''İran ordusu Suriye''den çekilmeli''

''İran ordusu Suriye''den çekilmeli''

''İran ordusu Suriye''den çekilmeli'' Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, bugün Kudüs''te gerçekleştirdikleri zirvenin ardından ortak basın konferansı gerçekleştirdi. İki lider, hükümetlerinin, İran''ın Suriye''deki askeri varlığını tamamen çekmesi gerektiği konusunda hemfikir olduğunu ifade etti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, bugün Kudüs'te gerçekleştirdikleri zirvenin ardından ortak basın konferansı gerçekleştirdi.

Burada gazetecilerin sorularını da yanıtlayan iki lider, hükümetlerinin Filistin sorununda görüş farklılıkları olmasına karşın örnek alınması gereken iyi ilişkilere sahip olduğunu ve İran'ın Suriye'deki askeri varlığının son bulması konusunda aynı pozisyonu paylaştıklarını vurguladı.

'İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİ ÖRNEK ALINMALI'

İsrail'in aşırı sağcı lideri Netanyahu, basın konferansındaki konuşmasında, "İsrail ve Almanya arasındaki güçlü bağların bu bölgeye ve dünyaya örnek teşkil edebileceğini düşünüyorum. Geçmişin korkularının üstesinden gelmeyi başardık - bunları asla unutmayacağız ve siz de asla unutmayacaksınız bunları - ancak ilişkimizi sıcak ve yapıcı bir dostluğa dönüştürdük. Bu anlaşmazlıklarımız yok demek değil ancak bütün bunların altında saygı duyduğum ve takdir ettiğimi bir bağlılık var" ifadelerini kullandı.

Basın konferansında konuşan Merkel ise, 2008 yılındaki ziyareti sırasında İsrail Parlamentosu'nda (Knesset) yaptığı konuşmada, "İsrail'İn güvenliği Almanya'nın varlık sebeplerinden biridir" dediğini anımsattı. Merkel, Almanya'nın, Holokost suçlarından kaynaklanan "daima sürecek bu sorumluluğa" bağlı olduğunu belirtti.

'İRAN'IN SURİYE'DEN ÇEKİLMESİNİ DESTEKLİYORUZ'

Almanya'nın, İran'ın nükleer silah geliştirmesine engel olma konusunda, İsrail gibi kararlı olduğunu vurgulayan Merkel, bunun nasıl yapılacağı konusunda İsrail ile anlaşmazlık içerisinde olunduğunu söyledi. Merkel, İsrail'in İran ordusunun Suriye'den tamamen çekilmesi yönündeki talebine de tam desteğini açıkladı. 

Gazetecilerin, kısa bir süre önce İsrail parlamentosundan geçen Ulus Devlet Yasası hakkındaki sorusunu da yanıtlayan Merkel, İsrail'in kendini bir Yahudi devleti olarak tanımlamaya hakkı olduğunu ve Filistinlilerin herhangi bir barış anlaşması imzalanması durumunda bunu da tanımak zorunda kalacağını ifade etti. 

'İSRAİL AZINLIK HAKLARINA SAYGI GÖSTERİYOR'

Merkel'in, Ulus Devlet Yasası'na ilişkin soruya yanıt verirken yaptığı "önemli olan azınlıkların bütün haklarına saygı gösterilmesi ve bunların korunmasıdır" uyarısı üzerine, İsrail Başbakanı Netanyahu, İsrail'in Ortadoğu'da azınlıkların haklarına saygı gösterilen tek ülke olduğu iddiasında bulundu.

Gazetecilerin İsrail Savunma Güçleri'nin (IDF) Gazze sınırına yaptığı sevkiyata ilişkin sorusunu da yanıtlayan Netanyahu, Gazze'de bugün iki eğilim olduğunu, bunlardan ilkinin Hamas'ın İsrail'e saldırmak üzere silahlanmayı sürdürmeye dönük girişimlerle temsil edildiğini, ikincisinin ise Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın Gazze'de ciddi bir basınç yaratan Hamas'ı finansal olarak "boğma" çabaları olduğunu ifade etti.

Netanyahu, Filistin Yönetimi'ni de tehdit ederek, "Hamas, Filistin Yönetimi'nin uyguladığı basınç sonucunda İsrail'e saldıracak olursa, İsrail'in büyük bir güçe harekete geçeceği"ni söyledi. Netanyahu, dünya ülkelerini Mahmud Abbas'a Gazze'yi "boğmaktan" vazgeçmesini söylemeye çağırdı, aksi takdirde bunun "çok ağır sonuçlara yol açabileceği" uyarısını yaptı.

"''İran ordusu Suriye''den çekilmeli''" haberi, 04 Ekim 2018 tarihinde yazılmıştır. 04 Ekim 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan ''İran ordusu Suriye''den çekilmeli'' haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ''İran ordusu Suriye''den çekilmeli'' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:31 Denizli Belediye Başkanı Çavuşoğlu'dan İsraf Protestosu: 45 Kiralık Araç Sergilendi
  2. 12:28 AK Parti Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu, Rolex Paylaşımını Silme Kararını Açıkladı
  3. 12:23 İran-İsrail Gerilimi Petrol Fiyatlarını Uçurdu: Türkiye Enerji Arayışlarını Sürdürüyor
  4. 11:42 İstanbul Valisi Gaziosmanpaşa'daki Toprak Kaymasıyla İlgili İncelemelerde Bulundu
  5. 11:39 Fenerbahçe'de Sadettin Saran Adaylığını Açıkladı
  6. 11:34 NASA Başkanı: Çin'in Gizli Uzay Varlığı ve Ay İddiaları ABD'yi Endişelendiriyor
  7. 11:31 Ortadoğu Gerilimi: Piyasalarda Hareketlilik Devam Ediyor
  8. 11:28 İçişleri Bakanı: Mardin ve Diyarbakır Belediyeleri İddiaları İçin Soruşturma Başlatıldı
  9. 11:24 Galatasaray, Okan Buruk'a Yıllık 30 Milyon TL'lik Zam Teklif Ediyor
  10. 11:21 Gazze'deki İsrail Saldırılarında Can Kaybı Artıyor: Son 24 Saatte 37 Ölü, 68 Yaralı
  11. 11:17 Stute Şirket Grubu İflas Başvurusu Yaptı: Ekonomik Zorluklar Artıyor
  12. 11:10 Sağlık Dünyasında Yeniden Parlayan Kuyruk Yağı: İbn-i Sina ve Canan Karatay'dan Destek!
  13. 11:02 Özgür Özel, Anıtkabir’i ziyaret etti: Anıtkabir Özel Defteri’ni de imzaladı
  14. 10:42 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Emeklilerle ilgili birtakım hazırlıklar var
  15. 10:37 Reklam Kurulu’ndan aldatıcı reklamlara 3,5 ayda 94 milyon TL ceza
  16. 10:31 AK Partili Yenişehirlioğlu'ndan 'Rolex' açıklaması: Helal yoldan edindim
  17. 10:22 Türkiye yazarı Necmettin Batırel: Döviz can çekişiyor, TL destan yazıyor
  18. 10:14 Algı testi: Resimdeki S harfini 6 saniyede tespit edin
  19. 09:58 Sarıyer'de TEM Otoyolu'nu kilitleyen kaza: 4 kişi yaralandı
  20. 09:52 Dilan Polat, Erdoğan’a yazdığı mektubu neden göndermedi: İşte yanıtı
Dünya Haberleri