İran: ABD ile tutuklu takası konusunda anlaşmaya vardık

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ABD ile tutuklu takası mevzusunda anlaşmaya vardıklarını söylemiş oldu.
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ABD ile tutuklu takası mevzusunda anlaşmaya vardıklarını söylemiş oldu.
İran devlet televizyonuna konuşan Abdullahiyan, nükleer müzakerelerle ilgili ABD ile aracılar üstünden ileti alışverişinin sürdüğünü belirtti.
Abdullahiyan, ABD ile tutuklu takası mevzusunda anlaşmaya vardıklarını aktararak "Geçtiğimiz günlerde bir anlaşmaya vardık ve Amerikan tarafında her şey yolunda giderse kısa vadede bir tutuklu mübadelesine şahit olacağımızı düşünüyorum." dedi.
Tutukluların takasını "tamamen insani bir durum" olarak değerlendirdiklerini söyleyen Abdullahiyan, şunları kaydetti:
"Geçen senenin mart ayından itibaren ABD ile dolaylı görüşmeler kanalıyla bir belge imzalandı ve onaylandı. Şimdi bunun uygulanmasının zemini hazırlandı. Bizim açımızdan her şey hazır, Amerikan tarafı teknik koordinasyonlarını tamamlama aşamasında."
Öte yandan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bakıri, bugün Tahran- Washington içinde daha önceki tutuklu takaslarına aracılık eden Umman'a giderek, Umman Dışişleri Bakanı Bedr bin Hamed el-Busaidi ile bir araya geldi.
İki ülkede de tutuklu vatandaşlar var
ABD'de bazı İran vatandaşları yaptırımları ihlal etmek suçlamasıyla, İran'da da en azca 3 Amerikan vatandaşı casusluk iddiasıyla tutuklu bulunuyor.
İki ülke içinde daha ilkin de tutuklu takası yapılmıştı. Son olarak İran'da tutuklu eski bir ABD askeri ile ABD'de tutuklu İranlı bir bilim insanı Haziran 2020'de eş zamanlı olarak özgür bırakılmıştı.
Ekim 2020'de ise İran'da casusluk suçlamasıyla 10 yıl hapse mahkum edilen 85 yaşındaki İran-ABD vatandaşı Muhammed Bakır Namazi, "insani nedenlerle" özgür bırakılarak ülkeden ayrılmıştı.
Namazi'nin oğlu Siyamek Namazi ise casusluk suçundan halihazırda İran'da hapiste tutuluyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.