İran'da Mahsa Amini protestoları: Emniyet müdürü görevden alındı

İran'da Mahsa Amini protestoları: Emniyet müdürü görevden alındı

İran'da Mahsa Amini protestoları: Emniyet mü... Tahran'da "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alınan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin hayatını kaybetmesi üzerine başlayan protestolarda ölenlerin sayısı 200'ü aştı.

6 haftadır süren protestolar giderek alevlenirken Zahidan'da emniyet müdürü görevden alındı, 30 Eylül'deki olayla ilgili resmi soruşturma açıldı.

İran’ın başkenti Tahran'da 13'Eylül'de “kıyafet kurallarına uymadığı” gerekçesiyle ‘ahlak polisi’ tarafından gözaltına alınarak hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ardından başlayan protestolar yeniden alevlendi. Sistan ve Belucistan Eyaleti'nin merkezi Zahidan'da İran rejimini protesto eden onlarca kişi öldü.

Resmi haber ajansı IRNA, bir karakol komiserinin de görevden alındığını duyurdu. Eyaletteki güvenlik konseyi, "silahlı muhalifleri" sorumlu tuttuğu olaylarda polisin de hatalı davrandığını belirterek, hukuki soruşturma yürütüleceğini ve ölenlerin yakınlarına tazminat ödeneceğini kaydetti.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre; uluslararası insan hakları kuruluşları, ülkenin genelinin aksine nüfusun çoğunluğunu Sünni Müslümanlığı benimseyen Beluçların oluşturduğu şehirde meydana gelen olayda en az 66 kişinin öldüğünü açıklamıştı.

Başkent Tahran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de başı açık olduğu gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra ölümünün ardından alevlenen kitlesel protestolar, ülkenin diğer bölgelerinde olduğu gibi Afganistan ve Pakistan sınırındaki eyalette de yükseldi.

Zahidan'da 21 Ekim'de İran İslam Cumhuriyeti'nin en yetkilisi kişisi Ali Hamaney'i kastederek "Diktatöre ölüm" sloganıyla gösteri düzenleyenlerden 57'sinin tutuklandığı açıklanmıştı.

Tahran'daki Şii Müslüman dini liderlerden Ahmed Hatemi, ''Yargı, millete ihanet edip düşmanın değirmenine su taşıyan bu karışıklık çıkaranlarla öyle bir hesaplaşmalı ki diğerleri de karışıklık çıkarmaya yeltenmesin'' açıklamasında bulunarak Zahidan'daki protestocuların sertçe cezalandırılmasını istemişti.

DEVLET BİNALARI YAKILDI
Amini'nin ölümünün 40. gün anmalarının yapıldığı 26 Ekim'de, başta toprağa verildiği Kürdistan Eyaleti'ndeki Sakkız kenti olmak üzere, İran'ın 31 eyaletinin 18'inde gösteriler düzenlendi.

Kürt nüfusun çoğunlukta olduğu Batı Azerbaycan Eyaleti kenti Mahabad'da göstericilerin bazı devlet binalarını ateşe verdiğini gösteren video kayıtları 27 Ekim akşamı sosyal medyada yayıldı.

MAHABAD'DA EN AZ 3 GÖSTERİCİ ÖLDÜ
Amini'nin anmasında güvenlik güçleriyle çıkan çatışma sırasında hayatını kaybeden İsmail Mevludi'nin (35) cenaze töreninin ardından meydana gelen olaylarda, en az üç gösterici öldü, çok sayıda gösterici yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Birleşmiş Milletler'in İran Özel Raportörü Javaid Rehman, göstericilere güvenlik güçlerinin ateş açtığı iddialarıyla ilgili kanıtların toplanması ve sorumluların tespiti için bağımsız bir heyet oluşturulması gerektiğini söyledi. İnsan hakları kuruluşlarına göre, 6 haftadır devam eden gösterilerde ölenlerin sayısı 200'ü geçti ve ölümlere yenileri ekleniyor.

