öyküyü, bir romanı yazmanın yöntemleri belki öğrenilebilir ama onun etkisi bir yere kadar. Yaratıcının kendi payını da dikkate almak gerekir. Yaratıcının bakışı, nesneyi kavrayışı, yaşamı, dünyayı algılayışı yaratıcılığını etkiliyor.
Recep Çitikbel – Baha Çıtakoğlu’nda Gerçekçi Şiir Gözlemde; Geçmişten Geleceğe Bakış (2)
- Dizelerin yeri, yaşamın nesnel gerçekliğidir. Söz, yaşamdan çıkar. Yaşamdan çıkan sözün doğruluğu da sahteliği de yaşamın nesnel gerçekliği içinde, somut gözle görülen, elle tutulan olmasıdır. O zaman söz-öz bağlamının yaşamdaki yeri görülür. Çünkü söz, insanın gölgesidir. Doğru veya yanlış olsa da sözü söyleyen bunun öznesi olduğundan, öznenin neşedeki yerini belirleyen pratik oluyor.
Nurşifa Çayır – Yeryüzünün En Haklısına (!) (Şiir)
Prof. Dr. Coşkun Özdemir – Bertrand Russell’ı Algılamak
- Bunca kitap yazmış, bunca etkinlik göstermiş, böylesine bilgi yüklü, aktif, canlı bir yaşam sürdürmüş, düşünülebilecek en büyük başarıları yakalamış bir büyük bilim adamı, filozof ve düşünürün, yaşamı tatsız bir proses (süreç) olarak tanımlaması ve onun süregelmesini anlamsız bulması beni o genç yaşımda iyice sarsmıştı.
Tahir Şilkan – Fakir Baykurt’un Anılarında Mahmut Makal
- FakirBaykurt, “Özyaşam'' üst başlıklı sekiz ciltlik anılarında, 1994 yılına kadar olan yaşamını anlatır. Ailesi, yaşadıkları, Köy Enstitüsü ve Gazi Eğitim Enstitüsü öğrencilik yılları, yurdun değişik yerlerindeki öğretmenliği, yazın yaşamı, kitapların yazılması, basılması, Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS), yurt dışı öğretmenlik yılları bu yıllar içinde yaşamına giren dostları “Özyaşam''da anlatılan konulardır.
Cem Baki Solak – Manav (Öykü)
- Keçeye benzer kıvırcık saçları, küt burunlu, sakalı yüzünün neresinden başladığı belli değil neredeyse yüzünün tamamı kıllı, elbiselerini kahverengi bir yağ tabakası kaplamış, önlüğünü beline zorla kavuşturmuş, oflaya puflaya dükkanın kepenklerini kaldırdı, dükkanın önünü süpürdü mü, süpürürken kirletti mi, anlaşılamadı. Bu hareketleri yapmasa elindeki şeyin süpürge olduğunu anlamak imkansız gibiydi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.