İran'da yaşanan depremin nedeni nükleer deneme mi?

İran'da yaşanan depremin nedeni nükleer deneme mi?

İran'da yaşanan depremin nedeni nükleer dene... Depremin asıl nedeni gizli nükleer deneme olabilir mi? İran'nın Simnan eyaletindeki depremin nedeni... İşte konuya ilişkin o detaylar haberin devamında sizlerle...

İran'ın Simnan eyaletindeki deprem haberi, sosyal medyada Tahran'ın bazı bölgelerinde de hissedilen sarsıntının İran'ın ilk nükleer denemesinden kaynaklandığına dair spekülasyonlara yol çıktı.

Tahran Üniversitesi'nin sismografi merkezi 5 Ekim Cumartesi günü saat 22.45'te İran'ın Simnan eyaletindeki Aradan şehrinde 4,4 büyüklüğünde bir depremin gerçekleştiğini, sarsıntıların Tahran'ın doğusunda da hissedildiğini duyurdu.

Euronews'in haberine göre, haberin yayınlanmasından saatler sonra sosyal medyada, Tahran'ın muhtemelen İsrail'in kendi topraklarına yönelik saldırılarına karşı caydırıcı bir tedbir olarak ilk yer altı nükleer testini gerçekleştirmeye çalıştığı yönünde spekülasyonlar yayılmaya başladı.

Bu spekülasyonlar, İslam Cumhuriyeti yetkilileri ve Devrim Muhafızları komutanlarının, ülke üstündeki ekonomik, siyasi ve askeri baskıların yoğunlaşması halinde Tahran'ın askeri savunma doktrinini değiştireceği yönünde açıklamalarının peşinden geldi.

İslam Cumhuriyeti'nin Milli Güvenlik Konseyi'nin gayrı resmi ana bilgi kaynağı olarak etkinlik gösteren NorNews haber sitesi, nükleer spekülasyonları "söylenti" olarak nitelendirerek reddetti ve nükleer denemelerin İran'ın nükleer ve savunma doktrinine aykırı olduğunu bir kez daha vurguladı.

İRAN'DA GİZLİ NÜKLEER TEST SAHALARI MI VAR?

Washington merkezli bir düşünce kuruluşu olan Demokrasileri Savunma Vakfı (FDD), 2019 yılında İran'ın "Saha Projesi" olarak bilinen yer altı nükleer test sahaları inşa etmek için bir program başlattığı yönünde bir rapor yayınladı. 2019 raporuna göre, araştırmacılar "yer altı nükleer patlayıcının verimini ölçmek için sismik yöntemlerin geliştirilmesinin bir parçası olarak 2003 yılında nükleer olmayan yer altı patlayıcı testlerinin gerçekleştirildiği muhtemel konumu (Semnan'ın güneydoğusundaki bir bölgede) belirledi."

Bu durum, Simnan'da bildirilen depremin Tahran'ın ilk nükleer testiyle bağlantılı olabileceği ihtimalini gündeme getiriyor.

İran daha önce "İmam Humeyni" uzay merkezinin ve Simnan'ın güneydoğusundaki füze karargahının varlığını kabul etmiş olsa da, bu yer depremin merkez üssünden 100 kilometreden fazla uzakta.

Ancak bazı sosyal medya kullanıcıları, İran'ın Simnan eyaletinde ilan edilmemiş bir yer altı nükleer tesisine sahip olabileceği yönünde spekülasyon yapmaya devam ediyor ve bu tesisleri Natanz gibi tanınmış bir tesiste yürütmek yerine burayı bir test alanı olarak kullanmayı tercih ettiğini belirtiyor.

"İran'da yaşanan depremin nedeni nükleer deneme mi?" haberi, 09 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 09 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan İran'da yaşanan depremin nedeni nükleer deneme mi? haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İran'da yaşanan depremin nedeni nükleer deneme mi? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 09 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Esma Abay Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:10 Türkiye’den İsrail’e Sert Çıkış: Soykırımın Hesabı Sorulacak!
  2. 20:02 İyi Hal İndirimi Tarih Oluyor! Her Suçun Bedeli Ağır Olacak
  3. 19:51 Türkiye'nin 82. İli Hangi İlçe Olacak?
  4. 19:28 Cenaze namazında tabuttan gelen sesler herkesi şok etti! Hastaneye dönüş!
  5. 19:22 AKP Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı: "Anayasa'nın ilk 4 maddesi korunmalı!"
  6. 19:06 Bu Araçlar Cüzdan Dostu! Türkiye'de Satılan En Uygun Fiyatlı 10 Otomatik Vitesli Araç
  7. 19:05 Devlet okulunda şok iddia: Öğrencilere bilinmeyen hap içirildi!
  8. 19:05 Borsa İstanbul, günü artışla kapattı
  9. 18:43 TikTok Meydan Okuması Felaketi: 19 Öğrenci Kendini Yaraladı!
  10. 18:42 Discord’da Skandal Yayınlar Yapan 'Mozart' Tutuklandı, Kimliği Belli Oldu!
  11. 17:13 Kartlı ödeme tutarlarında en fazla harcama AVM ve marketlerde!
  12. 17:08 Milli maç olan (Türkiye-Karadağ) ne zaman ve hangi kanalda olacak?
  13. 16:48 VGM burs başvuruları başlıyor!: Üniversite öğrencilerine maddi destek yapılacak!
  14. 16:41 İran'da yaşanan depremin nedeni nükleer deneme mi?
  15. 16:38 Bakan Bayraktar açıklıyor!: Kış uygulamasına geçiliyor mu?
  16. 16:35 23 Gün sonra kredi kartı limitlerinde büyük bir kesinti olacak!
  17. 16:15 Şok Anlaşma İmzalandı: 500 Ton At, Eşek ve Domuz Eti Geliyor!
  18. 16:08 Derin bir acı yeniden gün yüzüne çıktı: Narin Güran’ın mezarı açıldı!
  19. 15:37 Türkiye'nin en iyi üniversiteleri için hayal kırıklığı! Sadece 3 üniversite 400 bandında!
  20. 15:35 Alkollü içki servisinde yeni kısıtlamalar yürürlüğe giriyor!
Dünya Haberleri