İran'da 'nükleer faaliyetleri hızlandıracak yasa' Bakanlar Kurulu'ndan da geçti

İran'da 'nükleer faaliyetleri hızlandıracak yasa' Bakanlar Kurulu'ndan da geçti

İran'da 'nükleer faaliyetleri hızlandıracak ... İran'da nükleer bilimci Muhsin Fahrizade'nin öldürülmesinin ardından hükümetin itirazlarına rağmen Mecliste çıkarılan ve Anayasayı Koruyucular Konseyi'nden de geçen "nükleer faaliyetleri hızlandıracak yasa" Bakanlar Kurulu'nda da kabul edildi

İran'da Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani başta olmak üzere hükümet kanadı ile Meclis arasında tartışmalara neden olan ancak Anayasayı Koruyucular Konseyi'nde (AKK) nihai onayı aldıktan sonra hükümetin kabul etmek zorunda kaldığı nükleer yasanın yürütme tüzüğü Bakanlar Kurulu'nda kabul edildi.

İran Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Mecliste çıkarıldıktan sonra süratle AKK'de onay alan "Yaptırımların Kaldırılması ve İran Ulusunun Çıkarlarının Korunması için Stratejik Eylem Planı" adı verilen yasa, Ruhani başkanlığında gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısında görüşüldü.

Ruhani başta olmak üzere hükümet kanadı ile Meclis arasında tartışmalara neden olan ancak AKK'den nihai onayı aldıktan sonra hükümetin kabul etmek zorunda kaldığı yasanın yürütme tüzüğü Bakanlar Kurulu'nca kabul edildi.

İranlı bilim insanı Muhsin Fahrizade'ye düzenlenen suikastın ardından Meclise getirilip onaylanan yasa, İran Atom Enerjisi Kurumunun uranyumu en az yüzde 20 zenginleştirmeye başlamasını ve düşük düzeyli zenginleştirilmiş uranyum stoklarını artırmasını zorunlu kılıyor.

Nükleer anlaşma ise İran'a uranyumu en fazla yüzde 3,67 zenginleştirebilme izni veriyordu.

İran, onaylanan yasa kapsamında ayrıca, nükleer anlaşmanın taraflarının iki ay içinde Tahran'ın bankacılık ilişkilerini ve petrol ihracatını normale döndürecek adımlar atmaması halinde, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) kapsamında 2016'dan bu yana gönüllü olarak uygulanan Ek Protokol'den ayrılacak.

Tahran yönetimi, Ek Protokol uyarınca, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) müfettişlerinin İran'ın nükleer tesislerini istedikleri anda aniden denetlemelerine izin vermişti. İran'ın Ek Protokol'den ayrılması, UAEA müfettişlerinin denetimlerinin sınırlandırılacağı anlamına geliyor.

Ruhani hükümeti yasaya karşı çıkmıştı

Ruhani başta olmak üzere üst düzey hükümet yetkilileri, yasanın onaylanmaması için Meclise daha sonra da AKK'ye çağrıda bulunmuştu. Hükümet, yasanın uygulanmasının dış politikada sorunlara neden olacağını düşünüyor.

Söz konusu yasa daha önce de muhafazakarlar tarafından gündeme getirilmişti. Ancak İran Savunma Bakanlığı Araştırma ve İnovasyon Kurumu Başkanı da olan nükleer bilimci Fahrizade'ye yönelik suikast, süreci hızlandırdı ve yasanın Meclis ve AKK tarafından süratle onaylanmasının yolunu açtı. Yasa 1 Aralık'ta Mecliste kabul edilmiş bir gün sonra da AKK tarafından süratle onaylanmıştı.

Yasanın maddeleri arasında yasayı uygulamayı reddeden yetkililere karşı hapis cezası dahil yaptırımlar öngörülüyor.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, 3 Aralık'ta yaptığı bir konuşmada, "Mecliste çıkarılan yasadan hoşlanmadık ancak herhangi bir demokraside olduğu gibi ülkenin bir yasası haline geldiyse uygulamak durumundayız. Başka bir seçeneğimiz yok." demişti.

Zarif, buna karşılık ABD'nin nükleer anlaşmaya geri dönmesi halinde İran'ın attığı ve atacağı nükleer adımların geriye döndürüleceğini ve nükleer anlaşmadaki taahhütlerine geri döneceklerini belirtmişti.

 

 

"İran'da 'nükleer faaliyetleri hızlandıracak yasa' Bakanlar Kurulu'ndan da geçti" haberi, 23 Aralık 2020 tarihinde yazılmıştır. 23 Aralık 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan İran'da 'nükleer faaliyetleri hızlandıracak yasa' Bakanlar Kurulu'ndan da geçti haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İran'da 'nükleer faaliyetleri hızlandıracak yasa' Bakanlar Kurulu'ndan da geçti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:41 Lakers’ın Serisi Bitti, Magic Nefes Kesti!
  2. 11:30 İsmail Saymaz’dan Soruşturma Tepkisi: Söylemediğim Bir Sözle Suçlanıyorum!
  3. 11:30 Tüm Grup Üyelerine Tek Hareketle Bilgi Verin: WhatsApp'tan Yeni Güncelleme
  4. 11:00 Rojin Kabaiş’in Ölümünde Yeni Gelişme: Gizlilik Kararı Sürüyor
  5. 10:58 Fareler mi, İnsan Eli mi? Morg Skandalında Yeni Gelişmeler
  6. 10:54 Borsa İstanbul Güne Yükselişle Başladı
  7. 10:51 Düşük Ayarlı Altınla Kuyumcuları Kandırdılar: 350 Bin Liralık Vurgun!
  8. 10:50 Murat Yetkin: “Duruşma Başlamadan Karar Verilmiş Gibi
  9. 10:46 Biden UCM’nin Netanyahu Kararına Tepki Gösterdi: "Rezalet!
  10. 10:46 Zaha Galatasaray’a dönüyor: Lyon'da kriz büyüyor
  11. 10:43 Alkol ve uyuşturucu alarak araç kullananlara "ertelenmeyecek" hapis cezası yolda
  12. 10:38 Temassız ve İnternet Ödemeleri Yükseliyor: Kartlı İşlemlerde Büyük Artış
  13. 10:38 Ronaldo'dan oğluyla oynama ihtimali hakkında açıklama: 'Bacaklarımın durumuna bakacağız'
  14. 10:34 Erzurum’un Saklı Cenneti: Kırk Pencereli Mağaralar Araştırılıyor!
  15. 10:29 Büyüme Ağrısı mı, Ciddi Bir Sorun mu? İşte Bilmeniz Gerekenler!
  16. 10:22 18 Yıl Sonra Çözülen Vahşet! Ayhan Ağgedik, Karısından Ayrılmak İstediği İçin İnfaz Edildi
  17. 10:06 Netflix, Tyson-Paul Maçı Yayınındaki Kesintiler Nedeniyle Dava Edildi
  18. 10:02 Galatasaray’a Osimhen Transferi İçin İnan Kıraç ve Doğu Perinçek’ten Destek
  19. 09:55 Döviz Kurları Artış Gösterdi: Merkez Bankası'nın Faiz Kararı ve Piyasa Tepkisi
  20. 09:47 Avrupa, Trump’ın Politikalarına Karşı Kendini Koruma Yolu Arıyor
Dünya Haberleri