Öte yandan Sakkız, Divandere, Merivan, Kamyaran, Senendec, Cevanrud ve Revanser kentlerinde işçiler greve giderken, esnaf kepenk kapattı.

16 YAŞINDAKİ ŞAHKERAMİ ANILDI
Tahran Üniversitesi yakınında 20 Eylül akşamı düzenlenen gösteride kaybolan ve daha sonra öldüğü açıklanan 16 yaşındaki Nika Şahkerami'nin 40. gün anması da Luristan Eyaleti'nde yapılırken polis göz yaşartıcı gaz kullandı. Anmada kadınlar başını açıp kestikleri saç tutamlarını genç kızın mezarının üzerine bıraktı.

ISNA'nın haberine göre Tahran, Emul ve Melayir'de rejim yanlısı milis örgütü Besic üyelerine ateş açıldı ve en az ikisi hayatını kaybetti.

Tahran, Erdebil, Tebriz, Burucerd, Kirman, Şiraz ve Meşhed'deki gösterilerin kalabalık olduğu görülürken, muhafazakarların yoğun olduğu Kum ve Yezd kentlerinde de gösteriler düzenlenmesi dikkat çekti.

"İran'da Mahsa Amini protestoları: Emniyet müdürü görevden alındı" haberi, 28 Ekim 2022 tarihinde yazılmıştır. 28 Ekim 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan İran'da Mahsa Amini protestoları: Emniyet müdürü görevden alındı haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İran'da Mahsa Amini protestoları: Emniyet müdürü görevden alındı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:41 SNP-Yeşiller Koalisyonu Çöktü: İskoçya'da Sera Gazı Anlaşmazlığı Krizi
  2. 19:37 Clara Chizoba Kronborg, YouTube'da Guinness Rekorlar Kitabı'na Giren En Uzun Röportajı Yaptı!
  3. 19:33 İstanbul'da Atatürk'e Hakaret Eden Sanığa Hapis Cezası: 3 Yıl 9 Ay
  4. 19:28 26 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları
  5. 19:25 İslam Memiş: "Piyasalarda biraz dalgalanma görebiliriz"
  6. 19:24 Altın yüzde 2,4 değer kazandı
  7. 19:24 Heyecan Dorukta: Fenerbahçe-Beşiktaş Derbisi Biletleri Satışta!
  8. 19:17 Muslera, Uruguay Milli Takımı'ndan emekli oldu
  9. 19:07 Güzellik Merkezi Kurşunlama Davasında Ara Karar: Tutukluluk Hali Devam Ediyor
  10. 19:01 Barcelona'da Xavi ve Laporta İttifakı: Takımın Geleceği İçin Birlikte Devam Kararı Aldılar
  11. 18:57 Zehra Güneş'in Fenerbahçe'ye Transfer İddiası Yalanlandı: VakıfBank ile Yoluna Devam!
  12. 18:52 Trabzonspor, Gaziantep FK Maçı Hazırlıklarına Hız Kesmeden Devam Ediyor
  13. 18:47 Carlo Ancelotti: Arda Güler Her An Hazır, Ancak Forma Şansı Bulamadı
  14. 18:44 Gazze'de İsrail Saldırıları: Açlık, Hastalık ve Ölüm Halkın Peşini Bırakmıyor
  15. 18:40 Uzayda Çarpışma Tehlikesi: Kullanım Dışı İki Uydu, 10 Metreden Az Mesafede Buluştu
  16. 18:35 Çorlu Tren Kazası Davasında Mahkeme Kararı Açıklandı
  17. 18:34 Borsa İstanbul günü negatif bir seyirle kapattı
  18. 18:31 Mart ayında ABD'de bekleyen konut satışları arttı
  19. 18:31 Macron Avrupa'ya çağrıda bulundu: 'ABD’nin tebaası olmadığını göstermeli'
  20. 18:24 Galatasaray, Transferde Son Hedefine Kilitlendi: O Yıldızla Anlaşmaya Çok Yakın!
Dünya Haberleri